Hopp til hovedinnhold

Anno Kongsvingerregionen 2022

  • Øvrebyen i Kongsvinger sett fra lufta.
    1/1
    Øvrebyen i Kongsvinger sett fra lufta. Ali Suliman

Kvinnemuseet ble nominert til Årets museum 2022!

Besøkstallet kryper stadig oppover, og endte i 2022 på cirka 17 000. Det nærmer seg nå nivået som avdelingen lå på før pandemien. Avdelingen har fått kutt i personalressurser fra høsten 2022 som følge av strømkrisen, og kombinert med tre permisjoner og langvarige sykemeldinger gjennom hele året, så ble 2022 et tøft år for staben. Blant annet måtte grupper som ønsket å bestille omvisninger avvises på grunn av personalmangel i sommersesongen. Dessverre la også driver av kafeen i Aamodtgården ned virksomheten i oktober 2022.

Anno Kongsvingerregionen har driftsansvar for fire museer lengst sør i Innlandet: Kvinnemuseet har et nasjonalt ansvar for å formidle norsk kvinnehistorie, Kongsvinger museum er et by- og regionmuseum, Odalstunet er et tradisjonelt bygdetun som formidler byggeskikk og kulturhistorie fra begge Odalskommunene, mens Eidskog museum, etablert som økomuseum, formidler kulturhistorie knyttet til hverdags- og arbeidsliv fra Eidskog kommune. Avdelingen har ansvar for 48 kulturhistoriske bygg, og har seks årsverk. I tillegg kommer sesongansatte.

Det var spesielt gledelig at Kvinnemuseet var en av tre nominerte til prisen Årets museum 2022! Fra juryens begrunnelse for nominasjonen het det blant annet:

Museet har et tydelig ønske om å ta stilling i en del debatter for å bidra til å skape debatt og diskusjon. Dette gjenspeiler seg også i utstillingene der museet både gir rom til stemmer publikum kanskje ikke kjenner like godt og gir en bedre bakgrunnsforståelse som kan nyansere aktuelle debatter. Museet spiller en vesentlig rolle nasjonalt og internasjonalt i og med at museet både leder Museumsnettverk for kvinnehistorie og The International Association of Women’s Museums (IAWM). […] Juryen vil særlig fremheve utstillingen «HYSJ! Fortellinger om abort og seksualitet». Her klarer museet på forbilledlig vis å formidle en meget vanskelig fortelling, og gjør det på en måte som gir rom for diskusjon og forståelse».

Videre har Anno museum og Stiftelsen Kvinnemuseet – Kongsvinger museum reforhandlet låneavtalen fra 2013, og den nye avtalen av 2022 inneholder en plan for Annos tilbakebetaling av lånet.

Formidlingsaktiviteter

Nye utstillinger

Ved Kvinnemuseet åpnet utstillingen Lesbene gjør opprør – lesbiske feminister på 1970- og -80-tallet den 2. april. Utstillingen ble skapt i samarbeid med Inge Ås, og var en del av markeringen av Skeivt kulturår 2022.  Utstillingen sto fram til 31. juli, og både skoleopplegg og omvisninger ble arrangert i utstillingsperioden. Deretter åpnet ISBRYTEREN – en hyllest til Monica Kristensen den 6. august med fullt hus og spesialkomponert musikk framført av storband. Denne utstillingen var to år forsinket på grunn av pandemi-komplikasjoner, og innfridde en plan som har versert siden Kvinnemuseets spede barndom. Monica Kristensen var en aktiv samarbeidspart i planleggingen, og har lånt ut alle gjenstander som vises. Den internasjonale nettutstillingen Shhh.no ble lansert i juli 2022.

