Hopp til hovedinnhold

Styrets beretning 2023

Virksomhetens art

Anno museum AS har driftsansvaret for følgende avdelinger: Domkirkeodden, Glomdalsmuseet, Museene i Kongsvingerregionen, Musea i Nord-Østerdalen, Norsk skogmuseum og Norsk Utvandrermuseum. Anno har hovedsete i Elverum.

Gjennom sine museumsenheter arbeider Anno både med kultur- og naturhistorie og kunstformidling. Formålet er å drive dokumentasjon, forvaltning, forskning, formidling og fornying. Utgangspunktet er museets store samlinger knyttet til materiell og immateriell kulturarv. Annos samfunnsrolle er å være en av samfunnets hovedminnebøker og å utvikle og formidle kunnskap og refleksjoner om menneskers forståelse av og samhandling med sine omgivelser.

Anno har i beretningsåret avholdt to aksjonærmøter og ordinær generalforsamling. Aksjonærmøtet i januar var digitalt, de øvrige møtene ble avholdt på Norsk skogmuseum.

Det er avholdt sju styremøter. Fire av møtene har vært digitale, de øvrige gjennomført på Domkirkeodden, Norsk skogmuseum og Anno Bevaringssenter. Styret har totalt behandlet 57 saker. Anno museum har styreansvarforsikring for styret med forsikringsum per skade med kr. 10 000 000.

Flere i styret deltok også i offentliggjøringen av at Regjeringen kunngjorde nyheten om investeringsmidler for å realisere Regionalt historiesenter på Anno Domkirkeodden 4. september.

Strategiplan 2020-2024

Annos visjon er Kunnskap om fortid - engasjement i samtid» og kjerneverdiene eråpenhet, troverdighet, engasjement og profesjonalitet. Hovedmålsettingen for planperioden lyder:

Anno museum fortsetter utviklingen mot et samlet museumsmiljø

som markerer seg som en samfunnsrelevant aktør.

 

Energikostnader og ENØK

Energikostnadene i 2022 eksploderte kostnadsmessig til 11,5 mill. Tidligere normalår lå energikostnader på 3-4 millioner, mens de økte til 6 mill i 2021. For å møte kostnadsøkningen måtte Anno nedbemanne, noe som ble gjort ved å ikke tilsette i ledige stillinger i 2022 og i stor grad ble dette videreført i 2023.

I desember 2022 fikk Anno bekreftet 3,2 mill i støtte fra Enova til ENØK-tiltak gitt at vi selv bidro med tilsvarende beløp. Ut over dette kom det ikke noen statlige økonomiske tiltak til hjelp for museenes energikostnader eller ENØK-tiltak.

Med høye energipriser mot slutten av 2022 valgte Anno å stenge alle museene 12. desember for å redusere energiforbruket og holde kostnadene nede. Dette varte til 18. mars 2023 da normale åpningstider ble gjeninnført.

I løpet av stengningen ble ansatte i Elverum og Hamar samlet i færre kontormiljø for ytterligere å redusere energiforbruk og en serie energisparende tiltak ble iverksatt ved samtlige avdelinger i over 50 bygninger. Dette ga ønsket effekt i redusert energiforbruk og heldigvis var det kun ved ett tilfelle (Amodtgården i Kongsvinger) hvor det oppsto vannskade som følge av frostsprengte vannrør.

Energikostnadene fra vår til høst 2023 var lave og selv om de økte vesentlig mot slutten av 2023 har Anno klart å holde energikostnadene i 2023 som budsjettert. Energiforbruket var redusert med nær 30% frem til oktober, men betydelig lavere vintertemperaturer i siste del av 2023 medførte høyere energiforbruk enn tidligere år de siste månedene.

