Hopp til hovedinnhold

Styrets beretning 2021

Virksomhetens art

Anno museum AS har driftsansvaret for følgende avdelinger: Domkirkeodden, Glomdalsmuseet, Museene i Kongsvingerregionen, Musea i Nord-Østerdalen, Norsk skogmuseum og Norsk Utvandrermuseum. Anno har hovedsete i Elverum.

Gjennom sine museumsenheter arbeider Anno både med kultur- og naturhistorie og kunstformidling. Formålet er å drive dokumentasjon, forvaltning, forskning, formidling og fornying. Utgangspunktet er museets store samlinger knyttet til materiell og immateriell kulturarv. Annos samfunnsrolle er å være en av samfunnets hovedminnebøker og å utvikle og formidle kunnskap og refleksjoner om menneskers forståelse av og samhandling med sine omgivelser.

Anno har i beretningsåret avholdt to aksjonærmøter og ordinær generalforsamling (Teams).

Det er avholdt seks styremøter og ett styreseminar. Fem av møtene har vært digitale. Styreseminaret i september ble avholdt på Kongsvinger og novembermøtet foregikk fysisk på Glomdalsmuseet med avslutning på Hamar. Styret har totalt behandlet 60 saker. Anno museum har styreansvarforsikring for styret med forsikringsum per skade med kr. 10 000 000.

Strategiplan 2020-2024

Annos visjon er Kunnskap om fortid - engasjement i samtid» og kjerneverdiene er åpenhet, troverdighet, engasjement og profesjonalitet. Hovedmålsettingen for planperioden lyder:

Anno museum fortsetter utviklingen mot et samlet museumsmiljø som markerer seg som en samfunnsrelevant aktør.

Pandemien

Det har gjennom året vært fokus på økonomistyring, bortfall av egeninntekter. Høye strømkostnader mot slutten av 2021 har vært krevende.

Også i 2021 har det vært mindre kontakt med nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere. Reise- og møtevirksomhet er betraktelig redusert. Teams har overtatt for mye møtevirksomhet på en permanent positiv måte, men for møter med strategiske diskusjoner og behov for kreativitet har Teams-møter svakere utbytte.

Dokumentasjonssenter med fellesmagasin

Framdrift i byggeprosjektet med byggestart i november 2020 er i henhold til planer og det samme gjelder prosjektøkonomien som vi på tross av enorm prisstigning i byggeperioden håper å klare innen gjeldende kostnadsramme ved å kutte deler av prosjektets verkstedsoppgradering. Dokumentasjonssenter med fellesmagasin vil være klart for overtakelse i starten av januar 2022.

Etter vedtak fattet i Annos Generalforsamling 2020 er det gjennomført en emisjon der kommuner som støtter byggeprosjektet har kunnet erverve aksjer i Anno. Etter to tegningsperioder er det 13 kommuner som har ervervet aksjer i Anno museum og det er god fremdrift i å få med de gjenværende i løpet av 2022.

De fleste kommunene i Hedmark har gjennom dette fått eierskap i Anno museum.

  • Anno bevaringssenter fasade nord
    1/1
    Roger Johansen

Samlingsforvaltning

Arbeidet med samlingsforvaltning er ytterligere prioritert og det er gjort et godt arbeid ved avdelingene med revidering og registrering av samlingene med tanke på å forberede innflytting i det nye fellesmagasinet. Pandemien har gitt mulighet for økt innsats, men samtidig har arbeidsmetodikken blitt svekket som følge av reiserestriksjoner mellom avdelingene og avstandskrav. Vi har etablert en innflyttings-organisasjon og før sommeren ble Annos første magasinforvalter ansatt. Vi har dermed sørget for å være godt forberedt for en effektiv innflytting i starten av januar 2022.

Anno digital har fortsatt sitt arbeid og videreutvikler arbeidsmetoder som vesentlig effektiviserer tidligere manuelle arbeidsprosesser til støtte for revisjons- og innflyttingsarbeidet.

Fellesmagasinet skal også romme deler av Norsk Skogfinsk museums samlinger. Norsk Skogfinsk museum har fått bevilget 106,6 mill. kr. til nytt museumsbygg på Svullrya «Finnskogens Hus» og det har gjennom 2021 vært arbeidet med å finne ut av hvordan Anno og Norsk Skogfinsk museum skal formalisere det museumsfaglige samarbeidet og styrke byggeprosjektet.

