Norsk utvandrermuseum har i 2023 hatt tre fast ansatte, Kari Fuglesang, Inger-Maren Slagsvold og Terje Mikael Hasle Joranger. Terje Joranger var også Anno Museums representant i styret i Sandbeckstiftelsen. Han er også sekretær ved møtene til museets eierstiftelse; Stiftelsen Norsk Utvandrermuseum og Forskningssenter. Museet har hatt et samarbeid med Anno Domkirkeodden, der avdelingsdirektør Per Øyvind Riise ved Anno Domkirkeodden fikk ansvaret for den samlede driften ved de to museene. Staben ved Norsk utvandrermuseum har høsten 2023 hatt en praktikant, Sean Nodland, mastergradsstudent ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo. To studenter arbeidet som omvisere på museet i sommersesongen i samarbeid med Domkirkeodden.
Aktiviteter i 2023
Revisjon og registering av gjenstandssamlingen er en prioritert oppgave i Anno, slik også ved Utvandrermuseet. I 2023 ble nesten hele tekstilsamlingen ferdig registrert og flyttet til Elverum våren 2023.
I tillegg til koronapandemien har den økonomiske situasjonen i Anno delvis påvirket omfanget av aktiviteter ved museet i første halvdel av 2023. Annos underskudd i 2022 og den påfølgende strømkrisen i 2022-2023 førte til økonomiske utfordringer ved Anno museum. I 2022 ble det innført et krav om at aktiviteter ved museene må gå i overskudd, og prinsippet ble videreført i 2023.
Det ble også bestemt å gjennomføre ENØK-tiltak, og som ledd i dette flyttet staben ved Anno Domkirkeodden, med unntak av Uteseksjonen, inn i Anno Norsk utvandrermuseum sitt hovedbygg. Etter planen skal staben ved de to museumsavdelingene være samlokalisert ved Utvandrermuseet fram til februar/mars 2024.
Samlet sett har flere nye aktiviteter for barn og unge, utstillingen Opphavstegn og undervisningsopplegg for grunnskole og videregående skole, i tillegg til studenter bidratt til et stort løft for museet. De gode erfaringene har skapt et godt grunnlag for et positivt omdømme for museet og for å øke besøkstallet i framtida.
Kontakten som museet oppretter med lokale skoler og foreninger samt Høgskolen i Innlandet og andre institusjoner i høgskole- og universitetssektoren er derfor et viktig ledd i museets ambisjon om å få flere besøkende. Museet ønsker å fortsette arbeidet med å nå yngre besøksgrupper, og i januar og august 2023 ble det sendt ut brev til videregående skoler i Innlandet fylke med tilbud om flere undervisningsopplegg som museet har utarbeidet. På grunn av vanskeligheter med å skaffe felles transport fra skolene, tilbød museet også å besøke skoler med undervisningsopplegget. For å avgrense besøket, ble det satt av tid for besøk i mars-april og i september-oktober. Noen klasser fra videregående skoler, først og fremst fra regionen, benyttet seg av tilbudet, men det er et potensial for besøk av flere klasser.
I august hadde for Jønsberg videregående skole Bli kjentdag for elever på Påbygg på museet, et arrangement som har vært holdt på museet siden 2019. Omkring 60 elever og flere lærere var i kirken og fikk en forelesning om koblingen mellom inn- og utvandring. Lærerne arrangerte natursti, grilling og leker på museumsområdet.
Utenom sesongen har staben tatt imot besøkende og grupper etter avtale.
I tillegg til skolebesøk nevnes noen av de andre arrangementene og aktivitetene:
I juni kjørte vi også i år et opplegg for barnehagene i lokalområdet: Over havet til Amerika; et aktivitetstilbud med lek og sang som avsluttes med matpakkelunsj og is i kafeen.
19. mai: MuseumsNATT. Årets tema på Utvandermuseet; Farvel du moder Norge med guidet omvisning, minikonsert i kirka, utstilling i låven, nystekt lefse og øl i kafeen under slagordet We love lefse.
30. september: Dans på Stien; et samarbeid mellom PS Dance, Stange kommune, Innlandet fylkeskommune og Norsk utvandrermuseum. En magisk vandring langs Ottestadstien frem til museet med flere tablåer fylt med dans, musikk, installsjoner og poesi. Ca 1000 besøkende på en kveld.
31. oktober: Halloween – det spøker på museet. Arrangert for tredje gang med stor suksess. Hele friluftsmuseet ble tatt i bruk med skumle gjenferd, spøkelseshistorier og blodige pannekaker. Samarbeid med kulturskolen i Stange, som stod for skummel pynt i låven og bildeutstilling i underetasjen.
