Hopp til hovedinnhold

Bli med på en digital historisk vandring

KulturPunkt lar deg oppdage og fordype deg i steder i det kulturelle landskapet rundt deg.

Nå trenger du ikke lenger en app! Klikker du på banneret under og legger nettstedet til på hjem-skjermen din, vil du likevel få opplevelsen av å bruke en app. Med utgangspunkt i stedet du befinner deg, vil du oppdage kulturpunkter fra mange museer, både norske og svenske. Fra Anno finner du flere presentasjoner - fra løyper a la de tradisjonelle audioguder, til digitale reiser du like godt kan ta fra din egen stue. 


Utforsk KulturPunkt her:

23. april: Lønnerusten og Skarklettene

For at tyskerne ikke skulle falle de norske avdelingene i Østerdalen ryggen med en omgående bevegelse, ble det etablert et forsvar i Rendalen. Et kompani med 80 mann og en feltkanon gikk i forsvarsstilling ved Lønnerusten. Den norske kanonen satte en av stridsvognene ut av spill, og infanteriet klarte lenge å holde stillingen. Da de øvrige stridsvognene trengte gjennom langs veien med kraftig ild, måtte man trekke seg ut. Nok engang var det de tyske stridsvognene som avgjorde striden.

  • Løytnant Baumanns kanon etter angrepet. Baumann, sjef for kanonen, ble drept. Foto, Øyvind Leonsens billedsamling.
    Løytnant Baumanns kanon etter angrepet. Baumann, sjef for kanonen, ble drept. Foto, Øyvind Leonsens billedsamling. Øyvind Leonsens billedsamling
  • Etter kampen ved Lønnerusten.
    Etter kampen ved Lønnerusten. Andreas Hauge

En ny sperrestilling ble deretter etablert ved Skarklettene. Feltarbeider var så vidt påbegynt da tyskerne ankom. Nok en stridsvogn ble satt ut, men etter en tysk flankeoperasjon trakk nordmennene seg ut. Etter Lønnerusten og Skarklettene gikk de norske avdelingene i Østerdalen i oppløsning og stridshandlingene ebbet ut.

i
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1