Hopp til hovedinnhold

Internasjonalt arbeid i 2019

Et av høydepunktene i Annos internasjonale aktivitet var Norsk Utvandrermuseums USA-tur til samarbeidspartnere i Midt-Vesten og Seattle i månedsskiftet september/oktober.

Tidligere avdelingsdirektør ved Norsk Utvandrermuseum Knut Djupedal var guide for gruppen som blant annet besto av Anno styreleder, administrerende direktør, avdelingsdirektør Norsk utvandrermuseum og styreleder i Stiftelsen Norsk utvandrermuseum og forskningssenter.

Ved de fleste museumsavdelinger i Anno var det i 2019 internasjonal aktivitet, kontakter og prosjekter.

Värmlands museum

Annos har siden 2014 hatt en samarbeidsavtale med Värmlands museum. Denne ble evaluert og fornyet for en ny 5-års periode 2020-2024 gjennom respektive styrebeslutninger i desember 2019. Hovedsamarbeidsområdene i kommende periode er «Finnskogen som verdensarv» og samlingsforvaltning/magasin.

International Association of Women’s Museums

Anno Kvinnemuseets leder Mona Holm deltok som president i International Association of Women’s Museums i løpet av året på en rekke styremøter via skype, bl.a. for å planlegge organisasjonens neste internasjonale kongress i Hittisau Østerrike juli 2020. Anno Kvinnemuseet fortsatte i samarbeid med International Association of Women’s Museums på arbeidet og søkingen til en ny utstilling om aborthistorie.

  • Signering av avtale i Cultural Village, Namibia november 2019
    1/2
    Signering av avtale i Cultural Village, Namibia november 2019
  • Fra møtet i National Council i Namibia november 2019
    2/2
    Fra møtet i National Council, Namibia 2019. Fra venstre Mustafa Pourbayat, Hedmark fylkeskommune, Tobias Tangeni Lebbius, Chief Whip Swapo Party, Kristin Ryen Reithaug, Hedmark fylkeskommune, Jan Hoff Jørgensen, Kari Tyseng og Sigurd Nielsen, alle tre fra Anno museum.

Namibia

Glomdalsmuseet har i en årrekke hatt kontakt med Oshikoto-regionen, Tsumeb kommune og museet Cultural Village i Namibia. Dette er resultat av at både Hedmark fylkeskommune og Elverum kommune har samarbeidsrelasjoner til Oshikoto-regionen og Tsumeb kommune. Friluftsmuseet Cultural Village har Glomdalsmuseet som forbilde. Derfor anmodet av Hedmark fylkeskommune i 2017 Anno Glomdalsmuseet om å videreføre dette samarbeidet. I 2018 ble det inngått formelle samarbeidsavtaler med både Tsumeb kommune og Museum Association of Namibia som grunnlag for videre samarbeid.

Høsten 2019 var en delegasjon fra Anno museum og Hedmark fylkeskommune i Tsumeb for å starte opp samarbeidsprosjektet med Cultural Village. Dette er et 3-årig prosjekt med oppstart i 2019 og som skal avsluttes innen utgangen av 2021. Prosjektet omfatter fire delprosjekter; restaurering av bygningene i friluftsmuseet, utvikle et bedre informasjonssystem i museet, bistå Tsumeb kommune i utviklingen av styringsdokumenter, samt utveksling av personell med tanke på kompetanseoppbygging. Prosjektet har en kostnadsramme på kr. 350.000 som er fullfinansiert av Hedmark fylkeskommune. Dette tiltaket inngår som ett at satsingsområdene som fylkeskommunen har definert i Oshikoto-regionen i Namibia.

Namibia-besøket høsten 2019 startet med et møte i parlamentet i Windhoek med parlamentarisk leder for SWAPO Party som er det statsbærende partiet i Namibia. Deretter ble det gjennomført drøftinger med Tsumeb kommune om gjennomføringen av planlagte tiltak. Disse drøftingene resulterte i en detaljert gjennomføringsplan for hele prosjektet. Oppstarten ble markert med et arrangement i Cultural Village med representanter fra nasjonalforsamlingen, Oshikoto-regionen, Tsumeb kommune, representanter fra samtlige etniske grupper som er representert i museet, samt Hedmark fylkeskommune og Anno museum. Oppholdet i Namibia må karakteriseres som svært vellykket, opplevelsesrikt og en god start på prosjektet.


Se nedlastbar pdf nederst på siden for presentasjon med bilder fra Namibia 2019.

Nordisk skoghistorie

Anno Norsk skogmuseum har fortsatt et vedvarende institusjonell samarbeid om nordisk skoghistorie med flere aktører i Norden.

Tsjekkia

Høsten 2019 mottok Anno en delegasjon fra Zlin-regionen (Zlínský krai) i Tsjekkia. De vurderte Anno som aktuell samarbeidspart i en fremtidig EU-søknad og besøkte i den anledning både Domkirkeodden, Norsk Skogmuseum og Glomdalsmuseet. Dersom det identifiseres gode samarbeidsområder i arbeidet med EU-søknaden vil dette bli konkretisert i løpet av 2020.

USA

Anno Norsk utvandrermuseums USA-besøk hadde flere målsettinger:
-    Overlapping av nettverk fra gammel til ny avdelingsdirektør
-    Revitalisering av faglig nettverk i USA med målsetting om felles satsing på kommende 200-års jubileum for norsk utvandring i 2020
-    Innhenting av kunnskap og data til Kulturrådsstøttet forskningsprosjekt om opphavstegn.

Turen var meget vellykket på alle måter og markerte et tydelig startpunkt for videre samarbeid mellom Norsk Utvandrermuseum og samarbeidspartnere i USA som grunnlag for videre museumsutvikling. Blant aktivitetene var et større møte med mange sentrale samarbeidende organisasjoner og virksomheter for å legge grunnlag for 2025-jubileet.

Avdelingsdirektør Terje H. Joranger har ellers deltatt på møter ved ulike organisasjoner i USA, bl.a. med foredrag. Flere av våre samarbeidspartnere vil også delta på to planlagte begivenheter på Norsk Utvandrermuseum i 2020, Norwegian-American Historical Association avd. Norge (NAHA-Norge) sitt seminar i juni og Sons of Norways verdenskongress i august.

Norsk Utvandrermuseum planlegger en prosjektsøknad til Kulturdepartementet om å etablere og lede en nasjonal komite for markeringen av 200-års jubileet.

NAMIBIA_NOVEMBER_2019_-presentasjon.pdf

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2