  • Tegning av en lavt museumsbygg, "Shelter", som flukter fint inn i landskapet med sin lave fasade og torvtekkede tak.
    Atelier Lorentzen Langkilde

Regionalt historiesenter

Årets hyggeligste begivenhet fant sted på Domkirkeodden 5. September, ved en hurtig innkalt samling hvor Regjeringen offentliggjorde at de i Statsbudsjett for 2024 gav tilsagn på omsøkte 235 millioner, med en starttildeling på 27 mill i 2024. Styret er meget tilfreds med måten KUD har prioritert prosjektets finansiering i tråd med Annos satsing på prosjektets fremdrift.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, statssektretær i Kulturdepartementet Even Alexander Hagen og tidligere kulturminister Annette Trettebergstuen deltok sammen med over 70 personer som på kort varsel kunne komme.

Sammen med Arkivverket har Anno jobbet systematisk med å realisere prosjektet siden 2021. I 2022 og hele 2023 har Anno arbeidet for at finansiering ville komme på plass og forskuttert økonomiske utlegg for prosjekteringen. Totale utlegg utgjør over 16 millioner som ved utgangen av året er regnskapsmessig håndtert i Annos balanse.

Ekstern prosjektleder ingeniør ble tilsatt i desember 2022 og en rekke tekniske tjenester ble tilsluttet prosjektet i løpet av 2023. Målsettingen var å ha anbudsdokumenter klare for utsendelse i oktober i etterkant av at den økonomisk tildeling som kom gjennom Statsbudsjett 2024. Det klarte vi og nybygget forventes overlevert Anno innen utgangen av 2025.

Ved at Staten synliggjorde sitt økonomiske bidrag allerede 5. september arbeidet Anno med å få politiske beslutninger for øvrig finansiering. Dette var meget vellykket ved at Innlandet fylkeskommune bevilget 54 millioner i november og Hamar kommune 36,5 mill som del av budsjettbehandlingen i desember.

Gjenstående kommunal finansiering fra Hamarregionen (8 mill) er det god dialog om for realisering i løpet av 2024.

Fremdriften i prosjektet har dermed gått som planlagt og som kommunisert overfor Kulturdepartementet. Anbudsdokumentene var tilgjengelig i Mercell tidlig i desember 2023. Prekvalifisering av interesserte ble gjennomført 21. desember med anbudsfrist 13. februar 2024.

Dialogen med Arkivverket er god og konkretiseringer og avklaringer rundt samordningen av de regionale arkivene på Hamar, inn i Regionalt Historiesenter, pågår. I tillegg utdypes samarbeidet med en rekke offentlige, private og frivillige aktører for å realisere strategien for hva regionalt historiesenter skal bli.

Økonomiske forutsetninger

Vi viser til årsregnskap 2023 med tilhørende kontantstrømoppstilling og noter datert 21. februar 2024. Inntektene er i stor grad offentlige tilskudd fra Kulturdepartement, Innlandet fylkeskommune og kommunene i tidligere Hedmark fylke.

Den økonomiske inngangen til 2023 var dyster ved at Anno ikke hadde mottatt økt driftstilskudd for Anno Bevaringssenter, og sto foran betydelig bruk av egenkapital for realisering av nødvendig ENØK-satsing som strategisk grep for å håndtere permanent økte energikostnader.

Ved revidert nasjonalbudsjett 2023 i mai ble Anno gitt 4 mill i økt driftstilskudd for Anno Bevaringssenter, en økning som ble stadfestet som permanent ved økonomisk tildeling i Statsbudsjett 2024. Dette var meget gledelig og til stor hjelp for å unngå ytterligere negative konsekvenser for Annos museumsdrift. Ved samme anledning ble Anno også tilført midler for den ekstraordinære lønns- og prisveksten ved et beløp som opplevdes korrekt. Begge disse forholdene ble påpekt i styrets årsrapport for 2022 og løst av Kulturdepartementet på en god måte i løpet av 2023.

Utover offentlige tilskudd har vi egeninntekter og eksterne prosjektmidler, og samlet sett har disse økt med 2 millioner kroner, i hovedsak knyttet til prosjekttilskudd. Årsoppgjøret er avlagt under forutsetning om fortsatt drift.