Formidling og publikumsbesøk

Anno har gjennom 2021 opprettholdt tilbudet til publikum, særlig gjennom fokus på anlegg med gode utearenaer. Formidling mot barn og unge i skolesetting har vært prioritert og vi ser at dette som i 2020 har fortsatt med gode besøkstall.

Sommersesongen hadde som i 2020 godt museumsbesøk av «Norges-turisten». Besøkstallene er imidlertid fortsatt halvert fra et normalår som følge av at alle våre store arrangement har vært avlyst for andre år på rad. Dette er bekymringsfullt med tanke på å kunne revitalisere besøkstall, engasjement og inntekter i årene som kommer.

Annos formidlingsplan som tar for seg museenes formidling i et bredt perspektiv ble vedtatt i desember. Planen vil videre bli fulgt opp med avdelingsvise formidlings- planer som skal utarbeides i 2022.

Annos forretningsplan 2021-2025 er vedtatt av styret. Forretningsplanen skal følges opp av årlig aktivitetsplan for markedsarbeid med tilhørende indikatorer.

Bygningsvedlikehold

Ordningen med søkbare øremerkede interne midler på 2,5 millioner til bygningsmessige tiltak på antikvariske bygninger og driftsbygninger er videreført også for 2022 og 2023. Internt i Anno styrker dette arbeidet knyttet til bygningsvern og det bidrar til økt samarbeid og kompetanseutveksling mellom museene, det samhandlesmer i fellesprosjekter og gir økt effekt av tilgjengelige økonomiske ressurser. Pandemien har i liten grad påvirket bygningsvernet.

Vedlikeholdsetterslepet på bygningsmassen som Anno museum forvalter er betydelig, noe tilstandsvurderingene viser. Situasjonen er alvorlig og krever nasjonal økonomisk satsing som beskrevet i Museumsmeldingen. Inntil dette finner sin løsning risikerer vi at viktige bygninger blir så skadet at de blir mer en rekonstruert versjon enn en opprinnelig bygning av museumsverdi.

Det strukturelle vedlikeholdsetterslepet som Anno og andre museer i Norge opplever må finne sin løsning. Innlandsmuseene har samme utfordringer knyttet til vedlikehold og klimapåvirkninger, og ønsker å samarbeide om vedlikeholdsprosjekter som kan ha nasjonal overføringsverdi.

Innlandet fylkeskommune vil for 2022 sammen med kommuner i Nord-Østerdalen og Kongsvingerregionen satse sammen med Anno og etablere to bygnings- vernrådgiver-stillinger tilordnet våre fagmiljøer ved respektive museer.

Forskning og kunnskapsutvikling

Annos forskning er videreført uten negativ påvirkning av pandemien. Det er registrert i alt 5 fagfellevurderte forskningspublikasjoner og ytterligere 28 faglige artikler.

Ett doktorgradsløp er avsluttet i 2021 og ett pågår og avsluttes i 2022 som planlagt. I tillegg har vi mottatt offentlig PhD-støtte fra Forskningsrådet til en ansatt som startet i november. Vi er godt posisjonert og organisert for å bidra til styrket forskning i museene gjennom forskningssatsingen beskrevet i Statsbudsjett 2022.

Regionalt historiesenter på Domkirkeodden

Det ble oversendt søknad til Kulturdepartementets post 73, nasjonale kulturbygg i 2020, og prosjektet er videreutviklet i siste del av 2021 i samarbeid med Arkivverket. På slutten av 2021 ble det derfor sendt oppdatert søknad om tilskudd til bygging av et helårsåpent, regionalt historiesenter på 5000m2 i samarbeid med Statsarkivet Hamar og Arkivverket. Dette som en direkte oppfølging av Museumsmeldingen 9.9. Museum og arkiv og tilbakemeldingen fra Kulturrådet etter deres befaring våren 2021.

Arkitektkonkurranse ble gjennomført med premieseremoni den 3. november. I alt 119 forslag kom inn. Vinnerutkastet ble «Shelter» av danske Atelier Lorentzen Langkilde.

Anno planlegger byggestart høsten 2023 gitt at finansiering kommer på plass.

200-års jubileum norsk utvandring i 2025

Anno Norsk utvandrermuseum, har tatt initiativ og arbeidet for en nasjonal markering av jubileet. Det arbeides med å knytte en bred forskningssatsning til markeringen koblet til aktuelle forskningsprogrammer og med en gradvis opptrapping fram mot 2025. Vi har de to siste årene søkt om å få en nasjonal bevilgning for drift av det nasjonale nettverket på 50 ulike interessenter som er skapt. Fravær av slik støtte har i 2021 svekket planlagt fremdrift og ambisjoner for jubileet.

