Hopp til hovedinnhold

Anno Norsk utvandrermuseum 2021

Norsk utvandrermuseum formidler historien om folkevandringen fra Norge og de samfunn som utvandrerne skapte verden over. Vi formidler historien om utvandring fra Norge til utvandrernes destinasjoner gjennom varierende utstillinger, et rikholdig bibliotek og arkiv- og fotosamlinger. 

  • 1/1

Stab og frivillige

Norsk utvandrermuseum har i 2021 hatt tre fast ansatte. Museets avdelingsleder var også Anno museums representant i Sandbeckstiftelsens styre. Staben var likevel større på grunn av flere personer som på ulike måter var tilknyttet museets arbeid. Museet har også to medarbeidere på arbeidstiltak, den ene lønnet av NAV og den andre av Mjøsanker. Den førstnevnte har deltatt med registrering av amerikabrev og har ellers bidratt noe med å skrive tekster om gjenstander ved museet som månedlig legges ut på museets hjemmeside.  Sistnevnte har registrert en samling ved museet, har bidratt ved flere av museets aktiviteter og har ellers vært sysselsatt med forefallende arbeid. Ellers har 18 frivillige lagt ned til sammen 1157 timer frivillig arbeid i 2021.

Tidligere ansatte ved museet som er gått over i pensjonistenes rekker har vært engasjert ved museet i kortere perioder. Liv Aunan Botten, pensjonert og tidligere ansatt ved museet, har ellers hjulpet til på flere aktiviteter i løpet av året. Anna Eline Vadset har arbeidet som omviser på museet i sommersesongen og har dessuten vært med å arrangere aktiviteter på forsommeren, i sommersesongen og i forbindelse med Utvandreruka. Lucia Aragón, som deltok i prosjektet Opphavstegn i 2019, deltok også på DKS-prosjektet i Stange høsten 2021.

Forvaltning

Revisjon og registering av gjenstandssamlingen ved museet er en prioritert oppgave i Anno, og dette har vært et hovedfokus ved museet gjennom hele året. En av museets ansatte har avsatt 40 prosent av arbeidstiden til dette arbeidet.

I forkant av sommersesongen ble hovedinngangen flyttet fra midtbygget i atriet til grunnplanet på driftsbygget. Innvendig ble midtbygget ombygd for å huse utstillingen Opphavstegn, et samarbeidsprosjekt mellom Norsk utvandrermuseum og Glomdalsmuseet. Grepet ble gjort for bedre å integrere driftsbygget med friluftsmuseet. Kjelleretasjen ble renovert; i inngangspartiet ble det oppført en resepsjon med salgsartikler, det ble satt opp nye vegger som dannet et større utstillingslokale og mindre rom for undervisning og prosjektorframvisning. De utvendige veggene ble også pusset og malt av frivillige i forkant av sommersesongen.

Det har vært foretatt tilsyn av de antikvariske bygningene på museet og en befaring av museets antikvariske bygninger våren 2021. Av museets åtte bygninger er en innen tiltaksklasse 0, fire i tiltaksklasse 1, mens de resterende er i tiltaksklasse 2.

Formidling

Til tross for pandemien ble det arrangert flere aktiviteter ved museet i løpet av sommeren og høsten 2021. Aktivitetene førte til en økning av besøkstallet.

Aktiviteter

I sommersesongen ble det arrangert kultursti for barn og unge med midler fra Sparebankstiftelsen. Gjennom sommerguidens bekjentskapskrets av musikere ble det også arrangert konserter i Utvandrerkirken hver helg. Musikerne fikk betalt ved at de besøkende kunne vippse beløpet de selv ønsket. Ingvalson’s Café var åpen hver torsdag til mandag i to måneder i sommersesongen. Det var omvisning på museet disse dagene, unntatt søndag. Fra 2018 hadde sommerkaféen vært i kjelleren på Bjorgohuset, men i 2020-sesongen flyttet den opp til første etasje i bygningen. Kaféen er innredet med eldre møbler, noe som har skapt en hjemmekoselig atmosfære som mange besøkende har satt pris på. Norsk utvandrermuseums venner og Sons of Norway har stått for kafésalget. De har lagt ned et stort arbeid, og kaféen var godt besøkt.

I august hadde Jønsberg videregående skole Bli kjentdag for elever på Påbygg på museet. Ca. 60 elever og flere lærere var i kirken og fikk en forelesning om koblingen mellom inn- og utvandring. Lærerne arrangerte natursti, grilling og leker på museumsområdet. Arrangementet har vært holdt på museet siden 2019. Dans på stien i regi av PS Dans ble avholdt på museet 2. oktober med oppunder 1000 besøkende til stede. Arrangementet avholdes årlig og veksler mellom Atlungstad og Norsk utvandrermuseum. Den 31.10. arrangerte museet for første gang Halloween på museet med fokus på småbarnsfamilier. Frivillige fra venneforeningen og Sons of Norway deltok på arrangementet, som ble en suksess.

