Hopp til hovedinnhold

Domkirkeodden 2017

Trendmagasinet Format magazine plukket i 2016 ut Hamardomen som et av de 10 best utformete museums- og kunstbygninger i hele verden. Denne anerkjennelsen bekrefter reiselivsmagasinet Travel + Leisure sin kåring i 2011 av Domkirkeodden som et av verdens vakreste museer.

  • 1/1

Domkirkeodden har ikke bare historiske ruiner og antikvariske bygninger å ta vare på, ikke bare gjenstander, arkiver og foto, men også praktbygg som tilhører den store verdensarven. Dette forplikter! Museet skal gjennom drift og tilbud være et attraktivt reisemål både for kort- og langreiste gjester.

På Domkirkeodden får publikum et bredt spenn av opplevelser. Her er middelalderruiner og moderne arkitektur i et vakkert og attraktivt parkområde, som er Hamars nærmeste bypark.

Her er noen av de tiltakene som Domkirkeodden har gjennomført i 2017:

Forvaltning

Ruinprosjektet med kalkbrenning

I 2017 markerte Domkirkeodden 10-årsjubileum som medlem av Riksantikvarens ruinprosjekt. Museet utvider stadig prosjektet. Blant annet har Domkirkeodden påbegynt studier av lokale steinbrudd, brenning av kalkstein for mørtelproduksjon og arkeologiske analyser. Museet er gjennom prosjektet tilknyttet flere nasjonale nettverk. 2017-sesongen tok for seg istandsetting av bispeborgens sentraltårn. Vi påbegynte nordre innervange, hvor eldre sementfuger ble erstattet av kalkmørtel. Enkelte stein ble limt. I tillegg ble østre ringmur ferdigstilt med nytt toppdekke. Museet har, med støtte fra Riksantikvaren, oppført en kalkovn for brenning av stein til produksjon av mørtel. Blandet med mjøsgrus blir mørtelen bindemiddel i murene, som nyttes i en prosessuelt autentisk istandsetting. I tillegg har vi C14-datert tårnet og sydfløyen i bispeborgen og påvist at biskop Peter var byggherre (1253-1260). 

Tomterlåven

I løpet av 2017 har den laftete enhetslåven fra Tomter i Stange fått ny taktekking. Bygningen er oppført rundt 1860 og viser en viktig del av Hedmarkens landbrukshistorie. Slike låver hadde ofte flistak i gran med begrenset levetid. Istandsettingen er utført ved at det eldre flistaket er bevart som undertak. Oppå flistaket er det lagt enkeltkrum teglstein over sløyfer og lekter. Dette er en antikvarisk «riktig» løsning, i og med at originalmaterialene er bevart og en varig løsning, slik det ofte ble gjort tidligere, er valgt. Tomterlåven fremstår nå med nytt tak og benyttes blant annet til magasin og utstilling av eldre landbruksredskaper.    

Jemtlandsstallen

Et større istandsettingsprosjekt er påbegynt i 2017 med Jemtlandsstallen fra Ringsaker. Bygningen er oppført i laft tidlig på 1800-tallet og viser en uthusbygning fra før hamskiftet på Hedmarken. Enkelte laftestokker og takåser skiftes, samt at taket får ny tegltekking. Opprinnelig hadde taket bordtekking med tegl. Istandsettingen av Jemtlandsstallen sluttføres sommeren 2018.

  • Domkirkeruinen bader i rødlig kveldslys, utenfor vernebygget i glass er det mørk natt.
    1/1
    Geir Ove Andreassen / Anno Domkirkeodden

Formidling

Markering av reformasjonen 1517

I 2017 var det 500 år siden reformasjonen startet i Tyskland og Europa. Domkirkeodden markerte dette med to egenproduserte utstillinger, et vandreteater og et dagsseminar i samarbeid med Høgskolen Innlandet og Hamar bispedømme.