Internasjonalt samarbeid

Som følge av den globale pandemien har det vært lite aktivitet sammen med våre internasjonale samarbeidspartnere. Det har vært løpende kontakt med samarbeidspartene digitalt, og reiseaktivitetene har vært begrenset.

Nasjonale museumsnettverk

Vårt Kulturrådsstøtte utviklingsprosjekt ved Kvinnemuseet og Museumsnettverk for kvinnehistorie «Nå begynner'a med det der igjen» fullførte prosjektet som planlagt i 2021 med godt resultat. Formidlingen ble svekket av pandemirestriksjoner, men er allikevel fulgt godt opp. Nytt videreutviklet prosjekt med delvis nye deltakende museer er innvilget støtte fra Kulturrådet i kommende 3-års periode

Digitalisering

Anno fortsetter utviklingen med økt digitalisering innen administrasjon, formidling og til støtte for alt vårt faglige arbeid. Vi deltar aktivt i flere arbeidsgrupper med å gi innspill til KulturlTs utvikling av systemer og tjenester til museene.

Vårt kompetanseutviklingsprosjekt innen AR/VR og AR Appen Kugo som ble lansert på Domkirkeodden i 2020 ble videreutviklet ved hjelp av ekstraordinære koronamidler og tilbudt besøkende på Glomdalsmuseet og Tynset museumspark sommeren 2021. Vi deltar også i et prosjekt om Virtuelt museum sammen med Musenee i Akershus og KulturIT.

Antall digitale utstillinger, gjenstander på digitalt museum og formidling via sosiale medier øker i alle avdelinger deler av Anno.

  • Digitaliseringsenheten
    1/1
    Digitaliseringsenheten

Samhandling Norsk skogmuseum – Glomdalsmuseet

Ny felles driftsseksjon ble etablert ved Annos to museer i Elverum fra 1.1.2021. Denne vil også overta drift av Dokumentasjonssenter med fellesmagasin i fra 1/1-2022. Etter mal fra denne fellessatsingen mellom museene i Elverum, er det blitt arbeidet med en tilsvarende samorganisering av førstelinjetjeneste/besøkssenter ved de to museene. Før jul ble det ansatt ny seksjonsleder for å koordinere ressursutnyttelsen og styrke samhandlingen på også dette feltet. Seksjonsleder tiltrer 1.4.2022.

Økonomiske forutsetninger

Anno museums egenkapital utgjør kr. 45,6 mill. hvorav kr. 34 mill. utgjør overkurs i forbindelse med kapitalforhøyelse. Selskapets likviditet er tæret på i og med at siste del av investeringstilskuddet, kr. 55 mill. fra staten til Dokumentasjonssenter med fellesmagasin ikke tilføres før i 2022. Anno har som følge av dette tatt opp byggelån i 2021 for å dekke de påløpte kostnadene i byggeprosjektet.

Særlig bekymringsfullt er at det for 2022, slik sedvane har gitt oss forventning om, ikke er gitt økt årlig tilskudd til å drifte det nye bygget som overtas i begynnelsen av 2022. Spesielt uheldig blir dette ettersom bygget ikke gir mulighet for økte inntekter.

Pensjonsutfordringene til Anno er knyttet til aktuarberegninger og skiftende lovendringer og avsetningskrav for offentlig ytelsesbasert pensjon.

Det store etterslepet knyttet til vedlikehold og investeringer på bygninger og anlegg er fortsatt svært utfordrende. Styret mener at størrelsen på de offentlige bevilgningene ikke samsvarer med det forvaltningsansvar og den størrelsen virksomheten Anno museum utøver. Dette er ytterligere krevende i fra 2022 ved manglende økning i driftstilskudd til Dokumentasjonssenter med fellesmagasin.

Styret anser at offentlige bevilgninger benyttes i tråd med gitte forutsetninger. For 2021 er det omsøkt gaveforsterkningsmidler fra Kulturdepartementet på totalt

0,7 mill. Opphør av denne ordningen fra nyttår forutsettes kompensert på rimelig vis i revidert nasjonalbudsjett 2022. Prosjektforpliktelsene ved årets slutt utgjør

kr. 10,8 mill. og i tillegg ligger det forpliktelser knyttet til testamentariske gaver i størrelsesorden kr. 8,5 mill.

