Regionalt historiesenter
Det viktigste enkeltprosjektet for den videre utviklingen av Anno Domkirkeodden er etableringen av et regionalt historiesenter. Dette er en videreutvikling av et museumsbygg til også å huse arkivene som i dag oppbevares ved Statsarkivet i Hamar med tilhørende tjenester. I 2023 falt de viktigste elementene i finansieringen av bygget på plass, gjennom tildelinger i statsbudsjettet (235 millioner kroner), fra fylket (54 millioner kroner) og fra Hamar kommune (36,5 millioner kroner). Forprosjektet ble avsluttet i oktober, og totalentreprisen ble kunngjort i november. Det ble også jobbet videre med planer for utstillinger med en studietur til jyske museer i september, og med øvrig innhold i historiesenteret i tett dialog med Arkivverket. Bygget er prosjektert til å stå ferdig høsten 2025, og med åpning av senteret i 2026.
Faglig fokus
Som et ledd i å ha et relevant faglig og utadrettet fokus har Domkirkeodden i 2023 forberedt markeringen av Hamar bys 175-årsjubileum og Landslovjubileet. Begge skal markeres i 2024 med utstillinger, boklansering og arrangementer. Jubileene vil, på hver sin måte, få stor oppmerksomhet lokalt og nasjonalt. Landslovjubileet vil naturlig nok markeres i Storhamarlåven på Domkirkeodden, mens Hamar 175 år vil markeres i bybildet i Hamar.
Samarbeid
Museet har i 2023 fortsatt arbeidet med å etablere gode samarbeidsmodeller med relevante partnere og ikke minst frivilligheten. Blant annet er det både på Domkirkeodden og Kirsten Flagstad museum etablert flere samarbeidsflater med Høgskolen i Innlandet. Hamar kommune har også fornyet en treårig samarbeidsavtale om gjennomføring av skoleformidling gjennom den kulturelle skolesekken. I tillegg jobbes det aktivt med frivilligheten, spesielt gjennom de større arrangementene. Både Middelalderfestivalen og spelet En Hamarkrønike samler mange og ivrige frivillige. Som et helt nytt tilskudd har museet etablert en frivillig systue. Denne samler foreløpig et knippe ivrige syere et par dager i uken.
Samlingsutvikling
En rekke gjenstander har blitt flyttet til Elverum i forbindelse med samlingsrevisjon, og det er lagt plan for resterende samlinger. Mange av middelaldergjenstandene er tilgjengeliggjort på Digitalt museum. I 2023 ble det tatt inn mange nye gjenstander fra Hamars nyere byhistorie i fra samlingen etter Tore Sandvig, som gir et bedre utgangspunkt framtidig formidling av byhistorien.
Middelalderhistorien
Istandsettingen av Hamar bispegård ble ferdigstilt i 2023, etter et systematisk arbeid over mange år med støtte fra Innlandet fylkeskommune og Riksantikvaren. I 2023 begynte arbeidet med istandsetting av ruinene av Korskirken, som vil videreføres i 2024. Forvaltningen av domkirkeruinene utvikles i samråd med Riksantikvaren, og i 2023 har vi valgt å la ruinen stå uoppvarmet fordi vi anser risikoen for restfuktighet som kan fryse som marginal. Dette blir fulgt opp med 3D-scanning av ruinen både i 2023 og i 2024.
Museet startet i 2023 opp arbeidet med å søke ny kunnskap om Hamars middelalderhistorie gjennom utvikling av arkeologiske undersøkelser i Hamarkaupangen ved bruk av arvemidler etter Ragnar Pedersen. I 2023 ble det gjennomført georadarundersøkelser som danner utgangspunkt for videre arkeologiske undersøkelser.
Ivaretakelse av bygningsarven
Vedlikeholdsarbeidene på bygningsmassen på Domkirkeodden ble intensivert i 2023 som følge av prosjektfinansiering (bl.a. testamentariske midler etter Ivar Pedersen fra Stiftelsen Domkirkeodden). På Hedmarkstunet er både Skøyenbygningen og Bolstadbygningen istandsatt, og arbeid er planlagt i Hubredbygningen. I tillegg startet arbeidene på Uthusbryggerhuset.
Strandstuen på Kirsten Flagstad museum ble malt til sesongstart, samtidig som det var nødvendig med reparasjoner av laftekassen som følge av trykk fra nabobygningen.
Domkirkeodden har også dokumentert og samlet inn en ny bygning i 2023 – en større teglbygning fra Vik på Tangen. Den er planlagt gjenreist på museumsområdet for å huse et nytt snekkerverksted. Arbeidet er finansiert av Innlandet fylkeskommune.
Forskning
Kristian Reinfjord sin PhD-avhandling ble godkjent i 2023, og det ble i 2023 også gitt finansering til å bearbeidet avhandlingen til bokutgivelse. Flere fagfellevurderte artikler med bakgrunn i avhandlingen er under arbeid. Videre har det blitt jobbet med to bidrag fra Domkirkeodden til Annos neste fellespublikasjon. Museet er også involvert i flere større internasjonale forskningsprosjekter finansiert av Norges forskningsråd og Nordisk kulturfond, samt deltatt på relevante fagkonferanser.
Destinasjonsutvikling
Domkirkeodden bidrar med aktiviteter og reiselivsprodukter inn i profileringen av vår region som medlem av Hamarregionen Utvikling/Visit Mjøsa. Etableringen av Regionalt historiesenter skal gi en forbedret attraktivitet, og arbeidet med nye utstillinger og formidlingstilbud ble startet opp i 2023. Samarbeidet med Norsk Jernbanemuseum ble videreført, bl.a. gjennom felles arrangement til Kulturminnedagene i 2023.
Nye plattformer
Museets erfaringer fra tidligere arbeid med AR/VR var bakgrunnen for at Domkirkeodden ble arena for en egen museumsdag på Nordic VR Forum som årlig arrangeres på Hamar. Domkirkeodden ønsker velkommen samarbeidet med IKT-miljøene og spillutviklermiljøene inn i arbeidet med nye formidlingstilbud.
Styrking av egeninntekter
Museets egeninntekter fra både tjenestesalg og utleieaktivitet var positivt i forhold til tidligere år, med rekordstor leieinntekt trass i at museet stengte ned denne aktiviteten de første månedene av 2023. Museet vant flere tilbudskonkurranser om tilstandsvurdering av steinkirker fra middelalderen, og dette vil være et viktig tjenesteområde for museet også i kommende år. Billettsalget hadde en liten svikt i forhold til 2022, først og fremst på grunn av litt lavere omsetning under Middelalderfestivalen – men totalt sett likevel et godt resultat.