-
-
Norsk skogmuseum
Vis veiI flotte omgivelser ved Glomma i Elverum finner du Norsk Skogmuseum som omhandler skog, skogbruk, jakt, fiske og skogindustri – det eneste av sitt slag i Norge. Vi blir årlig besøkt av over 100 000 personer og er et av Norges mest besøkte museer.
-
-
Aamodtgården
Vis veiAamodtgården er en fredet embetmannsbolig fra 1801. Her kan du besøke Rittmester Aamodts leilighet – uendret de siste 100 år.
-
Uppigard Streitlien
Vis veiMed sin fantastiske beliggenhet og utsikt mot Rondane nasjonalpark er Uppigarden vel verd et besøk også utenom åpningstid. Omvisning kan bestilles i det lokale turistkontoret.
-
Tynset bygdemuseum
Vis veiMuseet er grunnlagt av Embret Gotland i 1923 og ligger ved Parkveien, 900 meter øst for Tynset sentrum. Området er på omlag 20 mål, og består av fin gammel furuskog. Mot nord er det utsikt mot Glåma og Tynset-bygda.
-
Tylldalen bygdetun
Vis veiFriluftsmuseum ved Tylldalen kirke. Tronshall ligger ved riksveien like sør for kirka. I middelalderen lå den gamle prestegarden i bygda her, under Olsberget (Olavsberget) ved den gamle ferdselsvegen gjennom bygda. Bygd ut som bygdetun fra 1950 og utover, med hus fra Tylldalen, satt sammen i et tun.
-
Trysil bygdetun
Vis veiFriluftsmuseet Trysil bygdetun er Norges eldste bygdetun og ble stiftet allerede i 1901. Her kan man oppleve byggeskikk og levemåte gjennom kulturskatter fra hele kommunen. Tunet er nennsomt bevart på en høyde med nydelig utsikt over bygda og fjellet. Det består av tilflyttede bygninger, tømmerstuer, fra hele Trysil.
-
Sørlistøa fløtermuseum
Vis veiSørlistøa fløtermuseum viser fløtingens historie i et opprinnelig miljø ved Osensjøen. Museet pirrer nysgjerrigheten og gir god innsikt i fløtningshistorien i Norge. Fløter var et viktig yrke for å få tømmeret fram til industri og kyst. Her får du vite hvordan man hentet ut skogens mest verdifulle ressurs, tømmeret, i en tid da kroppsarbeidet var viktig. Osen er en del av Glommavassdraget med både tverrelvfløting og sjøfløting før tømmeret nådde hovedelva.
-
Sootkanalen
Vis veiHusmannsønnen Engebret Soot (1786-1859) ble en av landets fremste kanalbyggere. Han anla Sootkanalen som Norges første og i si tid landets største sluseanlegg for tømmerdrift.
-
Skinnarbøl skolemuseum
Vis veiDen gamle skolen på Skinnarbøl ble bygd som en av de første fastskolene i Vinger kommune i 1862. Da hele Skinnarbøl skolekrets ble lagt ned og barna flyttet til Kongsvinger Sentralskole i 1964, var det ikke lenger noen som hadde bruk for det gamle skolehuset, og det ble stående å forfalle. Skinnarbøl skole ligger like ved hovedveien fra Kongsvinger til Austmarka, en av veiene mot Finnskogen og Sverige.
-
Skålbergsætra
Vis veiLokk og lur og nykinnet smør. Skålbergsætra er Odalstunets museumssæter i Austvatn, Nord-Odal. Bygninger og landskap framstår slik det var mens det var sæterdrift her fram til ca. 1960. Etter 50 års fravær har budeia på nytt inntatt sætra.
-
Sagstua skolemuseum
Vis veiSigurd Hoels barndomsrike. Forfatteren Sigurd Hoel (1890-1960) vokste opp på Sagstua skole. Faren var lærer og bestyrte poståpneriet. Barndomsårene her har Hoel brukt som motiv i romanen«Veien til verdens ende», en av de beste barneskildringer i norsk litteratur.Museet inneholder film og utstilling om Sigurd Hoels liv og forfatterskap.
