Hopp til hovedinnhold

Storslått utstillingsåpning og spennende fagseminar om Det fantastiske treet på Norsk Skogmuseum

26. januar er endelig dagen her, når Norsk Skogmuseum stolt kan vise fram sin nye attraksjon: Det fantastiske treet. Med H.K.H. Kronprinsen tilstede, og offisiell åpning av landbruks- og matminister Jon Georg Dale, blir det en høytidelig ramme rundt åpningen.

  • Detalj fra utstillingen Det fantastiske treet. Avansert lysteknologi brukes for å forklare fotosyntesen. Foto: Bård Løken, Anno museum

Men først skal treet hylles med et fagseminar, der blant annet en av landets fremste biologer, Dag O. Hessen, vil foredra om hvordan fotosyntesen er verdens viktigste prosess. Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har kvalitetssikret det faglige innholdet, og har vært en solid støttespiller i arbeidet med treet. De bidrar på seminaret med foredrag om skoghistorie, dynamikk og påvirkning, om mykorrhiza – trærnes underjordiske nettverk, og om hvordan ørsmå biller overvinner store trær. Rick Strimbeck fra NTNU skal snakke om hvordan i all verden vannet kommer til toppen av de høyeste trærne.

Åpningsarrangement
Hessen kommer også på scenen under åpningsseremonien kl. 18. Det samme gjør direktørene for Anno museum og NIBIO, Stig Hoseth og Alvhild Hedstein. Musikerne Erik Lukashaugen og Annar By med Søbakken skolekor underholder, og den offisielle åpningen blir foretatt av landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Spektakulær og høyteknologisk utstilling
Utstillingen «Det fantastiske treet» forteller om hvordan treet blir til, og at fotosyntesen er grunnlaget for alt liv. Bladene er verdens beste solfangere, og vi forteller hvordan fotosyntesen skjer i bladet. Trærnes magiske evne til å forvandle luft til sukker forklares på en ny og spennende måte. For å vise hvor spektakulær fotosyntesen er har vi lagd en 9 meter lang lysende akrylvegg som viser snittet av et blad. Midt i utstillingen står en 7,5 meter høy treskulptur – selve Det fantastiske treet.

- Det fantastiske treet er blitt en ny stor attraksjon ved Norsk Skogmuseum som vi er veldig stolte av. Vi håper mange skoler, særlig på ungdomstrinnet og videregående, vil benytte seg av vårt opplæringstilbud, og at vi når bredt ut med kunnskap om verdens viktigste prosess – fotosyntesen, sier fungerende direktør i Anno museum, Stig Hoseth.

Åpent for alle
Åpningsarrangementet kl. 18 er åpent for alle. Hovedinngangen åpner kl. 17.00 og stenger når alle sitteplassene er fylt opp (senest kl. 17.30). «Først til mølla» gjelder: Det vil bli delt ut gratis inngangsbilletter så lenge det er plass. Publikum må sitte på plass kl. 17.45.

Alle er velkommen til å se utstillingen kl. 19.10, etter at åpningsarrangementet er avholdt. Spisestedet Forstmann er åpent. Museet stenger kl. 20.30.

Norsk Skogmuseum er en del av Anno museum, som omfatter de fleste museer i Hedmark. Norsk Skogmuseum er det største av museene i Anno, og har over 100 000 besøkende årlig. Kong Olav åpnet museumsbygningen i 1971, og dronning Sonja åpnet museets kunstgalleri i 1991. Kronprinsen har også tidligere besøkt museet, under De Nordiske Jakt- og Fiskedager i 1999.

Les mer om fagseminaret på Skogmuseets nettside.

Les mer om åpningen av Det fantastiske treet her.