Hopp til hovedinnhold

Anno Glomdalmuseet 2023

Generelt

Anno Glomdalsmuseet har i tillegg til museumsvirksomheten i Elverum også ansvaret for driften av Anno Trysil Engerdal museum. I 2021, ble det besluttet at Anno Glomdalsmuseet skulle overta driften av Nystu Trønnes i Stor-Elvdal bygdetun, som en prøveordning. Dette samarbeidet er nå besluttet avviklet. Se eget punkt under Formidling.

Anno Glomdalsmuseet har ved siden av folkemuseet som dekker Solør og Østerdalen, fokus på temaene romanifolket/taternes kultur og historie, nyere tids innvandring til Hedmark, Hedmarks militære historie, samt helse- og medisinhistorie. Trysil bygdetun er et av landets eldste bygdetun med fokus på kommunens bygge- og boskikk. I Engerdal er Blokkodden villmarksmuseum sentrum i museumsarbeidet rettet mot norsk og samisk bruk av Femundsmarka.

  • Bildet viser Elverumstunet på Glomdalsmuseet under et arrangemen. I forgrunnen ser man mange barn som sitter i en vogn dratt av en hest.
    1/1

Internasjonalt samarbeid

Anno Glomdalsmuseet har siden 2018 hatt samarbeid med Oshikoto-regionen, Tsumeb kommune, museet Cultural Village og Museum Association of Namibia i Namibia. Samarbeidet vært rettet mot revitalisering av friluftsmuseet Cultural Village i Tsumeb gjennom restaurering av bygningssamlingen og forbedret informasjon til publikum i friluftsmuseet.
En ny samarbeidsavtale ble undertegnet av fylkeskommunen i 2022. Foreløpig har ikke dette resultert i håndfaste prosjekter, men det er nå tatt et initiativ for å utarbeide nye planer i samarbeid blant annet med det Namibiske Museumsforbundet.

Våren 2022 ble samarbeidsprosjektet med National Village Museum i Bukarest, Romania startet etter å ha vært planlagt siden 2020. Tema for prosjektet er rom og romanifolk og deres kultur og historie. Se egen omtale under romani/tater.

Forvaltning/felles drift

Den felles driftsavdelingen for Norsk skogmuseum og Glomdalsmuseet er organisatorisk underlagt Glomdalsmuseet, men utfører driften ved begge museer. her er noen hovedpunkter fra deres virksomhet i 2023.

Anno Norsk Skogmuseum

Hovedbygning

  • Nytt tak med etterisolering.
  • Generelt vedlikehold.

Tiltak i friluftsmuseet

  • Malt Sannelåven med komposisjonsmaling. Terrenget er blitt senket rundt bygget for å bremse forfall nederst på bygget.
  • Ryddet vegetasjon i deler av parken.
  • Fjernet en del døde trær som stod i fare for å velte.
  • Istandsatt overetasjen og taket på oppgangssaga.

Anno Glomdalsmuseet

Hovedbygning

  • En del rom i kjelleren er ryddet ut og har fått fornyet gulvene.
  • Dører og vinduer i driftsfløyen er skiftet som en del av ENØK tiltak i 2023.

Tiltak i friluftsmuseet

  • Arbeidet med Petershagen er godt i gang. Bakstua har blitt plukket ned og istandsatt i en laftehall, deretter er det satt opp igjen. Takarbeider er igangsatt i 2023 og vil bli ferdig i 2024.
    Arbeidene med Petershagen vil gå inn i 2025, mulig også 2026.
  • Den Gule Bua er blitt malt opp igjen med linoljemaling og vindene er pusset opp. I tillegg er terrenget senket rundt bygget for å bremse forfallet nederst på bygget.
  • Det er ryddet kraftig i og rundt danserestauranten i tillegg til noen små reparasjoner slik at det kan holdes arrangement der.
  • Det er fjernet store mengder vegetasjon i friluftsmuseet. Både uttak av råteskadde trær som utgjør en risiko for besøkende og bygninger og rydding for parkens eget beste.
  • Parkeringsplassen er skrapt opp etter mange års bruk så den fremstår som mer velstelt og det er lagt ny asfalt fra Vestsidevegen helt frem til Danserestauranten.
  • Det er satt i drift totalt fem robotgressklippere på museumsområdet, tre på Skogmuseet og to på Glomdalsmuseet. Dette gir finere og mer velstelte plener samtidig som gir rom for andre oppgaver for driftsenheten. 