-
Rendalen Bygdemuseum
Vis veiRendalen bygdemuseum, Bullmuseet ligger ved fylkesvei 30 like sør for Øvre Rendal sentrum. Museet er tunet på prestegarden i Rendalen, som var prestegard til 1880. Dette er fødestedet til forfatteren Jacob Breda Bull (1853-1930). Han var nært knytta til Rendalen, og på museet finner en hus og gjenstander med tilknytning til hans rike forfatterskap. Hovedbygninga er møblert med gjenstander fra Bulls dager.Ute på tunet står Vesleblakken og kjørekaren Ola Jonsen Styggpåjord, kjent fra Bulls diktning og her forma i bronse av Tor Skjølsvik.
-
Oddentunet
Vis veiOddentunet er et godt bevart, freda gardsanlegg, vakkert beliggende på sin opprinnelige plass i Narjordet. Hovedbygningen er fra tidlig på 1800-tallet, og er særlig kjent for sjelden, innvendig dekorasjonsmaling og snekkerkunst.
-
Odalstunet
Vis veiOdalstunet ligger på Skarnes og er et friluftsmuseum for begge Odalskommunene. Her oppleves historien som levende og håndfast, som om veggene snakker. I museet finner du en odalsgård med et gjestfritt tun bestående av mange godt bevarte hus fra 1800-tallet. Odalstunet forteller bygdas kulturhistorie. Her kan man se, kjenne, lukte og mange ganger smake hvordan det var å leve i Odalen for rundt hundre år siden. Det var krevende, men det var også et rikt liv. Ei helg i juni er arrangementet «Liv i stuene» med opplevelser for store og små.
-
Museumssenteret Ramsmoen
Vis veiMuseumssenteret for Musea i Nord-Østerdalen. Ramsmoen ligger i Tynset sentrum og er et tun med både gamle hus og nye moderne utstillingslokaler. For uten å være Anno museums største friluftsmuseum, forvalter museumssenteret en stor mengde gjenstander, fotografier og arkivalia.
-
Norsk utvandrermuseum
Vis veiNorsk utvandrermuseum forteller historien om utvandring, hjemvandring og innvandring; en bevegelse som aldri tar slutt. Over en million nordmenn har utvandret fra hjemlandet siden 1825, de fleste til USA. Derfor er museets rikholdige arkiv og bibliotek et viktig sted både for besøkende som vil finne sine norske aner, for de som leter etter utvandrede slektninger, og for alle som er interesserte i norsk migrasjonshistorie.
-
Kvinnemuseet
Vis veiNorges eneste kvinnemuseum. I sveitservillaen Rolighed i Løkkegata er historien fortalt med et kvinneperspektiv. Synet på kjønnsroller og likestilling har endret seg gjennom tidene, og som gjest på museet får du utfordret dine egne oppfatninger. På Kvinnemuseet kan du se utstillinger i tre etasjer, blant annet «Damen i Berlin» om Dagny Juel og en utstilling om leketøy for jenter og gutter. Kafeen på Kvinnemuseet er verdt et besøk alene; her kan du nyte enkle retter og den legendariske bohemkaken. Måltidet kan også inntas på verandaen eller i hagen. Museet tilbyr trygt lekerom. Se også den historiske rosehagen.
-
Kongsvinger museum
Vis veiI Øvrebyen, innunder festningsmurene, ligger Kongsvinger museum med Gyldenborg og Aamodtgården. Museet formidler historien til befolkningen i området, både fattig og rik. Festningsbyens historie. På Gyldenborg kan du se utstillingen «1814 – en annen historie», som forteller om levekårene i distriktet for 200 år siden. Her er det også skiftende utstillinger og turistinformasjon.
-
Klevfos Industrimuseum
Vis veiKlevfos Industrimuseum ligger i nedlagte Klevfos Cellulose- & Papirfabrik AS (1888–1976) ved Svartelva på Ådalsbruk, og gir en unik opplevelse av arbeiderlivet i tidligere tider. Munch-senteret i Løten ligger også her. Det er viet Edvard Munchs forhold til sitt fødested, Løten.
