Hopp til hovedinnhold

Anno Glomdalsmuseet 2022

Anno Glomdalsmuseet har i tillegg til museumsvirksomheten i Elverum også ansvaret for driften av Anno Trysil Engerdal museum. Etter at det i 2021 ble besluttet, at Anno Glomdalsmuseet også skulle overta driften av Nystu Trønnes i Stor-Elvdal bygdetun, som en prøveordning, ble første sommer sesong gjennomført i 2022.

Anno Glomdalsmuseet har ved siden av folkemuseet som dekker Solør og Østerdalen, fokus på temaene romanifolket/taternes kultur og historie, nyere tids innvandring til Hedmark, Hedmarks militære historie, samt helse- og medisinhistorie. Trysil bygdetun er et av landets eldste bygdetun med fokus på kommunens bygge- og boskikk. I Engerdal er Blokkodden villmarksmuseum sentrum i museumsarbeidet med fokus på norsk og samisk bruk av Femundsmarka. Nystu Trønnes i Stor-Elvdal er et viktig sosialhistorisk anlegg da dette var Norges første kommunale gamlehjem.

Internasjonalt samarbeid

Anno Glomdalsmuseet har siden 2018 hatt samarbeid med Oshikoto-regionen, Tsumeb kommune, museet Cultural Village og Museum Association of Namibia i Namibia. Samarbeidet vært rettet mot revitalisering av friluftsmuseet Cultural Village i Tsumeb gjennom restaurering av bygningssamlingen, forbedret informasjon til publikum i friluftsmuseet og utvikling av styringsdokumenter som legger grunnlaget for driften av museet. Våren 2022 ble det, for første gang etter pandemien, gjennomført besøk til Namibia, både fra Innlandet fylkeskommune og Glomdalsmuseet. En ny samarbeidsavtale ble undertegnet av fylkeskommunen.

Våren 2022 ble samarbeidsprosjektet med National Village Museum i Bukarest, Romania startet etter å ha vært planlagt siden 2020. Tema for prosjektet er rom og romanifolk og deres kultur og historie. Prosjektet finansieres gjennom EØS-midler og er planlagt ferdigstilt i løpet av 2023.

  • Ni personer som sitter og står rundt et falskt bål i en utstilling.
    1/1
    Besøk fra direktøren og hennes stab fra National Village Museum i Bukarest, Romania i utstillingen Latjo Drom på Glomdalsmuseet.

Forvaltning/felles drift

Driftsavdelingen er felles for de to avdelingene Norsk skogmuseum og Glomdalsmuseet.

Anno Norsk Skogmuseum

Hovedbygning
- Resepsjonen er blitt fornyet.
- Generelt vedlikehold.
- Bygging av nye kontorer i resepsjonsområdet.

Tiltak i friluftsmuseet
- Nytt tak og noen reparasjoner på Sannelåven.
- Istandsatt en utedo ved Fossheimkoia.
- Ryddet vegetasjon i deler av parken.
- Fjernet en del døde trær som stod i fare for å velte.
- Istandsatt underetasjen på oppgangssaga, resten blir gjort i 2023.

Anno Glomdalsmuseet

Hovedbygning
- Alle nedløp på den høye takdelen av vestfløyen er byttet. Flere nedløp på resten av bygget bør utbedres.
- Dører og vinduer i vestfløyen er planlagt skiftet som en del av ENØK tiltak i 2023.
- Brannvarslingsanlegget er byttet.

Tiltak i friluftsmuseet
- Tømmerkassen til smia på Tynset-tunet ble fullrestaurert i 2021. Gjenstående arbeider på smia, som pipe, torvtak og interiør ble sluttført i 2022.
- Taket på Stemsrudstua er ferdig restaurert. Råteskadet treverk ble fjernet og erstattet, samt at ny takmembran og torv ble er lagt. 
- Restaureringen av Petershagen kro ble startet senhøstes. Prosjektet er forventet å ta noe tid, avhengig av både finansiering og hva som avdekkes av skader.
- I Danserestauranten er mange glassruter, som gjennom årene har blitt skadd, skiftet.
- I forbindelse med oppføring av Anno bevaringssenter måtte fem seterhus flyttes. Disse er alle flyttet og ferdig restaurert.
- Brannvarslingsanlegget er byttet.