Seksjon for kulturhistorie

Samlingsforvaltning
Med ferdigstillelsen av Anno bevaringssenter har klargjøring av gjenstandssamlingen, for overføring av gjenstander, hatt høy prioritet. Arbeidet er tidkrevende, spesielt når store gjenstander som eksempelvis vogner også krever mye rengjøring. Under høststormen «Hans» kom det mye vann i tekstilmagasinet. Alle tekstiler måtte derfor ompakkes og flyttes in LY. Arbeidet ble påbegynt i 2023 og ferdigstilles i 2024 med uvurderlig støtte fra museets venneforening.
Det arbeides hele tiden med digitalisering av foto. Det kommer stadig nye fotosamlinger for dagen.

Hedmark musikkarkiv
Det er en stadig økning av forespørsler når det gjelder utkopiering og studering av arkivmateriale. I 2023 var musikkarkivet med på å formidle skillingsviser fra arkivet i et samarbeid med Benjamin Kippersund. Musikkarkivet var også særlig delaktig i utgivelsen «Min felemusikk fra Glåmdalen» som inneholdt 250 tradisjonelle melodier og kontekstinformasjon fra sørlige deler av tidligere Hedmark fylke. Det ble også gjort dokumentasjon av Hedmarksmasurkaen og medlemmer av Bygdedanslaget i Hamar. Ved årsskiftet ble musikkarkivet ajour når det gjelder digitalisering av analoge lyd- og filmopptak. Ny innkommet AV-materiale blir digitalisert forløpende.

Forsking og kunnskapsproduksjon
Antologien fra det kulturrådstøttede forskningsprosjektet «Folkemuseene i mangfoldige samfunn – publikums erfaringer med forskjellighet og tilhørighet» er fullført og publisert.
Museet er involvert i tre andre forskningsprosjekter med finansiering fra Norsk Kulturråd og Norges Forskningsråd. Museet deltar i Mangfoldsnettverkets kulturrådsstøttede prosjekt «Samlingenes mange stemmer» med to delprosjekter. Glomdalsmuseet leder et prosjekt om 3D dokumentasjon, bygging og bruk av lokale trebåter med støtte fra Riksantikvaren og Forbundet Kysten. Til Anno museums fellespublikasjon ‘Ting i kontekst’ er to vitenskapelige artikler under arbeid.

Romanifolkets/taternes kultur og historie
Et betydelig arbeid er gjort for å sluttføre nettutstillingen Latjo drom. Nettutstillingen er publisert både på norsk og engelsk.

Som nevnt under internasjonalt arbeid, kom samarbeidet med Dimitri Gusti, National Village Museum i Bukarest, Romania i gang i 2022. Prosjektet går blant annet på utveksling av utstillinger om Romfolket og Romani/tatere. Prosjektet finansieres gjennom EØS-midler. Høsten 2023 ble det med grunnlag i avtalen gjennomført en utstillingsåpning i Romania om historien om Romani/tatere i Norge. En tilsvarende utstillingsåpning vil bli gjennomført på Glomdalsmuseet våren 2024 med Romfolket som tema.

Prosjektet innebar også flytting av et eller flere hus fra Romfolket inn i friluftsmuseet i Bukarest. 1.konservator Mari Møystad leder prosjektet for Anno.

På høsten 2023 ble det gjennomført en ansettelsesprosess som resulterte fast ansettelse av Zara Vighardt i 60% fast stilling og Lillan Støen i et ettårig prosjekt om taternes kulturminner.

  • Tater-Marie, stolt, flott eldre dame ikledd strikkekofte
    1/1
    Tater-Marie, Marie Lovinie Oliversen (Stor-Johans datter). Anno Glomdalsmuseet

Publikumsseksjonen

Publikumsseksjonen* ble opprettet 1. april 2022 som en ny, sammenslått seksjon som dekker både Skogmuseet og Glomdalsmuseet. Denne seksjonen har tatt over arbeidsoppgavene som: billettsalg, booking, museumsbutikken, kafeen og røkting om sommeren. Disse arbeidsoppgavene lå før, under Glomdalsmuseets Formidlingsseksjon. Kaffe Anno har gjennom året hatt en fin utvikling både med hensyn til besøk og arrangementer, men spesielt med utvikling av nye retter.