Gjennom hele sommeren, fra 22. juni til 13. august, var museet åpent torsdag – søndag fra kl. 11 – 15. Med åpne utstillinger og en fast omvisning hver dag. Her fikk du oppleve hele friluftsmuseet, inkludert minikonsert i kirka eller skoletime i skolehuset.
Frivillige fra Norsk utvandrermuseums Venner og Hamar lodge, Sons of Norway, har vært vertskap på Ingvalson’s Café og servert kaffe og nystekte vafler gjennom hele sommersesongen.
Følgende utstillinger ble vist i 2023:
Opphavstegn. Om du skulle velge en gjenstand som beskriver deg og ditt opphav, hva ville du valgt?
Norske farmere. Om hvordan norske farmere tilpasset seg amerikanske forhold.
Se hvordan vi lever. En fotoutstilling med Andreas Larsen Dahl.
Bildekarusell fra museets fotosamling, tonesatt med emigrantvise fra gruppa Stampestuen.
Drømmer over grenser. Veggmaleri malt av Lucia Aragon. Public-Space prosjekt midt i Stange sentrum.
Tim Savolainen har sammen med øvrig fagstab ved Anno Domkirkeodden ansvar for tilsyn av de antikvariske bygningene på museet. Han hadde en befaring av museets antikvariske bygninger våren 2023 og har hatt et samarbeid med bygningsverngruppa i Anno museum. Av museets åtte bygninger er seks innen tiltaksklasse 2, de resterende innen tiltaksklasse 1.
Museet er omgitt av tre utbyggingsprosjekter. Det ene omfatter en utbygging av Kåterudjordet i øst i regi av Handelsbygg Stange, i løpet av året overført til Karl Erik Rimfeldt. På Kåterudjordet startet utbygger opp arbeid I 2023, og området har vært preget av anleggsarbeid resten av året. Sør for Norsk utvandrermuseum ligger Drengestua helsetun der Stange kommune har planlagt interkommunal legevakt, ambulansestasjon og fylkeskommunal tannhelsetjeneste. Prosjektet er lagt på is, og det har derfor ikke vært noen utvikling i løpet av året. Det tredje utbyggingsprosjektet gjelder Åkersvika hageby, også i regi av Stange kommune, et regulert område vest for museet. Det er viktig for museet å inngå som en ressurs i nærområdet og at museumsdriften ikke blir hemmet av utbyggingsplanene.
Museet har gjennom 2024 dialog med utbyggerne av Kåterudjordet for å følge opp reguleringsplanens bestemmelser. Samhandlingen med Stange kommune ble gjennomgått i et eget møte med Stange kommune ved ordfører og kultursjef.
Sekretariat for nasjonal utvandrermarkering i 2025
Som et ledd i arbeidet med å heve museets posisjon i samfunnet har Norsk utvandrermuseum tatt en lederrolle for å få til en nasjonal 200-årsmarkering/-jubileum av norsk utvandring i 2025. Museet er sekretariat for den nasjonale utvandrermarkeringen i regi av Anno museum. Markeringen er en viktig anledning til å kunne utvikle og løfte museet. Sentrale arbeidsoppgaver ved museet er derfor renovering av driftsbygget, i første rekke utstillingsarealene i midtfløyen, og opprettelsen av en ny permanent utstilling ved museet. Utstillingen Ukjent landskap inngår som en av de sentrale nasjonale bidragene til markeringen i 2025.
Utstillingen omhandler emner som tidligere ikke har vært belyst. Både fordi det ikke fantes nok kunnskap, men også fordi det har vært ubehagelig å snakke om. Det har utviklet seg flere myter rundt utvandringen til Amerika. Både i Norge og i USA. Vi løfter på teppet, børster støvet av fortellingene og ser på dem opp mot ny kunnskap og forskning. Forskningen omhandler blant annet nordmenns rolle i fordrivelse av urbefolkning i USA, whitness studier – norske innvandreres privilegerte status i USA, samisk utvandring og norske kvinners kamp for likeverd i USA og Norge. Gjennom vår egen historie kan vi bedre forstå dagens utvandring og innvandring.
Det ble gjennom hele 2023 jobbet med å sikre finansiering både av de bygningsmessige arbeidene og selve produksjonen av utstillingen.