Ved Odalstunet åpnet også en ny utstilling, Drømmen om malmen. Utstillingen har vært under planlegging siden 2020, men har vært forsinket grunnet pandemien. Arbeidet med den har også vært preget av at resurspersonen bak prosjektet gikk bort, og dermed ble en vesentlig del av kunnskapsgrunnlaget for utstillingen borte. Sammen med gode kollegaer og en raus minnegave ble utstillingen produsert på våren 2022 og åpnet til Liv i stuene i juni.

Ved Kongsvinger museum ble ytterligere en sekvens i Hjemland (som delåpnet i 2021) fullført: «Naboland» tematiserer forholdet mellom unionspartene Norge og Sverige i tida fram mot unionsoppløsningen 1905, med søkelys på lokale forhold. Viktige personer var forsvarsminister Georg Stang, som vokste opp på Kongsvinger, og Dronning Sophie som tilbrakte 12 somre ved Vingersjøen, og hennes underkommuniserte bidrag til å hindre krig mellom nabolandene. Arbeidet med å ferdigstille introduksjonen til utstillingen ble også påbegynt i 2022.


  • Polfarer og forsker Monica Kristensen fotografert sammen med publikum i utstillingen om hennes liv og virke.
    1/2
    Fra åpningen av utstillingen Isbryteren. Monica Kristensen til høyre. Anna Løvlund
  • Inge Ås står foran en gruppe barn og formidler i utstillingen.
    2/2
    Omvisning med Inge Ås i utstillingen Lesbene gjør opprør. Ali Suliman

Videre sto avdelingen bak utstillingen Skeive bilder – gamle fotografier, nye tolkninger i anledning Skeivt kulturår. Den åpnet på Kongsvinger museum 25. juni, da det også ble arrangert homohistorisk Øvrebyvandring. Dette er en «vindusutstilling» som er åpen døgnet rundt, og er planlagt å vandre til andre av Annos museer.

Pedagogiske opplegg

Avdelingen har gjennomført følgende opplegg i Den kulturelle skolesekken:

  • Gaustadsjøsaga, sagdag (5.trinn)
  • Soot-kanalen, skogsdrift og fløting (8.trinn)
  • Eidskog skolemuseum: «Skolen i gamle dager» (4. trinn)
  • Sagstua skolemuseum / Sigurd Hoels barndomshjem «Skolen i gamle dager» (3.trinn)
  • Oppistun Børli – om Hans Børlis forfatterskap (9. trinn i Eidskog, Nord-Odal og Sør-Odal)

Skoletilbudet for Eidskog kommune er i sin helhet tilknytta DKS, det er også deler av tilbudet for Odalskommunene. For Kongsvinger kommune er skoleoppleggene et tilbud utenom DKS.

Ved Kongsvinger museum ble forestillingen Trollklang utviklet. Dette er et bacheloroppgaveprosjekt, og 11 forestillinger for barnehage og småtrinnet samt en åpen familieforestilling i mars ble gjennomført i eventyrkroken i Hjemland.

På Odalstunet ble det tradisjonsrike Liv i stuene-arrangementet for skolebarn gjennomført for 3. og 5. trinn som tidligere.

På Kvinnemuseet har Voksenopplæringen, helsefag ved Sentrum videregående skole, samt Jessheim videregående skole hatt spesialopplegg. Sju klasser fra Kongsvinger ungdomsskole har også hatt tilpassa opplegg på museet. Vi ser at Hysj!-utstillingen er særlig relevant for helsefag-linjer.

Til sammen har 1130 skolelever benyttet tilbudene våre i 2022.

Arrangementer

Byvandringene er et populært innslag i sommersesongen ved Kongsvinger museum. 2022 var sjuende sesongen med faste vandringer, og tilbudet varte i seks uker.  Også Aamodts leilighet ble åpnet igjen, med tre omvisninger i juli, etter to stengte sesonger på grunn av pandemien. Det var også arrangert noen omvisninger i Levis skrivestue. I tillegg kan vandringer og omvisninger bestilles av grupper og skoleklasser utenom sommersesongen.

