Hopp til hovedinnhold

Migrasjonsmuseet

Migrasjonsmuseet holder til på Ottestad i Stange kommune, og er et landsdekkende museum for utvandring, innvandring og hjemvandring. Museet består blant annet av en samling nybyggerhus fra Nord-Amerika, samt ulike utstillinger.

  • 1/1
    Avdelingdirektør Knut Djupedal (t.h.) og Richard Christopher foretar åpningen av Leet-Christopher-skolen den 6. juni 2015 med NRK til stede. Foto: Stine S. Skjæret.

Forvaltning

Migrasjonsmuseets arv fra The Mary Embertson Trust i San Diego, USA ble overført i 2014 og gjorde det mulig for museumsavdelingen å finansiere gjenreisingen av Leet-Christopher skolen. Dessuten kunne man i den forbindelse gjennomføre en del landskapsbearbeidelse for å lette trafikken i museets uteareal. Arbeidet ble ferdig våren 2015, og skolehuset ble offisielt åpnet den 6. juni. De resterende midlene er tenkt brukt til gjenreising av Ingvaldsen-Bjørgohuset, som ligger lagret i en container ved museet. I den forbindelse ble det satt i gang en pengeinnsamling i USA mot slutten av 2015, til fordel for det nye prosjektet.

Forskning og kunnskapsproduksjon

Avdelingsdirektør Knut Djupedal arbeidet også med prosjektet om «Restauration,» skipet som seilte fra Norge til Amerika i 1825. Han har oppdaget en del informasjon som aldri før var kjent, senest på et kort forskningsbesøk i New York City i oktober. Han presenterte dette ved Cleng Peerson Symposium i Tysvær i april, seminaret The Legacy of Cleng Peerson ved Bosque Museum i Clifton, Texas, USA (også i oktober) og i et annet symposium i Tysvær i november. Det kan nevnes at Clifton er et av de eldste norske bosetningsstedene i USA, og stedet der utvandrerpioneren Cleng Peerson ligger begravet.

  • 1/1
    Utstillingen «Utvandringen og fortidens flyktninger» henges opp ved Normanhuset i oktober.

Formidling

Utstillingen Moves, om den moderne innvandringen til denne delen av Skandinavia, ble som tidligere avtalt vist ved Akershusmuseet i 2015, og kommer tilbake til Migrasjonsmuseet i 2016. Museet har dessuten arbeidet med utstillinger knyttet til prosjektet «Nordmenn i Latin Amerika» gjennom hele 2015. I årsmelding for 2014 ble det nevnt at museets forskning hadde medført at fire sør-amerikanske mumier – som ble sendt til Norge i 1930 – ble gjenoppdaget ved Anatomisk institutt ved UiO. Det ble produsert en utstilling om dette i 2015. Utstillingen skal vises som en del av en større utstilling om nordmenn i Latin Amerika, som åpnes medio juni 2016.
Et lite men meget interessant tilskudd til museets aktiviteter i 2015 var utstillingen Utvandringen og fortidens flyktninger, som vises ved Normanhuset (Kindredhuset). Den består av 8 faner, som sammenligner fortidens Europeiske utvandring med dagens europeiske flyktningkrise. Den har fått skarpe reaksjoner på blant annet internett. Museets sommerprogram har omfattet flere gudstjenester i Utvadrerkirken og en konsert med Zienerfilharmonien den 23. august. Museet har også vært medansvarlig for planlegging av seminaret «Nordic Immigration in the Pacific Northwest from Then to Now - Technology, Innovation and Migration» ved The Nordic Heritage Museum i Seattle, Washington, den 15-18 mars 2016.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1