Anno museums samlede inntekter utgjorde kr.148,4 mill mot kr.138,8 mill. i 2022. Arets resultat ble et underskudd på kr.3,8 mill. somoverføres fra annen egenkapital.

Anno museums egenkapital utgjør kr. 35,4 mill. hvorav kr. 29,2 mill. utgjør overkurs i forbindelse med kapitalforhøyelse.

I 2022 reduserte Innlandet fylkeskommune tilskudd til alle museer. I samarbeid med øvrige museer i Innlandet klarte Anno å unngå denne situasjonen i 2023. I løpet av 2023 har Innlandet fylkeskommune reversert sine langsiktig planlagte reduksjoner i tildeling til museene. Anno museum har i 2023 fått tilført kompensasjon for lønns- og prisvekst, videreført driftstilskuddet i budsjett 2024 og mottatt bevilgning av kr 54 mill til Regionalt historiesenter. Anno er tilfreds med denne utviklingen og glad for at Innlandet fylkeskommune gjennom økonomiske tildelinger støtter drift og utvikling av regionens museer.

Det store etterslepet knyttet til vedlikehold og investeringer på bygninger og anlegg er fortsatt svært utfordrende. Styret mener at størrelsen på de offentlige bevilgningene ikke samsvarer med det forvaltningsansvar og den størrelsen virksomheten Anno museum utøver.

Gaveforsterkningsordningen ble opphevet i 2022 og skulle kompenseres på annen måte for museene. Dette har ikke skjedd og det fremstår nå som at dette heller ikke kommer til å skje. Realiteten for Anno omkring dette er en årlig reduksjon på 0,5 -1 mill som går mest ut over bygningsvedlikehold som var det området hvor vi hentet inn mest gaveforsterkningsmidler.

Styret anser at offentlige bevilgninger benyttes i tråd med gitte forutsetninger.

Prosjektforpliktelsene ved årets slutt utgjør kr. 11,2 mill. og i tillegg ligger det forpliktelser knyttet til testamentariske gaver i størrelsesorden kr. 8.8 mill.

Etter styrets oppfatning gir det fremlagte resultatregnskap og balanse med tilhørende noter et korrekt uttrykk for selskapets resultat 2023 og den økonomiske stillingen ved årsskiftet. Styret kjenner ikke til andre forhold vedrørende selskapets drift som skulle vært tatt med i regnskapet.

Ut over de vesentlige utfordringer i 2023 med høye energikostnader, en strategisk nødvendig ENØK-satsing og risikoen som lå i forskuttering av prosjektmidler til

Regionalt historiesenter har det ikke inntruffet hendelser av betydning etter årsskiftet som påvirker selskapets økonomiske stilling.

  • Formidling i urtehagen på Domkirkeodden.
    Gartner på Anno Domkirkeodden, Hildur Hauksdottir, formidler om middelalderplanter i urtehagen. Ali Suliman

Formidling og publikumsbesøk

Billettinntektene samlet sett er noe lavere enn i 2022.

Museene var stengt frem til 18. mars. I en lavsesong gav dette ikke betydelige utslag samlet sett. Vi opprettholdt i stor grad skolebesøkene mens museene var stengt ved tilpasninger mot utendørsopplegg.

Værmessig var 2023 et spesielt år med to flomtopper i Glomma. Anno er forberedt på flom og som sådan medførte ikke flommen etter ekstremværet «Hans» noe uventet rent driftsmessig. «Hans» medførte derimot store problemer i andre deler av Innlandet, ikke minst på deler av fylkesveinettet. De nordiske jakt- og fiskedagene ble arrangert midt under flomtoppen under «Hans», i en periode hvor myndighetene oppfordret til å unngå unødig kjøring. Arrangementet var godt planlagt og trygt å gjennomføre, men usikkerheten om hvorvidt publikum ville komme var betydelig og økonomisk kritisk. På tross av situasjon kom det over 26 000 besøkende. Dette er noe lavere enn opprinnelig forventet, men betydelig over det vi fryktet. Gitt situasjonen er Anno meget tilfreds med besøkstallet ved arrangementet, det enkeltarrangement med størst innflytelse på totalt besøkstall.