Både Kongsvinger museum og Kvinnemuseet deltok på de tradisjonsrike arrangementene Liv i Leiren (juni) og Julemarked i Øvrebyen (første adventslørdag).  

8. mars ble gjennomført ved Kvinnemuseet i samarbeid med 8.mars-komiteen i Kongsvinger som et rent utendørsarrangement grunnet pandemirestriksjoner. Kjønn og transseksualitet var tema for Høstmarkedet, arrangert sammen med Soroptimistklubben i Kongsvinger. FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner ble arrangert 25. november med fakkeltog og påfølgende samling på Kvinnemuseet. I samarbeid med produksjonsselskapet UpNorth Film inviterte Kvinnemuseet til før-premiere på filmen TROND GISKE – MAKTA RÅR i Rådhusteateret i Kongsvinger 31. januar. Etter visningen var det samtale mellom regissør Håvard Bustnes og leder av 8.mars-komiteen i Kongsvinger Cia Maria Martinsen. Samtalen ble ledet av Mona Pedersen fra Kvinnemuseet. Kvinnemuseet samarbeida også med filmfestivalen Movies on War om visningen av Nelly og Nadine i Elverum i november med innledning til filmen av Mona Pedersen.

På Eidskog museum, Almenninga var det åpent for publikum fra tidlig juni til august. Det var bra besøkt. Som før, er det i hovedsak lokalbefolkningen ispedd litt hytteturister som besøker anlegget. Det var som tidligere, salg av egenproduserte planter og stiklinger, og nytt i fjor var salg av fuglekasser, laget av frivillige. Ellers var det salg av kaffe, is og vafler, og mindre arrangement som fiskekonkurranse for barn og friluftsgudstjeneste. Det er i første omgang uteområdene som trekker folk, både hageanlegget med de historiske staudene, mating av sauer, fisking og bading. Dette ser vi ved at mange legger turen innom også utenom sesongen. Det er opprettet en egen smiegruppe av frivillige, og de har hatt samlinger på hesteskosmia en dag i måneden siden fra høsten 2022.

Arrangementer ved Odalstunet har blitt avholdt som i før-pandemisk tid. Det har vært god oppslutning om tilbudene. Likevel må det nevnes av det tradisjonsrike Liv i stuene ikke opplever samme tilstrømningen som tidligere. Det bør drøftes hva som kan gjøres for å aktualisere dette. Til de andre arrangementene har tilstrømningen vært god. Skålbergsætra hadde åpent en måned og opplevde nesten like stor publikumstilstrømning som tidligere, særlig godt besøkt var de tre siste ukene. Det er problematisk med elektroniske betalingssystem i setra. Odal BU fikk bruke setra som arena for «seterleker» en lørdag. Det var også et fagtilbud for landbruksinteresserte en søndag. Begge innslagene var populære og bidrar til økt besøk. Produksjonen av rømme, smør og pultost fungerer godt og er populær salgsvare. På Sagstua skolemuseum er gruppa med frivillige fornyet og utvidet. Det er frivillige som betjener de åpne søndagene. Det samme gjelder for sommeråpent ved Eidskog skolemuseum på Matrand og Skinnarbøl skolemuseum i Kongsvinger.

I Oppistun Børli er poesistien knyttet til Hans Børlis dikt fornyet, samt at avdelingen har bidratt i planlegging og gjennomføring av arrangementet Junikveld.

Annen formidling

Avdelingen utgir det lokalhistoriske tidsskriftet Solør-Odal. I 2022 kom det to enkeltnummer og ett dobbeltnummer med variert innhold hvor staben har vært aktive blant skribentene. Bjørn Sverre Hol Haugen var redaktør for de to første numrene, Knut Ola B. Storbråten og Ingun Aastebøl var redaktører for dobbeltnummeret.