Formidling

Organisasjon og bemanning
Selv om året 2023 fremdeles må sies å ha vært et unntaksår, så er mye tilbake til det normale etter flere år med pandemi. Den nye organiseringen som ble innført i 2022 har fungert fint. Seksjonen har, fra skoleårets start, vært fem personer, ved at Thomas Mårud ble ansatt på engasjement for et år i arbeid med formidling av Vidar Sandbecks musikk og forfatterskap.

Arrangementer
Gjennom året har museet hatt 12 arrangementer av diverse størrelse/omfang på Glomdalsmuseet/ i Elverum, og tre på Nystu Trønnes. I tillegg kommer skoleopplegg og diverse virksomhet som våre to Sandbeckformidlere har vært rundt omkring med.

Arrangementskonseptet Smaksatt, som ble realisert og utprøvd i 2022, ble videreført i 2023 med fire kveldsarrangementer.

Året startet med Bålet, der Veronica Akselsen og Tor Egil Bekkevold sang og fortalte. Pål Sagen fra Norsk Kultursenter i Stor-Elvdal smaksatte Natur og Nasjon ved å fortelle om Johannes Flintoe.  I september kom Bjørn Holm Skoglund fra Skogmuseet som hjalp oss å smaksette Jakta. Arrangementet var utsolgt. I november fikk vi gjennomført vårt pølsevisearrangement, som har vært planlagt siden før coronaen. Benjamin Kippersund sang pølseviser og gamle revyviser, akkompagnert av vår egen Leif Ingvar Ranøien.

Det har vært to store verksteddager for barn (påske, jul), samt at det var mange barneaktiviteter på Liv i stuene, som ble gjennomført i august, med rammen «alle tiders museumsdag». Natt på museene 31.oktober fortsetter som et samarbeid mellom de to museene i Elverum, og knuste gamle rekorder med over 1300 besøkende, muligens takket være at TV2s God Morgen, Norge hadde direktesending herfra samme dag.

Det har vært avholdt to kurs i samarbeid med Elverum husflidslag: Skinnarbeidskurs for ungdom ble gjennomført i september, og kransekurset i november var fullt. Elverum Historielag la sin årboklansering hit, etter erfaringer fra 2021 om at de trengte litt mer plass.

Pedagogiske opplegg
Gjennom hele året har det vært gjennomført opplegg rettet mot barnehage og skole, til sammen 31 dager. Påskeopplegg (6 dager), Latjo drom rollespillet (3 dager), helse om medisinhistorie (5 dager), Væringsåsen (6 dager), Oppdrag verden (2 dager) og Jul på museet (6 dager). I tillegg til dette kommer bestillinger som på enkeltomvisninger o.l.

Øvrig aktivitet
Faste omvisninger er ikke lenger Formidlings ansvar, men vi tar bestilte omvisninger. Det har blitt tilbudt omvisninger daglig gjennom Publikumseksjonen, som også har røkter som har hatt daglig omvisning. Vi deltok også på Grundsetmart’n, der vi stod i tre dager og stekte munk og solgte inn museet.

Utstillinger
I 2023 har vi: 

  • Ferdigstilt #hedmarking
  • Lagt plan for 2024, og forberedt oss på to utstillinger som vi låner (Hodeplaggutstillingen og Det sanselige 1700-tallet)
  • Begynt å lage små utstillinger i Vestibylen i forbindelse med Smaksatt-arrangementene.
  • Oppdatert miniutstillingen i Lege-monteren i Vestibylen, i samarbeid med Gammeldoktorutvalget, i anledning Gammeldoktoren 30 år. 
  • 1/1

Flerkulturelt senter
Arbeidet med å ferdigstille #hedmarking har vært viktig den første delen av året, i tillegg til å følge opp formidling til skoler og grupper. Sørsamisk nettverk har blitt fulgt opp. Det arbeides fortsatt med ei sørsamisk aktivitetsløype for små barn. Denne skal bygges først på Blokkodden og så i Elverum. Internasjonalt verksted «Oppdrag verden» ble gjennomført, i samarbeid med Læringssenteret, som stilte med 70 (!) elever som ble fordelt på 10-12 ulike aktivitetsstasjoner. Dette opplegget er veldig populært. Etter evaluering fra 2022 gikk vi noe ned på elevantallet som var inne samtidig, og delte i stedet dagen i to bolker. Dermed fikk vi bedre plass og tid til flere elever. Tilbakemeldingene på opplegget er veldig bra. Christine Furuberg har jobbet mye innenfor fylkeskommunens prosjekt «Økt innsats mot rasisme».