Totalt sett er vi derfor tilfreds med besøket i 2023 og opplever at Anno formidlingsplan, strukturering av markeds- og kommunikasjonsarbeider innad og utad samt utviklingen mot Regionalt historiesenter legger til rette for økt besøk i årene fremover.

  • Inngangsparti Anno bevaringssenter.
    Inngangsparti Anno bevaringssenter. Roger Johansen/Anno

Samlingsforvaltning - Anno bevaringssenter

Etter overtakelsen av Anno Bevaringssenter januar 2022 gikk samlingsforvaltnings­ arbeidet over til innflytting parallelt med videreført revisjon og registrering av samlingene.

Anno Bevaringssenter med egne ansatte står for effektiv drift, god systematikk og med et helhetlig organisatorisk ansvar for arbeidsprosesser i og for hele Anno.

I løpet av 2023 har arbeid med samlingsforvaltning vært prioritert, særlig i perioden med stengte museer ved starten av året. Innflyttingen ble forhindret i perioden mai-juli fordi det ble oppdaget legionella-bakterier i varmekammerets avfukter. Det var ingen HMS-risko for ansatte og i dialog med leverandør ble det gjort en ombygging hvor det ikke lenger finnes mulighet for legionellabakterier å kunne oppstå.

Overfor utbygger gjenstår fortsatt prøvedrift ved Anno Bevaringssenter på deler av ventilasjons- og klimastyringen i magasinene ettersom optimal drift ihht kontrakt ennå ikke er oppnådd. Ut over dette fungerer bygget som ønsket og driften har vært høy.

Plan for innflytting i 2023 har vært å flytte store gjenstander for å skape plass ved avdelingene til arbeidet med gjenstående revisjon og registrering. I tillegg medførte en kloakk- og vanninntregning i et kjellermagasin på Glomdalsmuseet under «Hans» et behov for å flytte hele tekstilsamlingen mye tidligere enn planlagt til Anno Bevaringssenter. Prosjektregnskapet for byggingen avsluttes endelig i 2024.

16 av 22 kommuner i Hedmark er gjennom økonomisk bidrag til bygget blitt aksjonær i Anno. De siste gjenværende kommuner jobbes det med å få med på linje med de øvrige. Anno Generalforsamling i 2023 har derfor gitt styret fullmakt til nye tegningsperioder frem til sommeren 2025.

Anno Digital har fortsatt sitt arbeid og videreutvikler arbeidsmetoder som vesentlig effektiviserer tidligere manuelle arbeidsprosesser til støtte for revisjons- og innflyttingsarbeidet. I tillegg gjør de betalte oppdrag med gode tilbakemeldinger for stadig flere museer basert på erfaringer fra tilsvarende arbeid i Anno.

Tilvekst i samlingene er svært beskjeden. Vi prioriterer arbeid med registrering, revisjon og innflytting. Avhending gjøres ennå i liten grad, og gjenstander som ikke prioriteres til plass i Anno Bevaringssenter vil i etterkant av hovedarbeidet bli vurdering for avhending. Stategisk plan for samlingsforvaltning i Anno er godkjet av styret i løpet av 2023, og vil oppdateres i løpet av 2024.

Norsk skogfinsk museum

Anno har støttet Norsk skogfinsk museums byggeprosjekt i Svullrya gjennom deltakelse fra administrerende direktør i prosjektets styringsgruppe. Anbudsvinner er kåret og forventet byggstart skjer senvinter/vår 2024.