Hol Haugen utga også den populærvitenskapelige sakprosaboka SØVN – ei kulturhistorie på Skald forlag. Lanseringsarrangementet foregikk på Kongsvinger museum i november.  I tillegg har avdelingas ansatte bidratt med kronikker, debattinnlegg og lokalhistorisk formidling i aviser, tidsskrift og på digitale flater. Se også prosjektaktiviteter hvor publisistisk formidling inngår. Av andre forhold nevnes:

  • Besøk av Kulturrådets fagutvalg for kulturvern i august, Øvrebyvandring, omvisning Hjemland og Skeive bilder, omvisning Kvinnemuseet m. orienteringer og bevertning.
  • Besøk av Stortingets familie- og kulturkomité september, omvisning og orientering Kvinnemuseet, omvisning Hjemland.
  • Fagdag for masterstudenter ved UiO september, Odalstunet, Kongsvinger museum og Kvinnemuseet
  • Holdt kåseri for Hedmark bygdekvinnelag i februar, Sand kirke, Nord Odal
  • Holdt kåseri fro Kongsvinger kunstforening i september om seterdrift i Solør-Odal

  • Nissen i eventyrkroken på Kongsvinger museum.
    1/2
    Nissen i eventyrkroken på Kongsvinger museum. Ingun Aastebøl
  • Ungdommer foran fasaden på nedsiden av Kongsvinger museum.
    2/2
    Masterstudenter på omvisning i utstillingen Skeive bilder. Ingun Aastebøl

Forvaltningsoppgaver

Bygningsvern

Av bygningsvernprosjekter støttet av Annos sentrale midler er følgende tiltak gjennomført:

  • Drenering rundt Aamodtgården for å bedre grunnforhold og hindre videre setningsskader på bygget.
  • Ny låvebru på Sjøviklåven på Odalstunet – dette arbeidet fortsetter i 2023.
  • På Magnor ble taket på hesteskosmia skiftet. Taket hadde mye mose, og taksteinen måtte byttes ut. I tillegg ble det skiftet vindskier og isbord.

Av øvrig forvaltning av bygninger og uteområder er det gjennomført flere tiltak. Ved Eidskog museum ble Iversmia, som ble flyttet i 2021, innredet. Dette var tidkrevende, da alt av tunge gjenstander og utstyr var mellomlagret på Gaustadsjøsaga på Skotterud. Det er også foretatt en del arbeider med utearealene rundt bygget. Det er over 400 meter med skigard på Almenninga, og vedlikeholdsarbeidet er pågående gjennom sommerhalvåret. I tillegg er det mye jobb med vanning, luking og stell av blomsterbed, mye av dette utføres av frivillige. Arbeidet med kaldtmagsinet på Odalstunet går framover. Det er panelt, malt og tekket tak i 2022. I tillegg er leieforholdet på Østre Os avsluttet. Lokalene er rengjort og redskapene flyttet. På tunet for øvrig er det foretatt opprydding, innredning av smia, produsert og montert dør i underlåven i Vestaberg, utarbeidet søknad for restaurering av Fagerli-skålen, samt montering av sikrings-stubber under kornmagasinet. I sætra har skigarden blitt reparert og en del vindfall fjernet. Landskapet for øvrig er skjøttet med slått. I Børli Oppistun er det i mai og juni gjennomført befaring for kartlegging av vedlikeholdsbehov på bygninger, samt at vedlikeholdsoppgaver utført på stabbur og kjellerbu. Kulturlandskapet i Børli er skjøttet av avdelingen med midler fra Statsforvalteren. Avdelingen har benyttet innleid mannskap til slått, mens raking utføres av staben to dager. Det er også gjennomført ENØK-tiltak som tetting av vinduer, avdeling av rom og skifte av ovner, særlig ved Kvinnemuseet i et forsøk på å få ned strømforbruket.

Det må nevnes at det i Aamodtgården oppsto en vannlekkasje i romjula. Her er det opprettet forsikringssak og skaden vil utbedres i 2023.

