Hopp til hovedinnhold

Anno Norsk skogmuseum 2023

  • Dronefoto fra inngangspartiet på Norsk skogmuseum
    1/2
  • 2/2

Norsk skogmuseum i Elverum er et populært besøksmål for alle aldersgrupper, det ligger ved Glomma, med store uteområder og spennende utstillinger. Museet er kjent for De nordiske jakt- og fiskedagene, Fluefiskedagene og et allsidig skoletilbud.

Norsk skogmuseum har et nasjonalt ansvar for å fortelle historien om skog, skogbruk og skogsindustri, men også om utmarksnæringene jakt, fangst og ferskvannsfiske. Klevfos industrimuseum og Sørlistøa fløtermuseum er en del av Norsk skogmuseum.

Oppdrag, organisasjon og besøk

Gjennom flere år har Skogmuseet også tatt opp aktuelle utfordringer og forventninger til bruk av skog, slik som bærekraft, karbonbinding, biologisk mangfold, arealbruk og artsforvaltning. Vi søker med dette å spre kunnskap og etablere dialog rundt det vi gjerne betegner som Den vanskelige naturforvaltningen.

Skogmuseet ble ved årsskiftet gitt i oppdrag fra Miljødirektoratet å etablere det første Besøkssenter skog, og dette har gjennom 2023 funnet sin form som en seksjon i museet, med egen daglig leder fra og med 1. august. Utviklingen av aktiviteter og innhold er i full gang.

Skogmuseet er involvert i flere nettverk, bl.a. Skognettverket og nettverket av Teknisk Industrielle kulturminner. Vi er også vertskap for flere virksomheter med tilstøtende interesser, slik som turistkontor, det regionale Visit-selskapet og leverandør av naturbaserte opplevelser. En viktig støttespiller for vår virksomhet er også vår mangeårige restaurantpartner, Forstmann.

Året var preget av anstrengt økonomi og nedstengning som følge av ekstremt høye strømpriser. Flere ENØK tiltak ble iverksatt hvorav det viktigste var utbedring og isolering av hoveddelen av taket. Dette arbeidet, til en kostnad av 7 mill. kr, forløp som planlagt, og ble ferdigstilt i desember. 

Skogmuseet er tradisjonelt et stort besøksmuseum med flere viktige arrangementer gjennom året. Jakt- og fiskedagene i 2023 forløp på en god måte, både hva angår innhold, gjennomføring og besøk. Dette til tross for sammenfall med storflommen Hans. Flere nye arrangementer ble gjennomført, og museet ble rigget for økt kurs- og konferanseaktivitet. Så selv om stenging av museet i årets tre første måneder gjorde at årsbesøket endte på 90.000, bar året bud om at en betydelig besøksøkning er innen rekkevidde. 

  • Et bilde av en fullsatt sal og to personer på en scene.
    1/1

Publikumsseksjonen

Publikumsseksjonen ved Anno Norsk skogmuseum og Anno Glomdalsmuseet ble en ny, sammenslått seksjon fra 1. april 2022. Fra januar 2023, ble også Klevfos Industrimuseum formelt lagt inn i seksjonen. Avdelingens arbeidsoppgaver består av billettsalg, booking, kiosksalg, tre museumsbutikker, drift av Kafe Anno, husdyrrøkting om sommeren, Turistinformasjonen i Elverum, samarbeid med reiselivet, vertsoppgaver ved alle arrangement, samt utvikling av egne arrangement. Turistinformasjonen i Elverum er fornyet og vesentlig oppgradert. Dette har styrket samarbeidet med Elverum kommune, Elverum Vekst, Visit Øst-Norge og reiselivet for øvrig.

Publikumsseksjonen sto for åpningshelgen på Norsk skogmuseum og Glomdalsmuseet i mars, etter perioden med strømstengte museer. Flere godt besøkte bokbad og midtsommerkonsert med Elverum mannskor har også funnet sted.

Formidling og arrangementer

Vi har lagt bak oss et aktivt år med tanke på arrangement og aktiviteter. Gjennom sommeren har vi hatt mye formidling og aktivitetstilbud utendørs. Mange utstillinger og tilrettelagt informasjon har blitt utformet og vært til glede for de besøkende. Vi har også hatt en del selvgående aktiviteter som de besøkende kan prøve, både på uteområdene og inne på museet.

I august var det klart for den 59 utgaven av De nordiske jakt- og fiskedagene. Dette er vårt desidert største arrangement. Det ble et utfordrende år med tanke på ekstremværet «Hans», som herjet i Sør- Norge. Vi var likevel heldige og slapp unna det verste. Til tross for store utfordringer for folk flest ble jakt- og fiskedagene besøk av ca. 26 000 personer og vi hadde 215 utstiller på besøk. Dette sier mye om den sterke posisjonen arrangementet har.

Museets naturskole tilbyr formidlingsopplegg til barnehager, grunnskolen og videregående skoler. Deltagelsen har vært svært god, og 15 402 elever har deltatt i 2023. Naturskolen er åpenbart en viktig arena for skoleelevene.

Besøkssenter skog

Året 2023 har vært første driftsår for Skogsenteret, og daglig leder ble ansatt i midten av august. 

Skogsenteret er organisert som en egen seksjon under Anno Norsk skogmuseum. Egne kontorlokaler disponeres i museets hovedbygning – og etablering av arena for formidling ved Fossekall-bygget på Prestøya er i gang. Videre har det blitt jobbet med utvikling av profil og nettsider.