  • To håndverkere på et torvtak.
    Taket og pipa på setra i Museumsparken på Tynset får nødvending reparasjon. Kirsten Frønæs

Bygningsvedlikehold

Ordningen med søkbare interne vedlikeholdsmidler på 2,5 millioner kroner til bygningsmessige tiltak på antikvariske bygninger og driftsbygninger er videreført også for 2023 og 2024. Internt i Anno styrker dette arbeidet knyttet til bygningsvern og det bidrar til økt samarbeid og kompetanseutveksling mellom museene, det samhandles mer i fellesprosjekter og gir økt effekt av tilgjengelige økonomiske ressurser.

Høsten 2023 ble Annos andre bygningsvernrådgiver etter modell av Oppland tilsatt i Anno Kongsvinger, ett år etter første tilsetting ved Musea i Nord-Østerdalen.

Erfaringene så langt er meget gode og de gir et solid bidrag til økt samlet kompetanse. Finansieringen er et spleiselag mellom Innlandet fylkeskommune, kommunene i regionene og Anno. Det pågår arbeid for tilsetting av bygningsvernrådgivere i Hamarregionen og Sør-Østerdalsregionen i 2024 slik at det totalt sett vil være fire slike stillinger i Anno.

Vedlikeholdsetterslepet på bygningsmassen som Anno museum forvalter er betydelig, noe tilstandsvurderingene viser. Situasjonen er alvorlig og krever nasjonal økonomisk satsing som beskrevet i Museumsmeldingen.

Inntil dette finner sin løsning risikerer vi at viktige bygninger blir så skadet at de blir mer en rekonstruert versjon, enn en opprinnelig bygning av museumsverdi. Slik Anno vurderer situasjonen er effekten av våre tiltak temmelig lik forfallet slik at vi holder status stabilt.

Sikringstiltak

Anno sikringsplan har vært et utmerket styringsverktøy i sikringsarbeidet. Som følge av denne og planmessig arbeid har vi de seneste årene opplevd meget god uttelling i økonomisk tilskudd fra Kulturdirektoratets sikringsmidler.

I 2023 har brannvarslingssystemet ved Norsk skogmuseum og Domkirkeodden blitt oppgradert og det er gitt støtte til oppgradering av sikringssystemet ved Glomdalsmuseet for 2024.

For øvrig er det selvsagt en betydelig forbedring i at gjenstander gradvis flyttes inn i

Anno Bevaringssenter hvor sikringstiltakene er de beste. Ved Regionalt historiesenter vil også arkiver gis tidsmessig oppdaterte sikringsvilkår.

  • En mekanisk fremstilling av solsystemet til skoleundervisning. Globus og månen i forgrunn og solen i bakgrunn.
    Anno Norsk utvandrermuseum har en sentral rolle i det transatalntiske jubileet som har fått navnet Crossings 200.

200-års jubileum norsk utvandring i 2025

Anno Norsk utvandrermuseum, har siden 2019 jobbet med saken og tatt initiativ og arbeidet for en nasjonal markering av jubileet. Kulturdepartementet er jevnlig blitt oppdatert på arbeidet og Anno har hvert år siden 2020 søkt støtte til dette prosjektet. Parallellt pågår en større og bredt anlagt forskningsinnsats som gradvis trappes opp mot jubileumsåret.

Arbeidet har lykkes med å samle alle nasjonale aktører og interessenter i en felles satsing hvor det de seneste årene har blitt gjennomført to større møter i nasjonal jubileumskomite. I 2023 ved Nasjonalbiblioteket og Norsk folkemuseum. Prosjektets styringsgruppe ledes av tidligere statsråd og statsforvalter i Rogaland, Tora Aasland. Ved Statsbudsjettet 2024 ble Anno etter søknad tildelt 1,5 mill til nasjonal prosjektledelse. Dette var en meget kjærkommen tildeling for å kunne finansiere nødvendig planlegging og koordinering i tide til jubileumsåret. I tillegg stadfestet det prosjektets nasjonale karakter. Prosjektlederstillingen ble utlyst i november 2023 og det forventes tilsetting tidlig 2024. Sammen med annen ekstern finansiering vil styrings­ gruppas kostnader og prosjektkostnader innen administrasjon og kommunikasjon kunne dekkes i tråd med prosjektets målsettinger.

