Hopp til hovedinnhold

Fram for forfatterne!

I gamle Hedmark har vi et ualminnelig rikt mangfold av forfattere. Anno museum ønsker å løfte denne delen av vår kulturhistorie. Vi forvalter flere forfatterhjem, men formidling av litteratur og forfatterskap kan også foregå uavhengig av disse anleggene.

Satsing gjennom pilotprosjekt

Anno museum har som mål å etablere en varig organisering av arbeidet med forfatterarven med ressurser til fagstillinger og drift i alle de fire museumsregionene. Vi gjennomførte et kartleggingsprosjekt 2019–2020, og fra 2022 har vi fulgt opp med et treårig pilotprosjekt med støtte fra Innlandet fylkeskommune. De tre pilotene i prosjektet er Hans Børli, Rolf Jacobsen og Levi Henriksen. Pilotene skal gi overføringsverdi til et helhetlig arbeid med den materielle og immaterielle kulturarven etter forfatterne i Hedmark.

I løpet av prosjektperioden skal vi utvikle utstillinger og formidlingsopplegg for alle tre pilotene, både fysiske og digitale. Vi skal utrede muligheter for dokumentasjons- og forskningsarbeid rundt forfatterskapene, samt formalisere samarbeid med venneforeninger og kommuner.

I og med at det overordnede målet er en varig ordning som ivaretar hele forfatterarven i Hedmark, har vi knyttet pilotprosjektet opp mot arbeidet med Vidar Sandbeck ved Anno Glomdalsmuseet, samt eksisterende arbeid i Anno med andre forfattere. Det er etablert et internt fagnettverk, ei styringsgruppe og ei bredt sammensatt referansegruppe for pilotprosjektet. Universitetet i Innlandet, fylkesbiblioteket og kommunene er viktige samarbeidspartnere. Prosjektleder er Ingun Aastebøl, Anno Kongsvingerregionen, og prosjektmedarbeider er Hanne Lillebo, Anno Domkirkeodden.

De tre pilotene

Børli-jubileet i 2018 synliggjorde et behov for profesjonalisering av arbeidet med Hans Børlis forfatterarv. Anno Kongsvingerregionen har et mangeårig samarbeid med Hans Børli-selskapet. Museet forvalter bygninger og kulturlandskap i Oppistun Børli, dikterens barndomshjem, samt står for formidlingsopplegg her. Erfaringene fra dette samarbeidet tas inn i pilotprosjektet, og utvikles og utprøves på flere områder. Utvikling av Oppistun og andre formidlingsarenaer utredes.

 

Rolf Jacobsen bodde mer enn tre tiår i Skappels gate 2, hvor arbeidsværelset hans er bevart. Bygningen eies av Hamar kommune, og Rolf Jacobsens Venner har hatt base her i mange år. Det har lenge vært ønske om å etablere et Rolf Jacobsen-senter i huset. Piloten skal initiere og etablere samarbeid med ulike aktører, utvikle og prøve ut ulike former for formidling og arrangementer, hente erfaring fra tidligere arbeid og tiltak og revitalisere disse. Samarbeid med venneforeningen og kommunen er avgjørende for å etablere gode løsninger.

Siden vinteren 2020 har Levi Henriksen hatt sin egen skrivestue på Kongsvinger museum, et resultat av samarbeid mellom forfatteren sjøl, Anno museum, Kongsvinger kommune og Visit Kongsvingerregionen. Det er unikt å kunne samarbeide med en nålevende og aktiv forfatter som skaper ny litteratur i skrivestua. Ulike konsepter og arrangementer rundt skrivestua og forfatterskapet utvikles og utprøves.

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2