  • Laftet bygning med stilas rundt.
    1/1
    Taket på Stemsrudstua ble totalrestaurert. Her legges ny jord til torvtaket.

Samlingsforvaltning

Med ferdigstillelsen av Anno bevaringssenter har klargjøring av gjenstandssamlingen, for overføring, hatt høy prioritet. Med svært god støtte fra Dokumentasjonsenheten har det vært foretatt revisjon av gjenstander med opptelling, rengjøring, fotografering, registering i Primus og klargjøring av flyttemeldinger.

  • Tre museumsarbeidere avbildet sammen med en kiste fra gjenstandssamlingen på Glomdalsmuseet.
    1/1
    Den første gjenstanden som flyttes inn i Annos nye bevaringssenter. Fra høyre Andrea Lillemo, Eva Refsahl og Ola Mørkhagen.

Hedmark musikkarkiv

I tillegg til ordinære oppgaver som digitalisering, registrering og utkopiering av arkivmateriale har Hedmark musikkarkiv i 2022 vært involvert i å realisere et notebokprosjekt fra de sørlige delene av gamle Hedmark fylke. Dette ble gjort i samarbeid med Olav Sæta som er spellemann, filolog og musikkviter fra Kongsvinger.  Sæta har gjennom en mannsalder samlet inn eldre feleslåtter fra området hvorav 250 av disse nå er samlet mellom to permer.

Under festivalen Heme Dine i Engerdal holdt musikkarkivet et foredrag som handlet om sagn og fortellinger om mytiske figurer og mørke makter og deres posisjon i folkemusikken.

Forskning og kunnskapsproduksjon

Doktorgradsprosjektet «Lived experiences in museums: Engaging visitors’ hearts and minds» er fullført og publisert. Det kulturrådstøttede forskningsprosjektet «Folkemuseene i mangfoldige samfunn – publikums erfaringer med forskjellighet og tilhørighet» går etter planen, og museet er involvert i tre andre forskningsprosjekter med finansiering fra Norsk Kulturråd og Norges Forskningsråd. Museet deltar i Mangfoldsnettverkets kulturrådsstøttede prosjekt «Samlingenes mange stemmer» med to delprosjekter. Glomdalsmuseet viderefører pilotprosjektet om digital oppmåling av trebåter ved bruk av fotogrammetri i samarbeid med NIKU, Forbundet Kysten og Dokumentasjonsenheten ved Anno museum. Musikkarkivet tilrettelegger for utgivelse av en større samling noter med felemusikk fra Kongsvingerregionen.

Romanifolkets/taternes kultur og historie
Et betydelig arbeid er gjort for å sluttføre nettutstillingen Latjo drom. Nettutstillingen er publisert både på norsk og engelsk.

Som nevnt under internasjonalt arbeid, er samarbeidet med Dimitri Gusti, National Village Museum i Bukarest, Romania i gang. Prosjektet går blant annet på utveksling av utstillinger om Romfolket og Romani/tatere. Prosjektet innebærer også flytting av et eller flere hus fra Romfolket inn i friluftsmuseet i Bukarest. Utover Glomdalsmuseet ansatte, kan spesielt håndverkere bli involvert. 1.konservator Mari Møystad leder prosjektet for Anno.

Publikumsseksjonen

Publikumsseksjonen* ble opprettet 1. april 2022 som en ny, sammenslått seksjon som dekker både Skogmuseet og Glomdalsmuseet. Denne seksjonen har tatt over arbeidsoppgavene som: billettsalg, booking, museumsbutikken, kafeen og røkting om sommeren. Disse arbeidsoppgavene lå før, under Glomdalsmuseets Formidlingsseksjon.