  • Mann på gardintrapp driver med restaureringsarbeid inne i en gammel smie.
    1/2
    Arbeid med flytting av Iversmia til Almenninga. Line Helstad
  • Tre menn ved en skigard.
    2/2
    Skigardsbygging på Eidskog museum. Line Helstad

Samlinger

Det er arbeidet godt med samlingene tilhørende avdelingens fire museer i 2022. Mye revisjonsarbeid ble gjort foregående år, og klargjort til innflytting i Anno bevaringssenter i Elverum. Kategoriene tekstil, kunst og møbler har hatt prioritet. Revisjon på Odalstunet be utført med hjelp av egen stab og ressurser fra fellestjenesten. Reviderte tekstiler og en del møbler ble sendt fra Odalstunet til fellesmagasinet i mai. Samtidig ble det sendt tekstiler og en del gjenstander fra Kongsvinger museum, Eidskog museum og Kvinnemuseet. På Odalstunet er det rengjort en del hesteredskap.

Nå er om lag 800 gjenstander flyttet til felles magasin. I tillegg ble alle gjenstandene knytta til Iversmia i Eidskog, som ble mellomlagret på Gyldenborg, revidert før de ble fraktet tilbake og plassert i smia.

I tillegg ble samlingen etter Varden fylkeslag tatt inn ved Kongsvinger museum. Med samlingen fulgte en gave som skal dekke ordning og registrering av materialet.

Forskning

Mona Holm startet et 4-årig ph.d.-stipendiat november 2021. Det skal resultere i en artikkelbasert avhandling om kvinnebevegelsens transatlantiske forbindelser mellom Norge og Amerika 1880–1925, og ferdigstilles i jubileumsåret for utvandring 2025. Arbeidstittel på prosjektet er Dreams about «Nylænde». Transatlantic connections among women’s rights’ activists and suffragists in Norway and the USA 1880-1925.) Thea Aarbakke var medredaktør for og har skrevet deler av en fagfellevurdert antologi om forfattermuseer: Transforming Author Museums. From Sites of Pilgrimage to Cultural Hubs (Bergahn 2022) som ble publisert våren 2022. Bjørn Sverre Hol Haugen har publisert en fagfellevurdert artikkel med tittelen «Skeive bilder i Anno museums fotoarkiv» i antologien Skeiv lokalhistorie: Kulturhistoriske perspektiver på sammekjønnsrelasjoner og kjønnsoverskridelser utgitt av Nasjonalbiblioteket.

Nettverk, prosjekter, verv og samarbeid

Avdelingen bidrar i mange nettverk og har en lang rekke samarbeidspartnere lokalt, nasjonalt og internasjonalt. 

Museumsnettverk for kvinnehistorie
Kvinnemuseet leder Museumsnettverk for kvinnehistorie. Den årlige nettverkskonferansen ble i år arrangert på Kvinnemuseet. Vi viser ellers til innsendt årsrapport fra nettverket av 8.12.2022. Kvinnemuseet er ansvarlig for prosjektet «Kjønnets verdi i et museumshierarki. Om representasjon av kvinner, kjønn og mangfold på museum» i Kulturdirektoratets utviklingsprogram for museer.  Se mer om det under Prosjekter.