Anno har sendt en søknad til Kulturdepartementet om nasjonal finansiering også i jubileumsåret 2025 på 3 mill. Arven etter jubileumsåret vil forvaltes og utvikles av Anno Norsk utvandrermuseum.

Forskning og kunnskapsutvikling

Annos forskning har vært gjennomført som planlagt i løpet av 2023. Bredden i arbeidet har vært fokusert på å utgi en antologi i 2024, knyttet til samlingsforvaltning initiert av prioriteringen av dette arbeidet innen Anno ved Anno Bevaringssenter.
Nedbemanning tilknyttet høye energipriser har medført at en forskerstilling og en bibliotekstilling har blitt stående vakant.

Ett doktorgradsløp er avsluttet som planlagt i 2023 og ett pågår med avslutning i 2025 tilknyttet utvandrerjubileet. Det er etablert et omfattende forskernettverk tilknyttet utvandrerjubileet 2025, der Anno bidrar sterkt ved fag- og forskningsdirektør Norsk utvandrermuseum.

  • Tre glade mennesker, to menn og en dame, på et marked på et folkemuseum i Romania.
    DAnno Glomdalsmuseet har hatt utveksling og samarbeid med det rumenske folkemuseet Dimitrie Gusti i året som er gått. Mari Østhaug Møystad

Internasjonalt samarbeid

I løpet av 2023 har vårt samarbeid med Sverige (Varmlands museum og Dalarna museum) blitt videreført ut over ledernivå. I april ble avholdt et felles to-dagers faglig seminar på Norsk skogmuseum med bred deltakelse fra alle museene. 1 tillegg har lederne ved museene jevnlige møter, både fysisk og på teams med målsetting om å etablere langsiktig samarbeid om felles tema og satsinger.

Anno har vært på besøk og mottatt besøk hos samarbeidspartnere i Tsjekkia og Romania.

Vi har også avholdt flere møter i det transatlantiske samarbeidet tilknyttet Norsk utvandrermuseum og hatt ansatte på besøk i USA hos museumsfaglige samarbeids­ parter.

Nasjonale museumsnettverk

Anno leder skognettverket og nettverket for kvinnehistorie. Vi deltar til sammen i 11 nasjonale museumsnettverk. Deltagelse i nasjonale museumsnettverk vurderes som vesentlig for faglig utvikling og kvalitet.

Kvinnemuseet fikk høsten 2021 innvilget støtte til et videreførende prosjekt «Kjønnets verdi i et museumshierarki» for treårsperioden frem til 2024. Prosjektet var en oppfølger av det foregående «Nå begynner'a med det der igjen» om kjønnsrepresentasjon i museumsfaglige praksiser. I løpet av 2023 har prosjektet gjennomført sin faglige aktivitet som planlagt og gjennomført en rekke kurs og seminarer ved norske museer.
Norsk skogmuseum fikk mot slutten av 2022 innvilget søknad om å bli nasjonalt besøkssenter for skog etter tildeling fra Miljødirektoratet. I løpet av 2023 er prosjektleder tilsatt og driften kommet godt i gang. Besøkssenter skog er en selvstendig del av museet, hvor samspillet styrker museet faglige rolle og nasjonale posisjon.

Digitalisering

Anno fortsetter utviklingen med økt digitalisering innen administrasjon, formidling og til støtte for alt vårt faglige arbeid.

I løpet av 2023 er opplæringsplattformen Motimate anskaffet for utrulling til ansatte i 2024.

I oktober inngikk vi avtale med KulturlT om kjøp av tjenesten IT-leder i 25% stilling for å forbedre og utvikle kvaliteten på vårt totale IT-bruk og utvikling.

