Hopp til hovedinnhold

Anno Glomdalsmuseet og Anno Trysil Engerdal museum 2021

GENERELT

Anno Glomdalsmuseet har i tillegg til museumsvirksomheten på Elverum også ansvaret for driften av Anno Trysil Engerdal museum. Våren 2021 ble det besluttet at Anno Glomdalsmuseet også skulle overta driften av Nystu Trønnes/Stor-Elvdal bygdetun som en prøveordning i en periode på tre år.

Anno Glomdalsmuseet har ved siden av folkemuseet som dekker Solør og Østerdalen, fokus på temaene romanifolket/taternes kultur og historie, nyere tids innvandring til Hedmark, Hedmarks militære historie, samt helse- og medisinhistorie. Trysil bygdetun er et av landets eldste bygdetun med fokus på kommunens bygge- og boskikk. I Engerdal er Blokkodden villmarksmuseum sentrum i museumsarbeidet med fokus på norsk og samisk bruk av Femundsmarka. Nystu Trønnes i Stor-Elvdal er et viktig sosialhistorisk anlegg da dette var Norges første kommunale gamlehjem.

INTERNASJONALT SAMARBEID

Anno Glomdalsmuseet har siden 2018 hatt samarbeid med Oshikoto-regionen, Tsumeb kommune, museet Cultural Village og Museum Association of Namibia i Namibia. Samarbeidet vært rettet mot revitalisering av friluftsmuseet Cultural Village i Tsumeb gjennom restaurering av bygningssamlingen, forbedret informasjon til publikum i friluftsmuseet og utvikling av styringsdokumenter som legger grunnlaget for driften av museet. Framdriften i dette arbeidet har blitt sterkt forsinket på grunn av den verdensomspennende pandemisituasjonen. All kommunikasjon har foregått på elektroniske plattformer og sluttføring av prosjektet har blitt utsatt fra høsten 2019 og til våren 2022.

Anno Glomdalsmuseet er i startfasen på et samarbeidsprosjekt med National Village Museum i Bukarest, Romania. Tema for dette prosjektet er rom og romanifolk og deres kultur og historie. Prosjektet finansieres gjennom EØS-midler og skulle ha startet våren 2020. Samtlige avtaler ble underskrevet høsten 2021, men videre arbeid med prosjektet står stille på grunn av koronasituasjonen. Det forventes at det praktiske arbeidet vil starte i løpet av 2022.

FORVALTNING

Felles drift
Fra januar 2021 ble driftsavdelingene ved Skogmuseet og Glomdalsmuseet slått sammen og administrativt lagt under Glomdalsmuseet. I tillegg har denne enheten ansvaret for drift av Anno bevaringssenter.

Anno Glomdalsmuseet

Hovedbygning
- Det er kun utført forefallende vedlikehold på hovedbygningen, men det er kjøpt
   inn 120 nye lamper som skal byttes ut kommende år.
- Driftsgården har fått nytt gjerde og automatiske kjøreporter som en del av
   byggingen av det nye bevaringssenteret.

Andre drifts- og bolighus
- Taket på uthuset ved bolighuset Heimen er sluttført.
- Ny varmtvannsbereder på Heimen.
- Nytt kjøleaggregat til kjølerommet på Petershagen kro.

Tiltak i friluftsmuseet
- Hogging av skog, tatt ut ca. 550 m3 tømmer for å oppnå bedre bevaringsforhold
   for de antikvariske bygningene.
- Smia ved Tynset-tunet er fullrestaurert. Gjenstående arbeider på smia er pipe,
   torvtak og interiør.
- Taket på Stemsrudstua er tatt av, råteskader utbedret og ny takmembran er lagt.
   Resterende arbeider med torv og komplettering blir utført i 2022.
- Restaureringen av Staistua har er ferdigstilt.
- Sørperudlåven med hestevandring har fått nye takrenner for å unngå råteskader i
  de nederste laftestokkene.
- Nye toaletter satt inn i sanitæranlegget på Elverumstunet.

I forbindelse med oppføring av Anno bevaringssenter måtte fem seterhus flyttes. I løpet av 2021 er seterstua fra Søberg og fjøset fra samme fullrestaurert og gjenoppført på ny tomt i friluftsmuseet. Seterstua fra Follansvangen er på plass i friluftsmuseet, men arbeidene blir ikke sluttført før sommeren 2020. Løe fra Follansvangen og seterfjøs fra Milskiftet er for tiden demontert og under restaurering. Begge forventes gjenoppført sommeren 2022.

