Hopp til hovedinnhold

Norsk utvandrermuseum 2018

  • 1/1
    Under MuseumsNATT var det mulighet for å være med på whiskysmaking.

Forvaltning

I 2016 startet museet gjenreisingen av Bjørgohuset fra Iowa, USA. Dette arbeidet fortsatte gjennom 2017 og 2018. Våren 2018 ble verandaen bygget, utvendig mur pusset og blendet med naturstein og hele kjelleren ble innredet. En fin steinmur ble lagt opp inn mot huset og danner en fin ramme om uteplassen mot Ottestadstien. I forbindelse med gjenoppbyggingen av huset har området rundt vært preget av at det har vært en byggeplass med rot, store jordhauger og høyt ugress. Høsten 2018 ble hele området endelig ryddet og planert og gjort klart for såing av gress i 2019. 


Museet har store etterslep på registrering av arkivsamlinger, men sakte men sikkert går arbeidet fremover. I 2018 ble ordningen og registreringen av det store privatarkivet etter professor David Mauk så å si sluttført, og flere brevsamlinger ble ordnet, registrert og avfotografert. Biblioteket og arkivene blir brukt av både studenter og andre, og vi arbeider hele tiden med mål om at flere av samlingene skal publiseres og bli lettere tilgjengelig for alle.

  • 1/1
    I 2018 ble verandaen på Bjørgohuset ferdigstilt.

Formidling

Det var stor publikumsøkning i 2018 sammenlignet med årene før. I 2017 besøkte 3408 personer museet, i 2018 4757, og vi må tilbake til 2008 for å finne et høyere publikumsbesøk på museet.

Friluftsområdet og museet har blitt brukt i mange forskjellige sammenhenger, og flere arrangementer har vært gjennomført godt samarbeid med andre: MuseumsNATT i mai, Ottestadstien dag med friluftsgudstjeneste i september og Dans på stien i oktober. I tillegg har kirken ble brukt til bl.a. gudstjenester, vielser, konserter, juletrefest for barnehager og til innspilling av plate (Stampestuen med emigrantviser).

Det har vært skolebesøk fra grunnskolen og den videregående skolen fra regionen og Oslo, med formidlingsfokus på tidligere utvandring og dagens innvandring. Flere spennende formidlings- og utstillingsprosjekter er under planlegging.

Museet hadde to hovedutstillinger i 2018; Nordmenn i Latin-Amerika og Den norske Amerikalinje. I tillegg viste vi en nylaget videoutstilling med noen av museets arkivbilder i Saquitnelåven. Denne sto oppe gjennom hele sommersesongen. Fasaden på museumsbygget ble også gjort mer levende med store postere med bilder fra arkivet i vinduene.

  • 1/1
    Den nyåpnede Ingvalson's Café i underetasjen på Bjørgohuset.

Fornying

Sammen med åpning av sommersesongen i juni, åpnet vi også vår nye Ingvalson’s Café i underetasjen på Bjørgohuset for første gang. Frivillige fra Hamar Lodge av Sons of Norway og fra museets venneforening stilte som vertskap hver helg gjennom hele sommeren og serverte kaffe og vafler til stor glede for både museets besøkende og glade turgåere.