Hopp til hovedinnhold

Internasjonalt arbeid

I 2016 har Anno museum hatt ganske stor internasjonal aktivitet.

  • Tsjekkiske folkedrakter
    1/1
    Konservatorer fra Anno museum og Slovácké Muzeum i Uherské Hradiště arbeider sammen på et forskningsprosjekt om bunadbruk i Norge og Tsjekkia. Feltarbeidet i oktober inkluderte å studere landsbyfester i Slováckó, en del av Moravia. Ungdommene bærer et dekorerte septer omkring i landsbyen og inviterer til fest. Bjørn Sverre Hol Haugen

Prosjekter ved avdelingene

Kvinnemuseet - Museene i Glåmdal fortsatte i 2016 sitt internasjonale arbeid, i hovedsak gjennom The International Association of Women’s Museums (IAWM) der konservator Mona Holm ble gjenvalgt som president i 2016. I april hadde museet besøk av IAWMs koordinator for å forberede kommende felles prosjekter for IAWM, blant annet en utstilling for EU-Parlamentet i Brussel i 2017. I november deltok både Mona Pedersen og Mona Holm med innlegg på Den femte internasjonale kvinnemuseumskonferansen i Mexico City.

Glomdalsmuseet fortsetter å drive et internasjonalt arbeid gjennom museets Flerkulturelt kunnskaps- og kompetansesenter. I mars var Glomdalsmuseet deltager da Elverum kommune og Hedmark fylkeskommune holdt et seminar som innledning til gjenopptagelse av samarbeidet med Tsumeb by og Oshikoto-regionen i Namibia.

I 2016 avsluttet Skogmuseet forprosjektet om Interreg-samarbeidet med Värmlands Museum om Den Grenseløse Skogen, og undertegnet en avtale om videre samarbeid. Skogmuseet deltar også i det vedvarende samarbeidet mellom nordens fem skogmuseer.

I 2016 fortsatte Domkirkeodden arbeidet med 500-årsmarkeringen av Luthers 95 teser i 2017. Museet deltok også i det nordiske Ruinseminar 2016 «Bevare mig vel» i Danmark i september.

Migrasjonsmuseet deltok med foredrag på et internasjonalt konferanse om innvandring til USA i Seattle den 15. – 18.- mars. Museet deltok også i 100-årsmarkeringen av Det norsk-amerikanske bygdelagenes felllesraad, 5. – 8. mai hundreårsmarkeringen av de norske bygdelag i Amerika i Brooklyn Center, Minnesota, med to foredrag. Museet hadde også kontakt med det Chilenske ambassaden i Norge om de sør-amerikanske mumiene som museet fant igjen i 2015. Museet arbeider for at disse skal kunne sendes tilbake til hjemlandet.

  • Marta Kondrova på utveksling fra Tsjekkia til Anno museum.
    Marta Kondrová fra Slovácké Muzeum i Uherské Hradiště var i mai på feltarbeid for å studere norsk bunadbruk og museenes forhold til bunadbruken. Her er hun i ivrig diskusjon med en bunadbruker mens 17. maitoget går forbi slottet i Oslo. Bjørn Sverre Hol Haugen

Felles prosjekter

Som tidligere har Anno Museum som helhet fortsatt med to prosjekter i 2016. Det ene er utlysning av reisemidler til ansatte som ville delta på internasjonale konferanser og kurs. Til sammen 21 av museets ansatte fikk tildelt midler til slike reiser, som gikk bl. a. til Spania, Finland, Polen og Nederland. Til forskjell fra tidligere år, var det flere gruppereiser enn individuelle reiser i 2016 enn tidligere år.

Det andre prosjektet var utvekslingen med Slovácké Muzeum i Uherské Hradiště. I forbindelse med dette var kurator Marta Kondrová på to ukers feltarbeid i Norge i mai, for å studere bunadbruk. Hun hadde et omfattende program regissert av Bjørn Sverre Hol Haugen. I oktober var Hol Haugen i sin tur på feltarbeid i Uherské Hradiště og Praha sammen med Kondrová.

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2