Det har blitt gjennomført flere formidlingsaktiviteter i samarbeid med Skogmuseets naturskole – der barn og unge har vært målgruppe. Blant annet ble FNs Verdens skogdag markert den 21. mars 2023. Særlig i siste halvdel av året har det i stor grad vært fokus på gjennomføring av og synlighet på arrangementer og arenaer der studenter, kunnskapsleverandører, skognæringen og forvaltning har vært deltagere. Skogsenteret har holdt presentasjoner ved flere anledninger.

Klevfos industrimuseum

Verdenskunstneren Edvard Munch ble født på gården Englaug, som ligger like ved Klevfos industrimuseum. Hans livsløp og kunstneriske utvikling har dype røtter i Ådalsbruk, Løten og Hamarregionen.

I 2023 har vi sammen med Løten kommune fortsatt planleggingen av et nybygg som skal kombinere behov og funksjoner for vår Munch-satsing og Klevfos som industrimuseum og kulturminne.

I tillegg til våre guidede turer i fabrikken og Munchsenteret, har vi sesongen 2023 satt opp 17 forestillinger av «Arbesdaer», «Unga på Løkja» og «Edvard på Englaug. Av nye utstillinger bør nevnes «Jeg vil se mitt gamle Norge før jeg dør», ved Hans Christian Borchgrevink Hansen og Bjørn Hatterud, og «Edvard Munch og Olav Karlsen», ved Tor Karseth og Jon Olav Helle. Hver lørdag i juli inviterte barokkensemblet Nivalis til konsert i en serie kalt Klassisk på Klevfos.

Det har blitt utført sikring og vedlikeholdsarbeider i og utenfor fabrikkbygningen i henhold til analyser og handlingsplaner nedfelt i Kunnskapsprosjektet, støttet av Riksantikvaren og fylkeskommunen. Vi må særskilt nevne det omfattende dreneringsprosjektet Vannets veier, gjennomført for å stanse teglsteinens oppsug av vann med påfølgende nedbrytning. Vi har også fått pusset opp og malt den staselige direktørboligen Hasselbakken, til glede for lokalbefolkning og besøkende til museet.

Sørlistøa fløtermuseum

Sørlistøa fløtermuseum har holdt åpent for publikum i helger i sommersesongen med tilbud om omvising og servering. I starten på sesongen fant den årlige friluftsgudstjenesten sted og i august ble det gjennomført tre dager med pedagogisk skoleopplegg for elever i Åmot.  

MS Trysilknut har denne sesongen gått mange turer med passasjerer fra Sørlistøa. I tillegg har museet bidratt med båtturer under arrangementene Sommarstreffet i Søre Osen og Osendagene i Nordre Osen.

  • En båt som seiler mot kameraet, småbåter på vannet i bakgrunnen.
    1/1
    Slepebåten Trysilknut på Osensjøen.

Museumsfaglig arbeid

Stiftelsen Norsk skogmuseum har 67 antikvariske bygninger – 43 i friluftsmuseet i Elverum, 9 i Sørlistøa fløtermuseum og 15 på Klevfos industrimuseum (27 når fabrikkomplekeset deles etter funksjoner). I 2023 har en ferdigstilt restaureringsarbeidet på Andrå-saga, oppgangssag fra Rendalen. I tillegg har låven på Sannetunet blitt malt med komposisjonsmaling. Etter at disse restaureringsprosjektet var avsluttet viste ei tilstandsvurdering at 27 % av de antikvariske bygningene på Skogmuseet og i Sørlistøa var i en forfatning vi kan være fornøyde med, 65 % har skader eller mangler som vi bør ta tak i på sikt, og 14 % er i en kritisk situasjon.

Gjenstandsdatabasen ved Skogmuseet og Sørlistøa besto ved utgangen av 2023 av 16 310 poster. I 2023 er 1 303 poster i samlingsdatabasen reviderte med sikte på å klarere gjenstandene for flytting til Anno bevaringssenter. Skogmuseets digitale fotodatabase besto ved utgangen av 2023 av 42 422 poster. Skogmuseet forvaltet ved utgangen av 2023 cirka 800 hyllemeter arkivmateriale.

Museet har vist 8 nye temporærutstillinger i 2023. Fem av disse har vært kunstutstillinger, de øvrige tre har hatt et natur- og kulturhistorisk tilsnitt. Den største produksjonen, som fikk navnet «Ulv! Ulv!», er en nedskalert og bearbeidet versjon av en utstilling fra Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Det arbeides med forskning på ulike temaer og i ulike formater. To artikkelmanuskripter ble levert til fagfellevurdering mot slutten av året og cirka 10 mindre, ikke fagfellevurderte artikler er publisert, dels i Digitalt museum, dels i Store Norske Leksikon. Museet har også bistått eksterne forfattere og utgivere med kildemateriale, illustrasjoner og tekstkommentarer. Seksjon for natur- og kulturhistorie har dessuten bidratt med sensortjenester ved to universiteter i 2023.

NVEs museumsordning

NVEs Museumsordning som er en godt integrert del av virksomheten ved Norsk skogmuseum. Arbeidet strekker seg fra dokumentasjon, formidling til utstillingsproduksjon.

I juni lanserte vi ny episode nettstedet Kraftlandet.no som formidler kulturhistorie innenfor vassdrags- og energifeltet. Den handler om vindkraft i dagens samfunn og med et kulturhistorisk blikk. Episoden har fått navnet «Hva er det med denne vindkraften?» og består av en hovedfortelling, mange sidefortellinger, hørespill, animasjoner, tidslinje og bildespill.

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2