*Den nye avdelingen fikk først navnet Besøkssenter. Da Norsk skogmuseum ble tildelt Besøkssenter for skog, skiftet seksjonen navn til Publikumsseksjonen.

Formidling

Arrangementer
2022 har blitt det første året siden 2019 uten nedstenging eller strenge krav til avstand/hygiene. Dette har lettet trykket for både museet og publikum, og ting kan tyde på at folk flest har hatt behov for å komme seg ut og delta på arrangementer. Gjennom året har museet hatt 14 arrangementer av diverse størrelse/omfang, i tillegg til skoletilbud.

Et nytt arrangementskonsept, Smaksatt, ble realisert og utprøvd i 2022. Tanken er at vi bygger ut foredrag/kåserier med smak, lyd, bilder og alt annet som måtte passe, for å gi historien en større kontekst. Opplegget ble prøvd ut med Oskar Aanmoen og Karl XV som pilot sent i 2021, og i løpet av 2022 har vi hatt følgende: Ole (en uektefødt rendøl som utvandret til USA som 11-åring, utdannet musiker som ble personalsjef i et stort elektrisk firma i Mexico under revolusjonen der), Fremmed blod (en oppdagelsesreise i skogfinsk kultur med Marte Hallem), Ukrainsk aften, Hekser og Historisk lunsj.

Det har vært to store verksteddager for barn (påske, jul), samt at det var mange barneaktiviteter på Liv i stuene, som ble gjennomført i august, med rammen «alle tiders museumsdag». Natt på museene 31.oktober fortsetter som et samarbeid mellom de to museene i Elverum, og ble årets største når det gjelder besøkstall, med rundt 900 besøkende

Til ferier/sesong har vi lagt opp til bål og quiz-aktiviteter. Det har vært planlagt to kurs i samarbeid med Elverum husflidslag: Tovekurs for ungdom ble gjennomført, og kunsthekling (med ukrainsk kunstner) ble avlyst.

Sandbecks kulturpris ble tildelt Maja Lunde, og utdelingen skjedde på Rena i et arrangement der målgruppa var barn (bokbad, film, pølsefest).

Øvrig aktivitet
Faste omvisninger har blitt tilbudt to ganger daglig i sommersesongen fra juni til august. Røkter har hatt daglig omvisning, og fagpersonalet har bidratt med en daglig omvisning. I omorganiseringsfasen med deling av oppgaver mellom ny Publikumsavdeling og Formidlingsavdelingen var det uavklart hvem som hadde ansvaret her.

Nystu Trønnes/Stor-Elvdal bygdetun har det vært åpent 8 helger i sommer, i tillegg til onsdag-fredag under Kaupangermarten. Museumsvertene har vært lokale ungdommer, med unntak av Birgit Westgård, som er fra Stor-Elvdal opprinnelig, mens som nå er pensjonist og bor i Askim. Det ble arrangert flere kafekonserter i regi av de ansatte, samt at Ragnar Dyresen opptrådte med en Prøysen-forestilling under Kaupangermarten.

Pedagogiske opplegg
Gjennom hele året har det vært gjennomført opplegg rettet mot barnehage og skole, til sammen 35 dager. I januar/februar kjørte vi en pilot på et samisk opplegg med Hakkebakkeskogen bhg (4 dager), påskeopplegg (5 dager), Latjo drom rollespillet (5 dager), helse om medisinhistorie (7 dager), Væringsåsen (6 dager), Oppdrag verden (2 dager) og Jul på museet (6 dager). Sistnevnte måtte avlyses 3 dager pga. at museet stengte (strømprisen). I tillegg til dette kommer bestillinger som på enkeltomvisninger o.l.

Generelt får vi veldig god tilbakemelding på kvaliteten på skoleoppleggene våre.