Etter styrets oppfatning gir det fremlagte resultatregnskap og balanse med tilhørende noter et korrekt uttrykk for selskapets resultat 2021 og den økonomiske stillingen ved årsskiftet. Utover det som framgår av årsregnskapet, kjenner styret ikke til andre forhold vedrørende selskapets drift som skulle vært tatt med i regnskapet.

Ut over de vesentlige utfordringer det har vært å styre trygt økonomisk gjennom 2021 har det ikke inntruffet hendelser av betydning etter årsskiftet som påvirker selskapets økonomiske stilling.

Arbeidsmiljø og personale

Anno legger vekt på å skape god dialog med de tillitsvalgte. Vi har jevnlige møter med organisasjonstillitsvalgte og i arbeidsmiljøutvalg. Vi har sju stedlige verneombud hvorav ett hovedverneombud. Anno har også verneleder. Allmøter har vært avholdt digitalt. Det er avholdt Krise- og beredskapsdag med fokus på praktisk førstehjelp, håndtering av kritiske hendelser og brannslokking.

Pandemien og smittevern har stort sett vært et agendapunkt på de ukentlige ledermøtene også gjennom 2021. Egne smittevernplaner har ligget til grunn for smittevernstiltak og drift ved hvert enkelt museum. Det har vært løpende dialog med respektive kommuneleger om forhold knyttet til smittevernplanene og museumsdriften. Ingen av våre museer har hatt stengt som følge av smitte tilknyttet museumsaktiviteten.

Likestilling og miljø

Anno arbeider for likestilling og mot diskriminering på grunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk og kombinasjoner av disse grunnlagene. Annos likestillingsredegjørelse ligger ved som eget vedlegg til årsberetningen.

Vår avdeling Norsk Skogmuseum er sertifisert som miljøbedrift av stiftelsen Miljøfyrtårn. Styret har ikke kjennskap til at Anno forurenser det ytre miljø og har lagt bevisste miljøkrav til grunn i byggeprosjektet Dokumentasjonssenter med fellesmagasin, bl.a. valg av massivtre og at bygget skal tilstrebe passivhus-standard. Vi arbeider med å forebygge og opprette tiltak for å forhindre og redusere negativ miljøpåvirkning.

Likestillingsrapport Anno 2021

 

Framtidsutsikter

Styret mener at støtte til realisering av dette bygget vilvære et løft for ikke bare Anno men også kultur-Hamar og vi har etablert en god lokal støtte for satsingen på å skape et regionalt historiesenter i samarbeid med Arkivverket.

Det er etablert et godt faglig samarbeid mellom museene i Innlandet gjennom Museumsforum i Innlandet formalisert i egen avtale.

Styret er opptatt av at Kulturdepartementet viderefører praksisen med å gi økte driftstilskudd til museers nybygg. Annos ferdigstilte Dokumentasjonssenter med fellesmagasin må omfattes av dette for å ivareta gjenstandene til Anno og Norsk Skogfinsk museum.

Styret konstaterer at det vil være nødvendig med betraktelig økte driftstilskudd for å kunne ivareta forebyggende og løpende vedlikehold av de antikvariske bygningene, samlinger og eiendommer i årene framover, og for samtidig å kunne opprettholde det gode museumsfaglige tilbudet. For 2021 er det positivt at det ble tilført koronakompensasjon, som i 2020. Totalt for 2021 utgjorde Annos korona- kompensasjon fra Kulturdepartementet kr. 4,7 mill.

Annos pensjonsordning og varslede endringer knyttet til regnskapslovgivning for ytelsesbaserte pensjonsordninger vil fortsatt være en framtidig utfordring.

De økte strømprisene mot slutten av 2021 og inn i 2022 mener styret må tilføres gjennom egen kompensasjonsordning.

Styret møter disse utfordringene med positivitet og er klare for videre innsats for å skape bedre museum sammen med Annos medarbeidere. Styret retter en stor takk til alle ansatte, publikum, støttespillere og samarbeidspartnere for innsatsen i nok et ekstraordinært år!

For styret i Anno museum AS 23. februar 2022​

Knut Storberget styreleder
Hilde Charlotte Solheim nestleder
Magnus Sempler Holte styremedlem
Ingun Aastebøl styremedlem
Erik Nilssen styremedlem
Reidar Andersen styremedlem
Signe Opsahl styremedlem
Sven Inge Sunde administrerende direktør

Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1