Hopp til hovedinnhold

Anno Domkirkeodden 2021

Formidling

Domkirkeodden og Kirsten Flagstad museum hadde i sommersesongen 2022 et meget godt besøk av norgesturisten. Tilbudene ved museene var tilpasset de ulike besøkende gjennom varierte aktiviteter og omvisninger. På Domkirkeodden var det blant annet rigget en middelalderleir med aktiviteter, forestillinger og demonstrasjoner. Leiren holdt åpent tre dager i uken i høysesongen og var en populær attraksjon på museet.

På Kirsten Flagstad museum ble det nye hageanlegget høytidelig åpnet av Åse Kleveland. Museets venneforening organiserte flere dager med konserter, foredrag og aktiviteter og ble godt besøkt. Både Kirsten Flagstad museum og Domkirkeodden var i tillegg visningssteder for en utstilling med malerier av kunstneren Håkon Gullvåg.

Selv om pandemien i stor grad preget tilbudet av arrangementer og skoleopplegg i 2021, fikk museet likevel gjennomført store og gode produksjoner både for skole og vårt generelle publikum. På vårparten fikk alle 6. trinnselever i Stangeskolen delta og konkurrere i lokalhistorieprosjektet «Stangequizen». Høydepunktet i høstsesongen var gjennomføring av museets store produksjon «-En Hamarkrønike». Vandreteateret, som forteller Hamar og Norges dramatiske historie i senmiddelalderen, spilte fire forestillinger og var meget godt besøkt.

  • Kasper Lorentzen og Kristian Langkilde er vinnerne av arkitektkonkurransen om nytt museumsbygg på Domkirkeodden.
    1/1
    Geir Ove Andreassen / Anno Domkirkeodden

Museumsfag revisjonsprosjektet

Forberedelser til innflyttingen i det nye bevaringssenteret i Elverum pågår i alle deler av Annos organisasjon. Arbeidet med revisjonen av gjenstandssamlingen på Domkirkeodden har pågått for full styrke, og i 2021 er museets store tekstilsamling gjennomgått. Samlingen består av omkring 6200 gjenstander og er den klart største tekstilsamlingen i Anno. Gjenstandenes dokumentasjon er kontrollert og nødvendig fotografering er gjennomført. Hele samlingen pakkes om med nytt silkepapir og ny emballasje. Alle gjenstander kolliregistreres før transport til det nye bevaringssenteret.   

Vedlikehold

Håndverkerne på Domkirkeodden har gjennomført mange vedlikeholdsoppdrag det siste året. Borgstua fra Vang prestegard står på Hedmarkstunet, og stua var blant de første bygningene som ble gjenreist like etter 1910. Årets restaureringsarbeid omfattet omlegging av taket og utskifting av bygningsdeler i takkonstruksjonen.

Storhamarlåven består av murverk fra både middelalder og nyere tid. Arkitekt Sverre Fehns ombygging av låven omkring 1970, førte inn nye bygningselementer i tre og betong. Det ytre murverket krever kontinuerlig ettersyn og vedlikehold. Gjennom mange år er det registrert bevegelser i muren ved inngangen til aulafløyen, og i de senere årene har forandringer i muren blitt så store at det var behov for en omfattende reparasjon. Med nødvendige tillatelser fra Innlandet fylkeskommune, Riksantikvaren og NIKU, ble deler av muren tatt ned og gjenoppbygget med bruk av leire som bindemiddel.

Fornying

Domkirkeodden ønsker å skape et helårsåpent museumstilbud med nye utstillingsarealer, kontorer, verksted, arkivlokaler, restaurant, resepsjon, museumsbutikk, auditorium og bibliotek. Ideen om et nytt museumsbygg har levd i mange år. Reguleringsplanen ble vedtatt i Hamar kommune i 2020. Neste steg i strategiplanen var å invitere til en åpen arkitektkonkurranse for et nytt bygg, og det ble utarbeidet funksjonsbeskrivelse og invitasjon i samarbeid med Norske arkitekters landsforbund våren 2021. Interessen for konkurransen viste seg å være meget stor. 109 forslag ble levert inn til jurybedømmelse. Juryen var sammensatt av arkitekter, representanter fra Hamar kommune og fra Anno. Juryens leder var tidligere riksantikvar Jørn Holme.

Reguleringsplanen satte begrensninger for areal, antall etasjer og høyder. Det er viktig at det nye museumsbygget forholder seg til Domkirkeoddens to andre arkitekturperler, Sverre Fehns Storhamarlåven og Lund & Slaattos Vernebygg over domkirkeruinen. Denne oppgaven var løst på 109 forskjellige måter, og juryen hadde et omfattende arbeid med å kåre en vinner som på best mulig måte oppfylte museets behov innenfor reguleringsplanens bestemmelser.

Vinneren av konkurransen ble arkitektfirmaet Atelier Lorentzen Langkilde i København. Deres bygningsforslag, Shelter, har en sterk og egen karakter, men tilpasser det seg godt både terreng og omkringliggende bygninger.

I Museumsmeldinga som ble lagt fram for Stortinget våren 2021, ble større konsoliderte museer oppfordret til å utvikle regionale historiesentre i et samarbeid mellom arkiv og museum. Anno har høsten 2021 hatt kontakt med Arkivverket for å drøfte muligheten for å utvikle et slikt historiesenter i samarbeid med Statsarkivet i Hamar. Dette vil kreve en tilpasning av det foreslåtte bygget og må skje innenfor reguleringsplanens bestemmelser. Byggets hovedform vil bestå, men nødvendig plass vil bli gjort tilgjengelig ved å ta i bruk hele underetasjen til arkivformål.

Høydepunkt:

Atelier Lorentzen Langkilde, København, ble kåret som vinner av arkitektkonkurransen om nytt museumsbygg på Domkirkeodden.

  • Arkitekttegning av bygg med svakt skråtak og store vinduer, serveringssted både inne og ute.
    1/1
    Illustrasjon av "Shelter", vinnerutkastet i arkitektkonkurransen. Atelier Lorentzen Langkilde
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1