Utstillinger

Åpningen av utstillingen Opphavstegn skulle ha funnet sted om våren, men på grunn av pandemien ble den først åpnet 1.september. Den ble imidlertid gjort tilgjengelig for publikum før sommersesongen. Den 19. juni åpnet utstillingen Se hvordan vi lever i kjelleren på Bjorgohuset med bilder tatt av norskamerikaneren Andrew L. Dahl. Utstillingen om Leonhard Seppala og prosjektorvisningen av amerikabilder i Sacquitnelåven ble stående fra årene før. I Stange ble det høsten 2020 laget et veggmaleri kalt «Drømmer over grenser» som stod gjennom hele året.

Skoler og DKS

I september ble Utvandreruke holdt for første gang. Åttende klassinger fra ungdomsskoler i Stange kommune var invitert til aktiviteter som var koblet til læreplanmålet Demokrati og medborgerskap. Elevene ble inndelt i tre grupper på formiddagen og hadde innføring i den norske og amerikanske grunnloven, de fikk innblikk i tatovering som symbol på identitet og en Kahoot-konkurranse. Etter lunsj møttes elevene i Utvandrerkirken til foredrag om bruk av skjellsord i regi av NOK i Hamar. Etter lunsj ble elevene delt inn i mindre grupper, og hver gruppe skulle diskutere et skjellsord som de fikk utdelt. Til slutt skulle de lese inn besvarelsen av spørsmålene og diskusjonen som en podcast.

Museet har også utarbeidet et undervisningsopplegg som er blitt sendt til videregående skoler i Innlandet fylke våren og høsten 2021. Pandemien førte til at alle skolebesøk i vårterminen ble avlyst, men høsten 2021 fikk museet besøk av skoleklasser fra videregående skoler fra Dokka, Elverum, Hamar og Stange. Museet holdt åpent i høstferien, og utenom sesongen har staben tatt imot besøkende og grupper etter avtale og i henhold til smittevernreglene. I november deltok også museet i DKS-prosjekt på ungdomsskoler i Stange kommune. Gjennom aktivitetene i 2021 har museet totalt nådd fram til flere besøkende fra lokalmiljøet, i stor grad barn og unge. Kontakten som museet oppretter med lokale skoler og foreninger er derfor et viktig ledd i museets ambisjon om å få flere besøkende.

Prosjekter ved museet

Norsk utvandrermuseum har tatt en lederrolle for å få til en nasjonal 200-årsmarkering/-jubileum av norsk utvandring i 2025. Staben har planlagt å benytte markeringen til å utvikle og løfte museet. Her inngår blant annet en planmessig renovering av driftsbygget og opprettelsen av en permanent utstilling på museet. I forbindelse med 2025-markeringen er det også viktig å få på plass en stilling som koordinator og sekretariat for markeringen ved museet. Dette er et ledd i en øking av de ansatte ved museet.

I 2021 har museet fortsatt satsingen på å bygge nettverk og å gjøre museet mer kjent for et større publikum både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Museet har gjort en viktig rolle med å promotere museet på sosiale og lokale medier, noe som har resultert i et stort antall treff fra publikum. I løpet av året er flere personer knyttet til museet gjennom forskjellige prosjekter.

Lene Grønvold, bosatt i Ski, ble i februar 2021 ansatt som prosjektleder i en 30 % stilling lønnet av Anno museum. Tanken var at hun i stillingen skulle inngå via lønnsmidler fra Kulturdepartementet. Det ble vinteren og våren 2021 søkt Kulturdepartementet om budsjettmidler til en stilling i 2022, der etablering av stillingen var tenkt å være et ledd i utviklingen av museet. Lene Grønvold holdt dessuten kontakt med samarbeidspartnere og deltok i arbeidet til en komité som arbeidet med å lage en felles logo til 2025. På grunn av dårlig økonomi i Anno museum, ble prosjektet avsluttet 31.12.2021.

Fra 1. november startet Mona Holm opp sitt fireårige doktorgradsprosjekt om transnasjonale kvinnebevegelser innenfor ordningen Offentlig sektor-Ph.D. Det omfatter et samarbeid mellom Institutt for arkeologi, kulturstudier og historie ved Universitetet i Oslo som gradsgivende institusjon og Anno Museum. Mona kommer til å arbeide ved Norsk utvandrermuseum ett månedsverk de to første årene og to månedsverk de to siste årene. I dette arbeidet ønsker hun å bistå museet i forbindelse med formidling.