Forvaltning Anno Trysil Engerdal museum

Trysil bygdetun
I tilknytning til Buflodstua ble det opparbeidet en ny hage. Hageanlegget er gjerdet inn med stakitt. Arbeidet ble i stor grad utført av Historielagene i Trysil som la ned en dugnadsinnsats på 400 timer. Ved Trysil bygdetun har det vært satset på å trekke inn frivillige i arbeidet med både vedlikehold og formidling.
I gjenstandsmagasinet i kjelleren under Opseth-fjøset er det utført ominnredningsarbeider. Videre er inngangsdøra flyttet til sørsiden av bygningen for å bedre atkomsten samtidig som dette også gir grunnlag for et bedre tilrettelagt inngangsparti til bygdetunet.

Blokkodden villmarksmuseum

Restaureringsarbeidene på fløterkoia fra Røskjota ble ferdigstilt etter flytting til Blokkodden. Til dette anlegget hører også vedskåle og utedo. På de to sistnevnte gjenstår det fortsatt noe restaurering.
I forbindelse med restaureringen av fløterkoia ble det gjennomført kurs i koking av komposisjonsmaling hvor deltakeren blant annet malte første strøk på huset. Restaureringen av vintergamma og buret på den sørsamiske boplassen ble sluttført høsten 2021.

SAMLINGSFORVALTNING

Med ferdigstillelsen av Dokumentasjonssenteret har klargjøring av gjenstandssamlingen, for overføring, hatt høy prioritet. Med svært god støtte fra Dokumentasjonsenheten har det vært foretatt revisjon av gjenstander med opptelling, rengjøring, fotografering, registering i Primus og klargjøring av flyttemeldinger.

HEDMARK MUSIKKARKIV

Hedmark musikkarkiv har hatt fokus på den arkivfaglige siden med spesielt fokus på registrering av det digitaliserte AV-materialet. Musikkarkivet deltok under Sandbeck-dagene med å arrangere og framføre musikk. Med bakgrunn i arkivmaterialet med lokale munnspilltradisjoner, ble det på Glomdalsmuseet fremført et konsertforedrag med fokus på tradisjoner og tradisjonsbærere.

FORSKNING OG KUNNSKAPSPRODUKSJON

Det kulturrådstøttede forskningsprosjektet «Folkemuseene i mangfoldige samfunn – publikums erfaringer med forskjellighet og tilhørighet» går etter planen, og museet er involvert i tre nye forskningsprosjekter med finansiering fra Norsk Kulturråd og Norges Forskningsråd. Museet deltar i Mangfoldsnettverkets nye kulturrådsstøttede prosjekt «Samlingenes mange stemmer» med to delprosjekter. Glomdalsmuseet har også tatt initiativ til et pilotprosjekt om digital oppmåling av trebåter ved bruk av fotogrammetri i samarbeid med NIKU, Forbundet Kysten og Dokumentasjonsenheten ved Anno museum.

Romanifolkets/taternes kultur og historie
Konservatoren leverte i august 2021 sin doktorgradsoppgave med tittel «Lived experiences in museums; Engaging visitors’ hearts and minds» ved Universitetet i Leicester som gradsgivende institusjon. Et betydelig arbeid er gjort for å sluttføre nettutstillingen Latjo drom. Nettutstillingen vil publiseres både norsk og engelsk i løpet av første halvår av 2022. Prosjektmedarbeideren har vært engasjert i bunadsprosjektet romanifolkets/taternes kvinnebunad hvor Glomdalsmuseet var en avsamarbeidspartnerne. Den nye bunaden ble lansert på Glomdalsmuseet I juni 2021. Dette er første gangen romanifolket/taterne får en egen bunad.

Biblioteket

Arbeidet med registrering av brukssamlingen er i hovedsak fullført og arbeidet med magasinsamlingene er påbegynt. Det er registrert 710 bøker i bibliotekbasen i 2021, hvorav 100 er ny tilvekst. I tillegg kommer hefter av løpende tidsskrifter i abonnement. En person i praksisplass har arbeidet med å lage en oversikt over de eldste bøkene i Helge Væringsaasens boksamling som grunnlag for det videre arbeidet med denne samlingen.

FORMIDLING

Besøkstall

Det totale besøkstallet i 2021 ved Anno Glomdalsmuseet, inkludert Sandbeck-arbeidet og Nystu Trønnes var 12802, noe som representerer en halvering sammenlignet med tiden før pandemien. I tillegg hadde museet et godt kafébesøk med 4932 registrerte gjester.

Arrangementer
Museet var åpent gjennom hele året, men på grunn av pandemisituasjonen ble det ikke gjennomført noen større arrangementer. Det største arrangementer var «Natt på museene» som ble gjennomført i oktober.