Nystu Trønnes
Nystu Trønnes/Stor-Elvdal bygdetun har vært åpent under tre arrangementer i 2023, organisert av Sigrun Myrvang og Birgit Westgård, som har vært med de to foregående år også. Det ble et foredrag om hekser, med Sølvi Westvang Skirbekk, en Jazzkonsert og en forestilling med Audun Myskja, under Kaupangermarten. Den treårige prøveperioden med drifting av Nystu Trønnes er nå over, og konklusjonen (som begge parter er enige om) er at Anno ikke skal drifte Nystu heretter. I stedet utreder kommunen salg av eiendommen.

Vidar Sandbeck
Arbeidet med formidling av Vidar Sandbeck fikk et stort løft ved at vi fikk inn Thomas Mårud på et års engasjement fra august. I samarbeid med Kristine Lundsbakken har vi hatt to personer som kunne jobbe med Sandbeck, noe de har gjort til gangs. Sammen har de utviklet flere opplegg rettet mot flere målgrupper, og de har vært rundt omkring og opptrådt, bl.a i Osen, Rena og på Deset, samt ved  arrangementer her på museet. Vidar Sandbeck er nå inne i forfatternettverket til Anno hvor en fra før har Hans Børli, Rolf Jacobsen og Levi Henriksen.

Deltakelse i Annos fellesfora og museumsnettverk

Sølvi Westvang Skirbekk representerer Glomdalsmuseet i Markedsutvalget, en gruppe ledet av Kommunikasjonsavdelingen for å utarbeide bedre rutiner for markedsarbeid på avdelingene.

Thomas Mårud og Kristine Lundsbakken har vært med i Forfatternettverket i Anno, samt i Litteraturnettverket (nasjonalt museumsnettverk).

Laila Bækkevold sitter i Forum for formidling. Her har man i 2023 arrangert et seminar, en workshop for de avdelingsvise formidlingsplanene (som skulle ferdigstilles av avdelingene i 2023).

Seksjonen representerer også Glomdalsmuseet i Kulturlandskapsnettverket, samt at Christine Furuberg deltar sammen med kulturhistorisk seksjon i Mangfoldsnettverket.

ANNO TRYSIL ENGERDAL MUSEUM

Gammelskula

På Gammelskula i Innbygda har det vært et prioritert arbeid for å tilrettelegge lokalitetene for å få etablert Skimuseet på nytt.

Trysil bygdetun

På Trysil bygdetun var det i 2023 oppstart for påbygg på informasjonsbygget. Påbygget skal være klart til 1.5. 2024. Påbygget gir oss langt bedre fasiliteter. Et mer funksjonelt kjøkken, flere sitteplasser. Muligheter for å bruke lokalet til foredrag og møter. Påbygget er ca. 24 kvadrat. Det bygges også en terrasse mot Trysilfjellet og et nytt universelt utformet inngangsparti. Det bygges også en ny svalgang som gjør at man kan gå under tak til toalettene.

Magasinet får nytt tak over inngangspartiet. Innvendig i magasinet er det bygget nye lettvegger som skiller mellom ren og uren sone.

Magne Viksmo Lie ble ansatt i 2023, han skal i hovedsak jobbe med Blokkodden og Skimuseet. Skimuseet er under arbeid og målet er å bygge opp en utstilling som vil være interessant også som et reiselivsprodukt i Trysil som gir oss et mer helårlig tilbud i Trysil.


Blokkodden villmarksmuseum

Det er avsatt midler for å restaurere Stallåven. Arbeidet ble utsatt til 2023 og er nå påbegynt. Materialer er skåret til istandsettingen og levert fra kommuneskogen i Engerdal.

Det jobbes særskilt med fokus på det sørsamiske på Blokkodden. Både for å øke kompetansen ved avdelingen og levere på formidling. Blokkodden, sammen med Glomdalsmuseet, jobber for å lage en sørsamisk aktivitetsløype som skal ligge både på Blokkodden og Glomdalsmuseet. Arbeidet skulle ha vært ferdigstilt i 2023, men er utsatt og denne vil stå ferdig til Blokkoddens 40-års jubileum i midten av august i 2024.

Museum24:Portal - 2024.10.08
Grunnstilsett-versjon: 2