Miranda Moen, Fulbrightstipendiat fra Minnesota, kom til museet i november 2021. Hun kommer til å oppholde seg der til juli i 2022. Hun jobber med et prosjekt fram til sommeren 2022 om overføring av byggeskikk fra Numedal og Valdres til Minnesota. Miranda har også vist interesse med å bistå museet i ulike sammenhenger.

I 2021 har bibliotektjenesten ved Hilde Joramo og Anette Danielsen arbeidet med å registrere museets bøker i bibliotektjenestens søkemotor Oria. Anno museum bevilget midler til dette arbeidet i 2021. Midlene lønnet to studenter, Mari Ødegård og Eirik Olstad Moen, som deltok i registreringen i en lengre periode. For midlene ble det også innkjøpt utstyr og Bøkene blir da søkbare digitalt, noe som gir publikum innsyn i hvilke bøker som finnes på museet. Tidligere var bøkene plassert alfabetisk i biblioteket, men i forbindelse med registreringen er bøkene plassert emnevis.

  • Tre personer i utstilling "Opphavstegn" på Norsk utvandrermuseum.
    1/1

Forskning

Innen FoU har museet deltatt i forskningsprosjektet Folkemuseene i mangfoldige samfunn – Publikums erfaringer med forskjellighet og tilhørighet. Museet deltar sammen med Glomdalsmuseet, Valdresmusea, Randsfjordmuseet, Høgskolen i Innlandet og NTNU. Dette forskningsprosjektet vil studere publikums perspektiv og deres erfaringer med både «tradisjonelle» og «mangfoldige» arrangement i folkemuseer i Hedmark og Oppland (fra 1.1.2020 Innlandet fylkeskommune). Prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd og vil foregå i perioden 2019-2022.

I 2021 ble museet med i prosjektet Critical Examination of Race and Racism in Teacher Education i samarbeid med Høgskolen i Innlandet, NTNU, Glomdalsmuseet og Randsfjordmuseet. Her skal Norsk utvandrermuseum sammen med de andre museene delta i en av arbeidspakkene og være med å utvikle en utstilling med hjelp av læreskolestudenter. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd. Kunnskap fra prosjektet er tenkt inn i den nye utstillingen om norsk utvandring ved museet i 2025.

Avdelingsdirektøren var forfatter av en fagfellevurdert artikkel i antologien Transatlantiske forbindelser. Norsk-amerikanske relasjoner gjennom 200 år som kom ut i 2021.

Utbygging av naboeiendommer

På tre kanter er museet omgitt utbyggingsprosjekter. Det ene omfatter en utbygging av Kåterudjordet i øst i regi av Handelsbygg Stange. I sør ligger Drengestua helsetun der Stange kommune har planlagt interkommunal legevakt, ambulansestasjon og fylkeskommunal tannhelsetjeneste. Her har det imidlertid ikke vært noen utvikling i løpet av året. Det tredje utbyggingsprosjektet gjelder Åkersvika hageby, også i regi av Stange kommune, et regulert område vest for museet. Det er viktig for museet å inngå som en ressurs i nærområdet og at museumsdriften ikke blir hemmet av utbyggingsplanene. Museet har hatt en god dialog med utbyggerne i løpet av året.

Konklusjon

Året 2021 sett under ett førte til en økning av antall besøkende i forhold til året før, til tross for koronapandemien og avlysing av aktiviteter og opplegg om vinteren og våren. Det var sommersesongen og arrangementene høsten 2021 som var utslagsgivende for økningen. Utviklingen av flere nye aktiviteter for barn og unge, den nye utstillingen Opphavstegn, undervisningsopplegg for ungdomsskolen og den videregående skolen er positivt for museet. Staben ønsker derfor å fortsette med aktiviteter som har fungert godt, noe som er grunnlag for et positivt omdømme og for flere besøkende i framtida.

Samlet sett har flere nye aktiviteter for barn og unge, utstillingen Opphavstegn og undervisningsopplegg for grunnskole og videregående skole bidratt til et stort løft for museet. De gode erfaringene har skapt et godt grunnlag for et positivt omdømme for museet og for å øke besøkstallet i framtida. Dette til tross for at koronapandemien og den økonomiske situasjonen i Anno påvirket omfanget av aktiviteter ved museet i 2021. Dette gjelder særlig i første halvår, da museet måtte avlyse besøk fra skoleklasser og flere arrangementer på grunn av smitteøkning.  

27.1.2022

Terje Mikael Hasle Joranger

Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1