Vi søkte Nasjonale kulturbygg på vårt prosjekt Dokumentasjonssenter med fellesmagasin, dessverre uten å nå helt opp. Søknaden gjentas i 2018.
Våre digitale forvaltningssystemer er viktige arbeidsområder for seksjonen, overordnet og for de ulike tjenestene. Det er stort fokus på å øke kvalitet og kvantitet på det vi publiserer på særlig Digitalt Museum, sammen med avdelingene.
Seksjonsleder har i 2017 jobbet mye med bla oppfølging av Digitaliseringsenhet og dens virke på Tynset, med å finne relevant materiale for skanning/registrering og dialog rundt arbeidet med dagligleder, samt ut mot avdelingene. Resultatene av arbeidet med digitalisering er imponerende, både i omfang og gradvis kvalitetsheving av innholdet i Primus. Økning av digitalisert gjenstandsinformasjon fra ca 30 % til ca 70 %, fra 55 000 til 121 000 objektposter.
Det er jobbet mye i forhold til Digitalt Museum, med å øke synligheten. Migrasjonsmuseet er nå lansert med egen side og innhold.
Dokumentasjonsenheten organiserer for øvrig tre viktige prosjekter som fikk programmidler fra Kulturrådet for 2015-2016, Digital håndbok for samlingsforvaltning, Prioritering i praksis og 4,9 mill. bilder – hva nå?
To av disse ble sluttført i 2017, mens prosjektet Digital håndbok fortsetter i 2018, i dialog med Kulturrådet.
Bevaringstjenesten 2017
Bevaringstjenestens to konservatorer utfører forebyggende konservering og konservering av museenes ulike samlinger som en viktig del av samlingsforvaltningen i Anno.
Vi har utført arbeid i forbindelse med utstillingene ved de enkelte museer som draktutstilling og jubileumsutstillingen om Helge Væringsaasen på Glomdalsmuseet, Lek for livet og Dagny Juel-utstilling på Kvinnemuseet, og Hamars undergang og Luthers lære, et dårlig bytte? på Domkirkeodden. Det har dreid seg om utvelgelse og konservering av objekter, kravspesifikasjon i forbindelse med konstruksjon av montre, klimaregulerende tiltak, spesialtilpassede monteringsopplegg og montering i montre.
I Anno er det et utall av oppbevaringssteder for samlingene. Vi utfører logging av klima med 16 dataloggere i ulike magasiner og utstillinger i Anno for å forhindre klimarelaterte skader på objekter og for å kunne påvise for dårlig klima.
Vi har bidratt med rådgivning i forhold til skadeinsekter som møll og skjeggkre, og deltatt i muggsaneringsprosjekt for arkivalia på Klevfos, og utført arbeidet i spesiallokaler ved Statsarkivet i Hamar.
Bevaringstjenesten deltar i forum for samlingsforvaltning og har bidratt til to fagdager om samlingsforvaltning på Glomdalsmuseet.
Bevaringstjenesten har fortsatt arbeidet i prosjektet Digital håndbok i samlingsforvaltning, bygget på standard for samlingsforvaltning SPECTRUM 4.0, i samarbeid med Nasjonalmuseet, MiSt og MiA.
Bevaringstjenesten er aktive i konserveringsfaglig sammenheng på nasjonalt plan via NKF-N, deltatt på europeisk konferanse i E.C.C.O i Stockholm og ICOM-CC i København. Det ble holdt foredrag da Bevaringstenestene ved Museumssenteret i Hordaland markerte sitt 10 årsjubileum med å arrangere fagdager om farlige stoff i museumssamlingane 19. - 20.januar 2017 på Bryggens Museum i Bergen.
Vognprosjektet ble presentert på utvidet ledermøte, formidlet ved forum for samlingsforvaltnings besøk ved MiST og på førjulsmøtet i NKF-N på Norsk folkemuseum.
Vi har deltatt på seminarer om Vurdering av museumssamlinger, og Mugg i samlinger i NKF-N-regi.
Fototjenesten 2017
Det er investert i oppbygging av nødvendig utrustning også i 2017. Tjenesten har vært tilgjengelig for alle avdelinger, og har blitt brukt både i samlingsforvaltning, egendokumentasjon og øvrig dokumentasjon. Et viktig element var videre fotografering av rekonstruksjon av samegamma i Engerdal. Bildeproduksjon mot sosiale medier og hjemmesider har også tatt tid.
Prioriteringsprosjekt for foto, «4,9 millioner bilder –Hva nå?» i samarbeid med Mjøsmuseet har vært et viktig fokusområde også gjennom 2017. Rapporten ble sluttført i april, og ble presentert for alle avdelingene, og det er intern tilgang til utfylte vurderingsskjema for de fleste fotosamlingene til Anno museum og Mjøsmuseet. Rapporten er også godt mottatt av Kulturrådet og eksterne aktører, og er tilgjengelig på https://samlingsnett.no/. Innholdet i prosjektet har blitt presentert for fylkestingets ulike komiteer(Hedmark), i Opplandsarkivets nettverksmøte og samlingsforvaltningskurs ved Haugalandmuseet høsten 2017.
Bibliotektjenesten 2017
Bibliotektjenesten har fram til september bestått av en 50 % bibliotekarstilling som har vært kombinert med en 50 % stilling ved Glomdalsmuseet. Fra 1. september ble den ledige bibliotekarstillingen ved Skogmuseet overført til Dokumentasjonsenheten og besatt i 100%. Stillingen har bl.a. ansvar for drift av biblioteket ved Norsk skogmuseum.
Arbeidet med felles innkjøp av bøker og tidsskrifter ledes av bibliotekar, og innkjøpsutvalget har hatt fire møter i 2017. Abonnementer på tidsskrifter og årbøker er gjennomgått og vurdert også i år, og alle abonnementer er nå overført til tidsskriftagent.
Bibliotekene har etablert ordninger for større sambruk av tidsskrifter og årbøker gjennom informasjon og innholdsfortegnelser på intranettet, et arbeid som følges opp løpende. En stadig større andel av tidsskriftene utgis digitalt og blir dermed tilgjengelig for alle.
Bibliotektjenesten har startet arbeidet med å registrere de øvrige museumsavdelingenes boksamlinger inn i et felles biblioteksystem. I første omgang har vi registrert boksamlingene ved Kirsten Flagstad Museum og Bevaringstjenesten. Arbeidet med samlingen i Trysil pågår, og videreføres i 2018. I tillegg er Domkirkeoddens samling av tidsskrifter og årbøker registrert. Til arbeidet har det vært engasjert ekstrahjelp i ca. 6 uker.
Det har blitt arbeidet videre med en konvertering over til Alma slik at vi får et felles biblioteksystem i Anno. Det har vært sporadisk kontakt med Bibsys siste halvår 2017, men det blir ikke klart til konvertering før siste halvår av 2018. Konverteringen vil i første rekke bestå av Norsk skogmuseum sin boksamling i Tidemann. Det må også vurderes om det skal kjøres konvertering fra Mikromarc basen til Kongsvinger og Bibliofil til Kirsten Flagstad museum.
Bibliotekarene har deltatt på katalogiseringsseminar ved Universitetsbiblioteket i Oslo, og «Juss i ABM-sektoren» i regi av Hedmark Fylkesbibliotek. Bibliotekarene har foretatt to studiereiser høsten 2017 og besøkt museumsbibliotek ved Norsk Folkemuseum, Nasjonalmuseet og Maihaugen.