Øvrig aktivitet

Faste omvisninger har blitt tilbudt to ganger daglig i sommersesongen. Røkter har hatt daglig omvisning på museumsgården, og fagpersonalet har bidratt med spesialomvisninger både på virkedag og i helgene i sommersesongen. Glomdalsmuseet overtok driften av Nystu Trønnes/Stor-Elvdal bygdetun i 2021 med i alt seks åpne helger i løpet av sommeren. Formidlingen var basert på engasjement av lokale museumsverter. Møter, kurs, utleie har til en viss grad blitt rammet av pandemien, og har blitt redusert, eller endret fra fysisk til digital i 2020. Det nasjonale møtet for helse- og medisinhistorisk nettverk i juni ble avlyst.

Pedagogiske opplegg

Gjennom hele året ble det gjennomført skoleomvisninger, tilnærmet et normalår uten pandemi. Formidlingstilbudet med tema Grundsetmart´n hvor museet besøkte ulike skoler ble gjennomført. Røkter har hatt tilbud til barnehager og skoler i perioden hvor det var husdyr på museet. De faste årlige omvisningene for Elverum ungdomsskole og Elverum videregående skole ble gjennomført som planlagt i august og september. Videre har museet gjennomført formidlingsopplegget med tema Helge Væringsaasen for samtlige 6.klasssingene i Elverum. Julestueopplegget var godt besøkt.  «Min strek – vår historie» som ble gjennomført i Elverum i 2020, og ble i 2021 gjennomført i Stange for 8. og 9. trinn. Opplegget er en del av et større samarbeid med Utvandrermuseet hvor elevene lærer om utvandring og innvandring, og animere migrasjonshistorier.

Utstillinger

I 2020 har vi hatt følgende nye utstillinger:

  • «Livsskildringer» åpnet i februar i Galleriet og viser frem et utvalg av verker fra kunstsamlingen satt inn i tablåer med gjenstander fra samlingen.
  • «De glade 20-årene» viser klær fra tekstilsamlingen, og «Så hatten passer» viser hodeplagg fra tekstilsamlingen. Utstillingene har kommet til i forbindelse med revisjon av samlingene.
  • «Sykepleieren» åpnet i juni, og supplerer de medisinhistoriske utstillingene.
  • Utstillingen «Opphavstegn», et samarbeidsprosjekt med Utvandrermuseet, åpnet sommeren 2021, men det har ikke vært mulig å gjennomføre en offisiell markering på grunn av pandemien.

Flerkulturelt senter

Mye av arbeidet har gått med til ferdigstilling av fest- og høytidsrommet i utstillingen #hedmarking, og skoleopplegget «Min strek – vår historie» i Stange. Internasjonalt verksted «Oppdrag verden» ble gjennomført, i samarbeid med Læringssenteret.

Vidar Sandbeck
Sandbeck-dagene ble gjennomført i september i noe redusert omfang på grunn av koronapandemien.

  • 1/1

Formidling Anno Trysil Engerdal museum

Sommerprogrammet ble tilpasset de til enhver tid gjeldende smittevernregler, noe som satte begrensninger i forhold til publikumsantallet. Både Trysil bygdetun og Blokkodden villmarksmuseum var åpne tirsdager til søndager i ukene fra 19. juni til 14. august.

Trysil bygdetun

Historielagene i Trysil har sammen med museet samlet inn bilder og dokumentert ulike gjerdetyper i Trysil og historielagene er representert i redaksjonskomiteen som jobber med publikasjonen om gjerder og stakitter i Trysil. Videre deltok medlemmer fra historielagene på aktivitetsdager med demonstrasjon av bygging av stakittgjerder, slåttedag, jordbearbeiding i hagen, ljåslått og hesjing. Videre ble det gjennomført en bygningsverndag i samarbeid med Fortidsminneforeningen. Hver fredag var det aktiviteter med stompbaking. Historiske kvinneskikkelser fra Trysil ble presentert/dramatisert i stuene på bygdetunet. I august ble det arrangert konsert med Erik Lukashagen. Under Skjæraasen-dagene ble det arrangert konserter i husene med utøvere fra Trysil kulturskole.

Blokkodden

Verdensarvutstillingen som er finansiert av Riksantikvaren ble åpnet i juni. Den forteller om Engerdals plass i kobberproduksjonen ved Røros Kobberverk med fokus på de tre smeltehyttene Femundshytten, Gløta og Drevsjø hytte.

Utviklingsarbeid i Trysil Engerdal
I 2021 overtok Anno museum driften av Gammelskula i Trysil sentrum og Trysil skimuseum.  Arbeidet med planlegging av utvikling for ny skihistorisk utstilling og hvordan Gammelskula kan tilrettelegges som en funksjonell museumsbygning ble iverksatt. Målet er at Gammelskula med skiutstilling skal gi Trysil et helårsåpent museum. I 2021 hadde skimuseet åpent lørdager i perioden fra vinterferie til påske.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1