Prosjekter


«Kjønnets verdi i et museumshierarki. Om representasjon av kvinner, kjønn og mangfold på museum» gjennomføres ved Kvinnemuseet i samarbeid med museumsnettverk for kvinnehistorie og ni museumspartnere i perioden januar 2022 – juni 2024 med en ramme på 5,1 millioner kroner. Å oppnå likestilling mellom kjønnene samt styrke kvinners og jenters plass i samfunnet er et av FNs bærekraftsmål. Det vi samler og formidler i våre museer skal speile samfunnet vårt. Men hvem sitt samfunn er det vi finner i museenes magasiner og utstillinger? Undersøkelser viser at det er langt færre objekter tilknyttet kvinners liv, produksjon og arbeid enn menns i museenes samlinger. Fortsatt formidles det «universelt menneskelige» gjennom mannlige representanter, mens kvinnelig representasjon knyttes til «kjønn». Prosjektet bygger videre på erfaring og kunnskapsproduksjon fra forrige programperiode. Ni institusjoner samarbeider om tre arbeidspakker som fra ulike perspektiver skal styrke arbeidet med kjønn og mangfold i museenes praksiser. Prosjektet hadde oppstartsamling på Kvinnemuseet i januar, og ytterligere en samling i november. Det arbeides godt ved partnerinstitusjonene, men det har vært krevende å lede og holde progresjon oppe ved Kvinnemuseet i 2022 grunnet permisjoner og sykdom. Ved utgangen av året er det imidlertid gjort mye godt arbeid, og prosjektet er i rute igjen. Det delrapporteres til Kulturdirektoratet årlig innen juni, og det vises til innsendte rapporter.

Anno museum ved Kongsvingerregionen er ansvarlig for «Forfatterprosjektet» som har som mål å etablere en varig organisering av arbeidet med forfatterarven i Hedmark med ressurser til fagstillinger og drift i Annos fire museumsregioner. Det ble gjennomført et kartleggingsprosjekt 2019–2020 og søkt midler til utvikling av tre piloter – Hans Børli, Rolf Jacobsen og Levi Henriksen. Fylkeskommunen bevilget midler i desember 2021, kr 3.180.000 fordelt over tre år. Noe innledende arbeid ble utført første halvår, men prosjektarbeidet kom ikke skikkelig i gang før andre halvår. Hanne Lillebo ble tilsatt som prosjektmedarbeider i 40% fra august, hun er knyttet til Domkirkeodden og jobber vesentlig med utvikling av Rolf Jacobsen-piloten. Ingun Aastebøl er prosjektleder og har ansvar for arbeidet med Hans Børli-piloten og Levi Henriksen-piloten. Sistnevnte er en mindre pilot, som særlig skal utvikle digital formidling. Denne er utsatt til 2023. Arbeidet med de to andre pilotene er kommet godt i gang. Begge skal utvikle grensesnitt for ansvar og samarbeid innenfor både forvaltning og formidling mellom Anno museum og eier- og venneforeninger/kommuner og rettighetshavere – knyttet til de fysiske arenaene, men også uavhengig av disse. Her bygger man til dels på tidligere arbeid og fornyer og videreutvikler disse. Det er etablert ei intern styringsgruppe for prosjektet og et internt faglig nettverk med representanter fra alle fire museumsregionene. Det arbeides med å sette sammen ei bred referansegruppe. Det vises ellers til egen statusrapport for prosjektarbeidet utført i 2022.

  • Tun med gamle bygninger og mange folk.
    1/2
    Barnas dag på Odalstunet. Vilde Strid
  • To menn som spiller trekkspill.
    2/2
    God stemning med trekkspill på sætra. Knut Ola Storbråten

Norsk Seterkultur søker UNESCO om å føre seterkulturen opp på listen for immateriell kulturarv. I 2022 har avdelingen deltatt aktivt gjennom Knut Ola Storbråtens verv som nestleder i organisasjonen i arbeidet med å utforme søknaden som sendes i fellesskap mellom Norge og Sverige.  Søknaden skal ferdigstilles innen 31. mars 2023. Norsk Seterkultur er en frivillig organisasjon som jobber for å ta vare på – og videreføre seterdrifta som anses som like sentral i norsk kulturarv som stavkirkene, bergkunsten og trehusbebyggelsen i Røros. Gjennom prosjektet er det opprettet samarbeid med Valdresmusea som er ansvarlig for utviklingsprosjektet «Eit skigardsdele - frå stølskultur til hytteindustri» i Kulturdirektoratets museumsprogram. Foruten arbeid med selve Unesco-søknaden, er det gjennomført styremøter, deltatt på seminarer (prosjektsamling  «Eit skigardsdele» i mai på Fagernes, og utmarksseminar med NBS i november på Gardermoen), samt utarbeidet undervisningsopplegg i samarbeid med Valdresmusea. Aktiviteten i 2022 er prosjektfinansiert gjennom Unesco-midler.