Vi deltar aktivt i flere arbeidsgrupper med å gi innspill til KulturlTs utvikling av systemer og tjenester til museene, hvor vi opplever dialogmessige forbedringer etter fusjonen MuseumslT-KulturlT.

Som del av en kompetanseutvikling har vi i løpet av 2023 anskaffet utstyr og kompetanse innen 3D fotografering, fotogrametri. Vår gjenstandsfotograf ved Anno Bevaringssenter har utviklet ferdigheter som er testet på flere gjenstander i samlingene, men også hos eksterne. Midlene er tilkommet gjennom eksterne prosjekter og støttespillere, blant annet Riksantikvaren.

Organisasjonsprosjekt

Nedbemanningen som ble nødvendig på grunn av økte energikostnader fikk tilfeldige utslag både faglig og avdelingsmessig hvor vakanser i ledige stillinger oppsto. Behovet for å stabilisere Annos antall tilsatte på et permanent lavere nivå medførte behovet for å se på organisasjonen som helhet. I tillegg utgjør store prosjekter som Anno Bevaringssenter og Regionalt historiesenter betydelige faglige endringer i Annos drift som påvirker eksisterende organisering. Sammen med resultater av gjennomført medarbeiderundersøkelse i mai-juni 2023 danner dette også grunnlaget for arbeidet med ny strategisk plan 2025-2029 i løpet av 2024.

Arbeidsmiljø og personale

Ved Anno ble det utført 133 årsverk og ved årets utløp var det 123 fast ansatte. Gjennomsnittsalderen i Anno er 49,6 år. Sykefraværet i 2023 var samlet på 6, 6 % og utgjorde totalt 2005 fraværsdager. Av dette utgjør 4,1% langtidssykefravær.

Langtidssykefraværet er ikke knyttet til yrkesrelatert sykdom. Det er ikke meldt noen arbeidsulykker til Arbeidstilsynet. Anno museum bestreber å være en helsefremmende arbeidsplass. Det arbeides med å forebygge og redusere sykefravær, styrke jobbnærværet og bedre arbeidsmiljøet, samt hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet. Anno er medlem av arbeidsgiverforeningen Virke.

Bedriftshelsetjeneste ivaretas av Salutis HMS. I 2023 ble medarbeiderundersøkelsen

«Talerøret» gjennomført i regi av Ennova.

Allmøter har vært avholdt digitalt og to fysiske ved et sommerallmøte på Anno Domkirkeodden og en samling for alle ansatte 15.-16. desember på Lillehammer. Fokuset ved allmøtene har vært på arbeidsmiljø, Annos verdier.

Anno legger vekt på å skape god dialog med de tillitsvalgte. Vi har jevnlige møter med organisasjonstillitsvalgte og i arbeidsmiljøutvalg. I Anno er det seks verneombud hvorav ett hovedverneombud. Anno har også verneleder.

Likestilling og miljø

Anno arbeider for likestilling og mot diskriminering på grunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk og kombinasjoner av disse grunnlagene. Annos likestillingsredegjørelse ligger ved som eget vedlegg til årsberetningen.

Vår avdeling Norsk skogmuseum er sertifisert som miljøbedrift av stiftelsen Miljøfyrtårn. Styret har ikke kjennskap til at Anno forurenser det ytre miljø. Anno Bevaringssenter er oppført etter bevisste miljøkrav, bl.a. valg av massivtre og bygget er nær passivhus­ standard. Til grunn for prosjekt Regionalt historiesenter er utarbeidet og implementert en egen bærekraftstrategi.

Vi arbeider med å forebygge og opprette tiltak for å forhindre og redusere negativ miljøpåvirkning. Satsing på ENØK er et viktig element her.

  • En ung kvinne som er tradisjonshåndverker blander komposisjonsmaling i en kjele, og forklarer til to kvinner som ser på.