-
Kirsten Flagstad museum
Vis veiKirsten Flagstad museum er viet en av tidenes største operastjerner. Her opplever du hennes fascinerende liv og karriere i hennes fødehjem midt i hjertet av Hamar, i det som er byens eldste hus. Museet rommer en fantastisk samling som bringer deg nærmere kvinnen som fikk tilnavnet «århundrets stemme» og som fortsatt blir hedret som en av de mest strålende sangerinner som noensinne har kastet glans over de store verdensscenene.
-
Glomdalsmuseet
Vis veiEt folkemuseum for Østerdalen og Solør. Våre samlinger av bygninger og gjenstander forteller om livene til menneskene som levde her før oss – og nå. Mangfoldet i befolkningen er et viktig fokus for oss, og museet har et spesielt ansvar for taternes/romanifolkets historie i Norge. Utstillingen Kongens Nei finner du her.
-
Gaustadsjøsaga
Vis veiGaustadsjøsaga representerer sagtypen dobbel sirkelsag som var vanlig i Eidskog i første halvdel av 1900-tallet. Gaustadsjøsaga ligger ved Gaustadsjøen på Skotterud.
-
Eidskog museum
Vis veiEidskog museum er lokalmuseum for Eidskog kommune og har anlegg spredd over hele bygda. Anleggene gjenspeiler nærings- og samfunnsliv i Eidskog gjennom mange hundre år.
-
Domkirkeodden
Vis veiDomkirkeodden er et fantastisk middelaldermuseum med domkirkeruinene i det mektige vernebygget Hamardomen, vakkert beliggende ved Mjøsa. Opplev hvordan dagliglivet kunne arte seg for om lag 800 år siden i en av Norges fem middelalderbyer. Du kan gå fritt rundt i et enestående friluftsmuseum, blant ruiner av en katedral og en bispeborg, se fascinerende arkitektur og utstillinger av gjenstander helt tilbake til vikingtid. Ta også en vandring i vår frodige urtehage. En av landets største, med over 400 unike arter som representerer tradisjoner og historie helt tilbake til middelalderen.
-
Dølmotunet
Vis veiDølmotunet er et levende gardsmuseum midt i Tolga sentrum og en idyllisk plass for hele familien. Tunet er et såkalt firkanttun bestående av ni hus med bl.a. trønderlåninspirert ku- og sauefjøs i stein, stall og mye innbo.
-
Blokkodden villmarksmuseum
Vis veiBlokkodden villmarksmuseum er et friluftsmuseum hvor du blant annet kan oppleve sør-samenes liv, helt fra 1600-tallet til nå. Engerdal har Norges sørligste bosetting av reindriftssamer. På Blokkodden kan du se hvordan de levde i tidligere tider, smake lokal mat, høre historier og se gjenstander fra et rikt samisk kulturliv. Museet har også faste utstillinger om det røffe livet med fiske og jordbruk i utmarka.
Ta opplevelsene frem. Igjen og igjen.
Med årskort får du tilgang til alle Annos museer i hele Hedmark.
Årskortet selges på: Norsk skogmuseum, Glomdalsmuseet, Domkirkeodden, Kirsten Flagstad museum, Kongsvinger museum, Kvinnemuseet, Norsk utvandrermuseum, Trysil Engerdal museum og Musea i Nord-Østerdalen (på Ramsmoen).
Årskortet gir også tilgang til: Blokkodden villmarksmuseum, Dølmotunet, Eidskog museum, Husantunet, Klevfos industrimuseum med Munchsenteret i Løten, Odalstunet, Oddentunet, Rendalen bygdemuseum, Sagstua skolemuseum, Skinnarbøl skolemuseum, Skålbergsætra, Sørlistøa fløtermuseum, Trysil bygdetun, Tylldalen bygdetun, Tynset bygdemuseum, Uppigard Streitlien og Aamodtgården.