Øvrig nettverk, samarbeid og kompetanse

  • Kvinnemuseet var partner i en søknad EØS-prosjekt hvor polske Wojciech Weiss Museum Foundation i Krakow er prosjekteier. Dette prosjektet fikk tilslag og det ble holdt et oppstartsmøte i januar 2022. Imidlertid hadde Russlands invasjon av Ukraina, og den påfølgende flyktningestrømmen inn til Polen, den konsekvens at prosjektet måtte legges ned, da Wojciech Weiss Museum Foundation er tungt inne i humanitært arbeid, og alle ressurser gikk med til å ta seg av den kritiske situasjonen.  
  • Avdelingen har bidratt inn i prosjekter lokalt, som Eventyrfestningens strategiarbeid Masterplan Øvrebyen, bestilt av Innlandet fylkes kommune, og Werenskiold destinasjonsutvikling i regi av Visit Kongsvingerregionen, bestilt av Kongsvinger kommune.
  • Mona Holm har sittet som president for IAWM i 2022, men har nylig trådt til side og blitt vise-president i styret.
  • Hilde Herming holdt foredrag om Kvinnemuseets historie, mandat og Kulturrådsprosjektet «museumsverktøy» på online-seminaret Gender-In: Integrating Gender in research on Culture, Creativity and Inclusive Society, et samarbeid mellom Kilden senter for kjønnsforskning og Greek Association of Academic Women (ELEGYP) – finansiert av EØS og EU/Horizon 2020.
  • Hilde Herming representerte Kvinnemuseet i Bergen 11/12 september i anledning «Museologifestivalen» på invitasjon fra arrangøren Universitetet i Bergen.
  • Kvinnemuseet bidrar inn i forskningsprosjektet QUEERDOM – Ordinary lives and marginal intimacies in rural regions. Contrasting cultural histories of queer domesticities in Norway, ca 1842-1972 ledet fra Universitetet i Bergen, støttet av Norges forskningsråd.
  • Knut Ola Storbråten er nestleder i Norsk Seterkultur. Se mer under Prosjekter.
  • Ingun Aastebøl er redaktør for Hans Børli-selskapets medlemsblad Tyristikka, tre nummer i 2022, skrev 9 artikler/tekster til bladet. Anno har siden 2016 en plass i styret for Hans Børli-selskapet. Det er avholdt ni styremøter i 2022. Aastebøl er styrets sekretær. Hun har også vært medlem av juryen for fotoutstillingen «Hans Børlis dikt i bilder» i regi av Elverum Fotoklubb. Hun deltar i museumsnettverket for litteratur, og var med på nettverkssamling i oktober. Se mer under Prosjekter.
  • Mona Pedersen er styremedlem i selskapene Filminvest AS og Movies on War AS.
  • Ingun Aastebøl er ansattvalgt styremedlem i Anno museum, og ble i 2022 gjenvalgt til sin tredje toårsperiode.

Endringer i stabens sammensetning og kompetanse:

  • Førstelinjeansvarlig Vilde Strid ble ansatt i 80 % stilling og museumshandverker Roger Engen i 40% prosjektstilling fra januar 2022.
  • Mona Holm er i permisjon fra sin vanlige stilling ved Kvinnemuseet, og Thea Aarbakke er hennes vikar. Aarbakke har hatt barselpermisjon fra sommeren 2022 og ble erstattet av vikar Hilde Herming. Bjørn Sverre Hol Haugen har hatt permisjon fra august 2022 for å tiltre ny stilling ved Norsk folkemuseum.  
Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2