Hopp til hovedinnhold

Bygningsvern 2023

  • Gruppe av håndverkere samlet foran to gamle trebygninger.
    1/1
    Fra bygningsverngruppa sin samling i Museumsparken på Tynset. De antikvariske håndverkerene har masse kompetanse om byggeskikk og tradisjonshandverk. Kirsten Frønæs

Hvordan står det til med de antikvariske bygningene?

Bygningssamlingens tilstand - prosentvis fordeler tilstandsklassene seg slik:

Prosent Antall bygg Tilstandsklasse
3,5% 15 TK 0 Ingen tiltak nødvendige
41,0% 172 TK 1 Vedlikehold, forebyggende tiltak
37,5% 158 TK 2 Moderate reparasjoner og/eller ytterligere undersøkelse nødvendig
17,5% 74 TK 3 Store inngrep basert på diagnose
Uten TK: 49
Sum 468

Nedgangen i antall bygg skyldes i stor grad en opprydning i Nord-Østerdalen, i tillegg til at avdelingen har avhendet et antall bygg de siste årene uten at det har kommet godt nok til syne i statistikken.

Det er 49 bygg som mangler en overordnet tilstandsklasse.
Tallene for 2023 viser en stabil tendens sammenlignet med 2022.

Det digitale arbeidet knyttet til bygningssamlingen i Primus er stadig en utfordring selv om mye er forbedret. Arbeidet tar mye tid og det er ulikt hvor mange ressurser den enkelte avdeling har å avse til dette arbeidet. For håndverkernes del, blir dette arbeidet fort nedprioritert i en ellers hektisk hverdag. Byggmodulen i Primus gir mulighet til å hente ut tilstandsklasser for hele bygningssamlingen direkte fra systemet, men i praksis fungerer det dårlig eller ikke i det hele tatt. Vi har løst det ved å ta direkte kontakt med Kultur-IT, men det ville være en fordel å kunne ta ut slike oversikter direkte fra Primus. Bygningsverngruppa er i dialog med KulturIT om dette, og denne dialogen bør tas videre.

Internt søkbar bygningsmiddelordning.

Styret har videreført ordningen med søkbare interne midler på 2,5 millioner kroner til bygningsmessige tiltak på antikvariske bygninger og driftsbygninger. Disse midlene blir fordelt to år før midlene gjøres tilgjengelige, slik at søknader behandlet i 2023 gjøres tilgjengelig i 2025. Dette sikrer mulighet til å også benytte eksterne håndverkere med antikvarisk kompetanse som gjerne har ordrebøkene fulle. For 2023 ble det behandlet 11 søknader fra 5 avdelinger. Det ble søkt om til sammen 4 289 265,-kr og gitt 2 493 000,- til fordeling. Med avdelingenes egenandeler ble prosjektene beregnet til totalt 4 829 525,-.  Samtlige søknader gjaldt antikvariske bygg.

Tilsyn/samlinger/møter:

Bygningsverngruppa har hatt to ordinære møter og to samlinger i felt i løpet av 2023.

På vårparten gjennomførte vi en omlegging av taket på låven på Almenninga til Eidsskog Museum i samarbeid med Kongsvinger museum og frivillige knyttet til Allmenninga. I september hadde vi en tilsvarende samling i Museumsparken på Tynset, der vi fikk jekket og stabilisert et bur og et loft, samt tettet en taklekkasje på en seterstue. Begge disse tiltakene fikk god omtale i lokalpressen og ble svært godt mottatt av anleggenes eiere. Det er vårt inntrykk at disse samlingene med håndverkere fra hele Anno bidrar svært positivt til Annos omdømme i de ulike lokalsamfunnene, i tillegg til at de styrker kollegiet på tvers av avdelinger og bidrar til utveksling av kompetanse internt.

Bygningsvernrådgiverordningen

Bygningsvernrådgiveren i Nord-Østerdalen har nå vært virksom i litt over et år og i løpet av 2023 har det også blitt tilsatt en bygningsvernrådgiver i Kongsvinger-regionen.  Vi oppfatter at ordningen er godt mottatt av kommunene og innbyggerne i regionene. I tillegg bruker Innlandet fylkeskommune bygningsvernrådgiverne aktivt. Gjennom året har det også blitt jobbet aktivt for å få med de to siste regionene i ordningen.

For Anno museums del er bygningsvernrådgiveren en god ressurs. Vi har fått to dyktige sparringspartnere i det antikvariske arbeidet og deres innsats bidrar stadig til økt kunnskap om lokal byggeskikk. I tillegg øker ordningen vår relevans blant et større publikum og gir et tettere samarbeid med, og innsikt i, offentlig forvaltning.

  • Et gammelt stabbur ute på et tun, flere mennesker iført arbeidsklær jobber med å stabilisere beina til stabburet
    1/6
  • To stabbur ute på et tun, flere menn jobber med stabilisere bygningen til venstre i bildet
    2/6
  • Utsnitt av to menn som arbeider med bygningsvern av et stabbur, de arbeider med å stabilisere bygget
    3/6
  • En gruppe gjennomfører omlegging av tak på en love som et bygningsverntiltak
    4/6
  • En gruppe mennesker jobber sammen om å skjære treplanker
    5/6
  • To håndverkere på et torvtak.
    6/6
    Taket og pipa på setra i Museumsparken på Tynset får nødvending reparasjon. Kirsten Frønæs
Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2