Museet har siden 2019 vært i kontakt med Planer om utstilling ved Ellis Island – uvisst Museet i New York har sagt seg villig til å vise en engelsk utgave av utstillingen «Opphavstegn», men har på grunn av pågående ombyggingsarbeid ikke kunnet tidfeste visningen av utstillingen.
Museets venneforening og museet inngikk i 2022 et samarbeid om å arrangere en rekke med temakvelder ved museet fram mot Utvandrermarkeringen i 2025. Det ble avholdt seks temakvelder ved museet i 2023, i tillegg til en fortellerkonsert knyttet til Den kulturelle spaserstokken med besøk på flere eldresentre i regionen i løpet av en uke i april.
I forbindelse med 2025-markeringen har Anno museum ved Norsk utvandrermuseum søkt Kultur- og likestillingsdepartementet om midler til å drifte et sekretariat for den nasjonale 2025-markeringen med en stilling ved museet. En av museets ansatte har fungert som prosjektleder for 2025-markeringen siden 2019 inntil videre. I 2023 bevilget Kulturdepartementet 1,5 millioner kroner til ny prosjektlederstilling i statsbudsjettet for 2024. I 2022 ble organiseringen av markeringen styrket ved opprettelsen en styringsgruppe bestående av syv personer ledet av tidligere statsråd og fylkesmann i Rogaland, Tora Aasland. Styringsgruppa består av ressurspersoner som representerer ulike nettverk og har som mandat å arbeide for å fremme utvandrermarkeringen. I mai og november 2023 deltok museet sammen ved møter i den nasjonale jubileumskomitéen ved henholdsvis Nasjonalbiblioteket og på Norsk Folkemuseum i Oslo.
Nettverksbygging og prosjekter ved museet
I 2023 har museet fortsatt satsingen på å bygge nettverk og å gjøre museet mer kjent for et større publikum både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Museet har gjort en viktig rolle med å promotere museet på sosiale og lokale medier, noe som har resultert i et stort antall treff fra publikum. I løpet av året er flere personer knyttet til museet gjennom forskjellige prosjekter. I tillegg til antikvariske bygninger, gjenstander og museumsutstillinger har Norsk utvandrermuseum også et stort arkiv og bibliotek. I tillegg til sin nasjonale rolle som museum er Norsk utvandrermuseum også en forskningsinstitusjon med forskerkompetanse. Museet deltar også som part i flere forskningsprosjekter med akademiske institusjoner og andre museer og har en strategi om å utvikle faglige nettverk med institusjoner og fagpersoner i Norge og internasjonalt.
Flere personer har i 2023 bidratt til en utvidelse av museets kontaktnett og også bidratt til en faglig utvikling av museet. Fag- og forskningsdirektør Terje M. Hasle Joranger ble høsten 2023 tilsatt som professor II ved Høgskolen i Innlandet. Hans stilling omfatter initiering av samarbeid mellom UH- og museumssektoren, foruten deltakelse i prosjekter og noe veiledning. Ansettelsen anses som en formalisering av en samarbeidsprosess mellom museet og UH-sektoren som har pågått i flere år.
Mona Holm fortsatte sitt fireårige doktorgradsprosjekt om transnasjonale kvinnebevegelser innenfor ordningen Offentlig sektor-Ph.D. Det omfatter et samarbeid mellom Institutt for arkeologi, kulturstudier og historie ved Universitetet i Oslo som gradsgivende institusjon og Anno Museum. Fag- og forskningsdirektør ved Anno Norsk utvandrermuseum er biveileder for henne forskningsprosjekt. Mona arbeidet ved Norsk utvandrermuseum ett månedsverk i 2022 og 2023 og vil arbeide i to månedsverk i 2024 og 2025. Som en del av arbeidet, vil hun bistå museet i forbindelse med formidling. Hun har takket ja til å sitte i en referansegruppe for utstillingen, og hennes forskningsfunn vil bli en del av utstillingen. Fag- og forskningsdirektør er også medveileder for en masterstudent ved Institutt for arkeologi, kulturstudier og historie ved Universitetet i Oslo.
Ingrid Urberg, Associate Professor ved University of Alberta, Augustana campus i Canada besøkte museet i mars 2023. Hun hadde mottatt et stipend for å kartlegge hvilke kilder om norsk innvandring til Canada som finner ved Norsk utvandrermuseum. Hun bodde i museets forskerleilighet under oppholdet og hadde foredrag på temakveld ved museet.