Utstillinger
I 2022 har vi jobbet med: 

  • Å ferdigstille #hedmarking, men arbeidet har blitt forsinket av flere grunner, slik at det blir 2023 før vi er klare.
  • Planarbeid for utstillingen i Danserestauranten.
  • Ny utstilling av drogesamlingen, som en del av de medisinhistoriske utstillingene i Steinbygningen.
  • Noe rigging av Åset og interiør der (to drakter, gardiner og dekket bord)


  • Det fornyede Drogemonteret i apotekutstillingen i Steinbygningen.
    1/1
    Det fornyede Drogemonteret i apotekutstillingen i Steinbygningen.

Flerkulturelt senter
Arbeidet med å ferdigstille #hedmarking har vært en sentral del av aktiviteten, i tillegg til å følge opp formidling til skoler og grupper. Sørsamisk nettverk har blitt fulgt opp, og det arbeides med en aktivitetsløype for små barn med sørsamisk tema. Denne skal bygges både i Elverum og på Blokkodden. Internasjonalt verksted «Oppdrag verden» ble gjennomført, i samarbeid med Læringssenteret.

Vidar Sandbeck
Vår formidler Kristine Lundsbakken hadde svangerskapspermisjon/ferie ut august, og ble sykmeldt straks etter tilbakekomst. Sølvi Westvang Skirbekk har fortsatt med å følge opp stiftelsen og gjennomføring av Sandbeckdagene. Maja Lunde fikk Regnbågåbrua. Vikar for Kristine er rekruttert. Vedkommende kan ikke begynne før 1.august 2023. Han vil uansett jobbe et år, om Kristine blir friskmeldt eller ikke.

Anno Trysil Engerdal museum

Gammelskula

Som en del av Annos sikringsplan er det installert sprinkleranlegg og et nytt låssystem. I tillegg er det etablert tre kontorer for utleie, slik at en kan oppveie det meste av husleien ved egeninntekter.

Trysil bygdetun

Sesongen ble preget av å videreføre og hageanlegget som ble opparbeidet i 2022. Fortsatt gjenstår noe arbeider. Mye av arbeidet gjennomføres med hjelp fra frivillige og historielagene i Trysil. Slåttedagen som ble arrangert er et samarbeid med historielaget på Trysil. Samarbeidet med frivillige øker aktiviteten og bygger kunnskap på tvers av organisasjoner og grender i Trysil. Det blir veldig godt mottatt lokalt.

17. mai ble Bygdetunet brukt som arena for tryslingene og det ca. 700 for å delta i markeringen.

I august var det også et stort arrangement sammen med historielagene sør i Trysil for å markere den skogfinske innvandringen i Trysil.
Vi har et godt samarbeid både med Trysil kommune og mange frivillige, noe som gjør at Trysil bygdetun utvikler seg i positiv retning.


Blokkodden villmarksmuseum

Restaureringsarbeidene på fløterkoia fra Røskjota ble ferdigstilt etter flytting til Blokkodden. Husværet er nå ferdigmalt. Til dette anlegget hører også vedskåle og utedo. På de to sistnevnte gjenstår det fortsatt noe restaurering.

Det er avsatt midler for å restaurere Stallåven, dette arbeidet ble utsatt til 2023, men vi fikk skåret materialer til istandsettingen og levert fra kommuneskogen i Engerdal.

Nytt i 2022 er at området foran informasjonshuset har fått et løft. Det er satt opp nye gjerder som markerer skillet mellom museet og parkeringen. Nye sikre bålplasser er bygd flere steder på området. Uteområdet, og veien mellom infohuset og hallen har fått belysning. Benker og ny bålplass foran informasjonshuset skaper en ny formidlingsarena for gode opplevelser når du kommer til museet.

Det jobbes særskilt med fokus på det sørsamiske for tiden på Blokkodden. Både for å øke kompetansen ved avdelingen og levere på formidling. Blokkodden, sammen med Glomdalsmuseet, jobber for å lage en sørsamisk aktivitetsløype som skal ligge både på Blokkodden og Glomdalsmuseet.

  • Treport over grusveg.
    1/1
    Nytt inngangsparti til Blokkodden villmarksmuseum.
Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2