Hopp til hovedinnhold

Dokumentasjonsenheten 2018

Dokumentasjonsenheten i Anno museum bestod i 2018 av seksjonsleder, to stillinger innen bevaring, tre 50 % stillinger på foto (dokumentasjon og arkiv), to 100 % på bibliotektjeneste, en prosjektmedarbeider, samt et engasjement på timesbasis.

Vi søkte Nasjonale kulturbygg på vårt prosjekt Dokumentasjonssenter med fellesmagasin, og denne gangen fikk vi full uttelling i statsbudsjettet for 2019. 11 millioner kroner i første omgang, og avsatt totalt 90 millioner til nybygget. Dette får dermed full fokus fra Anno i årene framover.

Seksjonsleder har også i 2018 jobbet med oppfølging av Anno Digital og dens virke på Tynset, med å finne relevant materiale for skanning/registrering. Økning av digitalisert gjenstandsinformasjon i Primus fra ca 121 000 til 125 000 objektposter, i tillegg store antall nye fotoregistreringer.

Anno har i 2018 jobbet ytterligere med å gjøre bildemateriale på Digitalt Museum tilgjengelig ved å bruke åpne lisenser (150 000 av våre 300 000 publiserte poster kan lastes ned). Kvaliteten på bildematerialet er også bevisst økt for deler av det publiserte materialet. Økningen i antall nedlastede filer fra 2015 til 2018 er fra ca 1500 til ca 22000, hvilket vil si at relevans og bruk henger sammen med lisensieringen.

Dokumentasjonsenheten organiserer prosjektet Digital håndbok for samlingsforvaltning, som lanseres i 2019, i samarbeid med Kulturrådet. Ved Glomdalsmuseet organiserer bibliotektjenesten prosjektet «Eldre norske trykk og skillingsviser», med midler fra Nasjonalbiblioteket.

Bevaringstjenesten

Det er utført oppgaver for de fleste avdelinger i Anno museum også i 2018. Det utføres samlingsforvaltning i ulik grad, og tjenesten har deltatt i ryddeprosjekter og utstillingsprosjekter på de enkelte museer ved siden av konservering på verkstedet. Større prosjekt som Hestetrukne landbruksredskaper i Anno, Digital håndbok for samlingsforvaltning samt oppstart av prosjekt Dokumentasjonssenter med fellesmagasin og der tilhørende revisjonsprosjekt har hatt hovedfokus ut over forfallende arbeid.

  • 1/1
    Bokbad med Lars Mytting 12. desember 2018. "Bademester" er avdelingsdirektør ved Anno Norsk skogmuseum, Stig Hoseth.

Bibliotektjenesten

Bibliotektjenesten har to faste stillinger, og begge er nå organisert i Dokumentasjonsenheten. I tillegg har det vært engasjert ekstrahjelp i 330 timer, samt en prosjektemedarbeider i 570 timer

De ansatte har ansvar for drift av bibliotekene ved Glomdalsmuseet og Norsk skogmuseum, og for fellestjenester for hele Anno.

Ved Glomdalsmuseets bibliotek har det vært stort fokus på den antikvariske boksamlingen etter Helge Væringsaasen. Biblioteket har mottatt kr. 350.000,- fra Nasjonalbiblioteket til prosjektet «Eldre norske trykk og skillingsviser». Det ble tilsatt prosjektmedarbeider som har gjennomgått hele boksamlingen og samlingen med skillingstrykk. Prosjektet knytter seg opp mot pågående prosjekter ved Nasjonalbiblioteket og NTNU, og skal etter planen fullføres i 2019 – jubileumsåret for trykkekunsten i Norge.

Ved Norsk skogmuseum var bibliotekar ansvarlig for Bokbad med Lars Mytting 12. desember. «Bademester» var Stig Hoseth, og arrangementet hadde godt besøk. Bibliotekar har holdt søkekurs for museets ansatte ved forskningsseminaret i september, og deltatt i arbeidsgruppa for VR/AR-satsingen ved Anno. Bibliotekar har også hatt ansvaret for «ukas bilder» på avdelingens nettside.

Ved begge bibliotekene har det vært mindre temautstillinger gjennom året.

Arbeidet med å registrere alle Annos boksamlinger inn i en felles bibliotekdatabase – Alma - har blitt videreført. Samlingen i Trysil er ferdig registrert, og ved Domkirkeodden er arbeidet godt i gang. Databasen er nå tilrettelagt for registrering for alle avdelingssamlinger, og det er gjort forberedelser til konvertering av bibliotekbasen ved Norsk Skogmuseum.

Bibliotektjenestens ansatte har deltatt i Bibsyskonferansen 2017, Alma Analytics workshop, kurs i sosiale medier i regi av Hedmark fylkesbibliotek og Bokhistorisk seminar og workshop ved Nasjonalbiblioteket. De er også med i nettverket for mindre fagbibliotek -  Småbib - og har deltatt på kurs og møter i regi av dette.

Fototjenesten

Tjenesten har vært tilgjengelig for alle avdelinger, og har blitt brukt både i samlingsforvaltning, egendokumentasjon og øvrig dokumentasjon. Bildeproduksjon mot sosiale medier og hjemmesider har tatt tid dette året også. Det har blitt digitalisert en større mengde fotomateriale (2500 negativer) for Trysil og Engerdal, som ligger i den historiske bildesamlingen i Primus.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1