I 2023 har bibliotektjenesten ved Hilde Joramo og Anette Danielsen arbeidet med å registrere museets bøker i bibliotektjenestens søkemotor Oria. Bøkene blir søkbare digitalt, noe som gir publikum innsyn i hvilke bøker som finnes på museet. Tidligere var bøkene plassert alfabetisk i biblioteket, men i forbindelse med registreringen er bøkene plassert emnevis. Anette gikk ut i permisjon sommeren 2023.
Innen FoU har museet deltatt i forskningsprosjektet Folkemuseene i mangfoldige samfunn – Publikums erfaringer med forskjellighet og tilhørighet. Museet deltar sammen med Glomdalsmuseet, Valdresmusea, Randsfjordmuseet, Høgskolen i Innlandet og NTNU. Dette forskningsprosjektet vil studere publikums perspektiv og deres erfaringer med både «tradisjonelle» og «mangfoldige» arrangement i folkemuseer i Hedmark og Oppland (fra 1.1.2020 Innlandet fylkeskommune). Prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd, og det resulterte i en antologi som ble ferdigstilt mot slutten av året. Museet bidro med en artikkel i antologien.
Museet deltar også i prosjekter som går ut på å formidle kunnskap om nye perspektiver innen norsk utvandringshistorie, som omfatter underkommuniserte og problemfylte sider ved utvandringshistorien. Museet er med i prosjektet Critical Examination of Race and Racism in Teacher Education (CERiTE) finansiert av Norges forskningsråd i samarbeid med Høgskolen i Innlandet, NTNU, Glomdalsmuseet og Randsfjordmuseet. Her deltar Norsk utvandrermuseum sammen med de andre museene i en av fire arbeidspakker, nemlig den som omhandler museene som arena for dialog om begrepene rase, rasisme og hvithet. Vinteren 2023 var en gruppe lærerstudenter på feltarbeid ved museet som et ledd i prosjektet. Museet er også representert i redaksjonen for antologien og bidrar med to fagartikler i publikasjonen.
Museet er dessuten med i et bokprosjekt i regi av UiO Demokrati ved Universitetet i Oslo kalt Demokratiet i Amerika som inspirasjon eller skrekkeksempel? Det planlegges to publikasjoner i 2025, den ene nasjonal og den andre i forbindelse med den planlagte internasjonale antologien i serien på Routledge Nordic studies in a global context.
I 2023 bevilget Norges forskningsråd midler til forskningsprosjektet Narrative Cultures of Utopian Emigration and the Formation of Modern Regimes of Attention (NC-RoA) ved NTNU for perioden 2023-2027. Museet er samarbeidspartner i prosjektet, som er en studie om hvordan grupper med religiøse og verdslige syn på samfunnet opplever verden forskjellig. Museet skal være medarrangør om en konferanse i 2025 og en digital utstilling i samarbeid med studenter ved UiO og NTNU.
Innlandet fylkeskommune bevilget i 2021 stimuleringsmidler til Norsk utvandrermuseum for internasjonalt kulturarbeid i Innlandet for temaet Perspektiver på kulturmøter mellom urfolk og nybyggere i Norden og i USA: En komparativ analyse. Midlene skulle gå med til å danne partnerskap med samarbeidspartnere i Europa mot en EU-søknad i programmet Kreativt Europa. Prosessen ble etter hvert for uhåndterlig og komplisert, og partene besluttet å legge samarbeidet på is. Det ble i stedet utviklet et samarbeid mellom museet, Karlstads Universitet og University of Wisconsin-Madison innen kategorien småskalapartnerskap i EU-programmet ERASMUS i 2023. Dessverre førte heller ikke denne søknaden fram, så Karlstads Universitet og Norsk utvandrermuseum har besluttet å arbeide alene videre med ny søknad i 2024.
Kunnskap fra forskningsprosjektene er i første rekke tenkt inn i den nye utstillingen om norsk utvandring ved museet i 2025 og vil slik sett bidra til å heve museets faglige kompetanse. Ved å trekke inn nye og ukjente sider ved norsk utvandringshistorie, herunder hjemvandring og innvandring, vil museet framstå som en seriøs samfunnsaktør og oppfylle sitt samfunnsansvar.
Besøkende ved museet
Totalt hadde museet i 2023 4118 besøkende; inklidert 1315 som er tallet for utleie og kafébesøk. Samlet sett er det omtrent samme antall som i 2022, men hvis vi ser nærmere på tallene og sammenligner de med 2022, så har vi oppgang i rapporterte tall til KUD, men en nedgang i utleietallene.
Ottestad, 26.2.2024
Terje Mikael Hasle Joranger
Fag- og forskningsdirektør Anno Norsk utvandrermuseum