Framtidsutsikter

Anno museum er sitt samfunnsoppdrag bevisst og følger opp den nasjonale museumspolitikken fra statlige bevilgende myndigheter og regionale føringer fra fylkeskommune og kommuner. Anno benytter målstyring knyttet til prioriterte mål innen utvalgte strategier. Som konkretisering av strategisk plan er det utarbeidet langsiktig utviklingsplan for alle museumsavdelingene. Styret har fått presentert og behandlet utviklingsplaner for museene i Anno gjennom året, og har ambisjoner for samtlige museer i tråd med målsettingene i strategisk plan, samtidig som det fokuseres på gode fellesløsninger for helheten.

Realiseringen av Regionalt historiesenter på Domkirkeodden innen prosjektets økonomiske og faglige målsettinger er styrets høyeste prioritet i de nærmeste årene. Dette er også et betydelig bidrag til nasjonale målsettinger innen museums- og arkivfeltet. At KUDs økonomiske bidrag til prosjektet ved Statsbudsjett 2025 og 2026 holder tritt med fremdriften er avgjørende for å unngå vesentlige finanskostnader.

Det er etablert et godt faglig samarbeid mellom museene i Innlandet gjennom Museumsforum i Innlandet formalisert i egen avtale. Blant annet samarbeides det om privatarkiver gjennom Innlandsarkivet som i 2023 ble etablert med ugangspunkt i det tidligere Opplandsarkivet ved finansiering fra Innlandet fylkeskommune.

På tross av krevende økonomiske rammevilkår opplevde Anno i 2023 mange postive økonomiske forhold, særlig fra KUD. Økt permanent driftstilskudd fra KUDtil Anno Bevaringssenter, kompensasjon for økt lønns- og prisstigning, fylkeskommunens reetablering av nivå på museumstilskudd samt prosjektmidler til Regionalt historiesenter og 2025-jubileet var alle viktige beslutninger for Annos drift og utvikling.

Økte driftskostnader innen alle områder og usikre energikostnader er krevende, men gjennom økte tildelinger og ENØK-satsing i 2023 er et mer stabilt langsiktig driftsgrunnlag skapt.

Styret konstaterer at det vil være nødvendig med betraktelig økte driftstilskudd for å ivareta forebyggende og løpende vedlikehold av de antikvariske bygningene, samlinger og eiendommer i årene framover, og for samtidig å kunne opprettholde det gode museumsfaglige tilbudet.

Annos pensjonsordning knyttet til regnskapslovgivning for ytelsesbaserte pensjonsordninger vil fortsatt være en framtidig utfordring.

Styret arbeider med å sikre realiseringen av Regionalt historiesenter og øvrige utfordringer og er klare for videre innsats for å skape bedre museum sammen med Annos medarbeidere.

Styret vil særlig bemerke at 2023 og de store utfordringer Anno har møtt med henblikk på strømpriser, lukkede museer og også de prosjekter som er på trappene, ikke ville vært mulig uten den store innsats de ansatte og den administrative ledelsen har lagt ned. Dette kommer i kjølvannet av den vanskelige situasjonen under pandemien. Styret vil rette en stor takk til alle ansatte som virkelig har tatt utfordringer på strak arm og funnet løsninger. Det arbeid som blant annet er gjort med ENØK-prosjekter og ikke minst holde drift i bevaringssenter, prosjektet Regionalt historiesenter på Domkirkeodden og driften ute i avdelingene generelt er med krevende økonomi svært bra gjennomført av våre ansatte.

For styret i Anno museum AS
21. februar 2024

Knut Stoberget, styreleder

Hilde Charlotte Solheim, nestleder

Marit Borkenhagen          

Hege Hauge Tofte 

Erik Nilssen

Solbjørg Tveiten

Ingun Aastebøl 

Kristian Reinfjord

                    Sven Inge Sunde 
                    administrerende direktør

Museum24:Portal - 2024.10.08
Grunnstilsett-versjon: 2