Den første utstillingen åpnet 20. mai i Storhamarlåven, under MuseumsNatt, og har tittelen «Hamars undergang». I tillegg til å vise frem gjenstander i utstillingen, har kunstner Hege Vatnaland gitt Norges siste katolske biskop, hamarbispen Mogens, liv gjennom en lett humoristisk strek. Biskopen følger publikum gjennom hele utstillingen og forteller om hvilke konsekvenser reformasjonen fikk for Hamar og hvordan dette endte i at Hamar forsvant som by. Høsten 2017 åpnet del 2 av utstillingen med seks informasjonsskilt ute i friluftsmuseet. Skiltene forteller, gjennom tekst og illustrasjoner, om bygninger og viktige hendelser i Hamar under den urolige tiden mellom 1537 og 1567.

29. oktober åpnet biskop Solveig Fiske den andre egenproduserte utstillingen; «Luthers lære – et dårlig bytte?» Utstillingen er produsert for Hamardomen og tar særlig for seg de kirkelige endringene som kom i forbindelse med innføringen av reformasjonen. Flere av gjenstandene i utstillingen har ikke vært vist på Domkirkeodden tidligere.

3. november hadde vandreteateret «Hamars undergang» urpremiere på Domkirkeodden. Stykket er skrevet og regissert av Karen Høie og Svein Gundersen. Gjennom en vandring i friluftsmuseet kunne publikum, på meget spesielt vis, oppleve de nye skiltene og historiene de forteller gjennom musikk og sang og små teatertablåer. I aulaen og Hamardomen fikk publikum se to lengre scener som først forteller om da Martin Luther angivelig skal ha spikret opp sine teser på kirkedøren i Wittenberg og så, mange år senere, biskop Mogens siste timer som Hamars og Norges siste katolske biskop. Det ble spilt to forestillinger på en kveld og begge var utsolgt.


  • 3. november 2017 hadde vandreteateret «Hamars undergang» urpremiere på Domkirkeodden.
    1/1
    3. november 2017 hadde vandreteateret «Hamars undergang» urpremiere på Domkirkeodden. Geir Ove Andreassen

«Lutherske verdier – norske verdier?», 27. september, var et dagsseminar i samarbeid med Høgskolen Innlandet og Hamar bispedømme, og var en del av de nasjonale Forskningsdagene. Seminaret hadde som tema «Lutherske og norske verdier», og foredragsholdere var tidligere statsarkivar Per-Øivind Sandberg, forfatter Atle Næss og professor Anders Aschim ved Høgskolen Innlandet.

Skoleopplegg på Kirsten Flagstad Museum
Det ble i 2017 utviklet et nytt skoleopplegg for 3. trinn på Kirsten Flagstad Museum. Opplegget går ut på å gjøre elevene bedre kjent med verdensstjernen Kirsten Flagstad, men gjennom hennes historie også få et større kjennskap til opera generelt. Opera er en veldig omfattende musikksjanger og opplegget forklarer på en god måte hvor stor en produksjon egentlig er, samt hvordan innstudering, prøver, kostymelaging, scenearbeid o.l. foregår. Elevene blir møtt av en operasanger og en formidler, i kostyme og rolle. I skoleåret 2017/18 får 3. trinn i Hamarskolen opplegget gjennom Den kulturelle skolesekken.

Stange-quizen
Lokalhistorie kan være nervepirrende spennende! Formidling av lokalhistorie er en av museenes viktigste oppgaver i nærområdet. Ved å ta i bruk digital teknologi og uvante formidlingsformer ønsket Domkirkeodden å skape engasjement og nysgjerrighet rundt egen historie, bakgrunn og identitet. Med «Stangequizen», en lokalhistorisk quiz for skolebarn, var målet å inspirere skoleelever til å bli nysgjerrige på, og utvikle et ønske om selv å undersøke bakgrunnen for den historien som finnes i nærområdet. Gjennom kvalifiseringsrunder og en stor showfinale, ble Stanges beste klasse i lokalhistorie kåret våren 2017. Stangequizen ble gjennomført for alle elever på 7. trinn i Stange i samarbeid med kommunen, Den kulturelle skolesekken og historielagene i Stange. Opplegget skal, i tillegg til videreføring i Stange, gjennomføres for skoleklasser i Løten kommune i 2018.

  • 1/1

Fornying

Domkirkeodden trenger sårt nye lokaler for helårsåpne utstillinger og andre publikumstilbud. Museets ansatte arbeider under vanskelige kontorforhold og er spredd rundt på museumsområdet.  Behovet for nye lokaler må ses i sammenheng med at Hamar kommune ønsker å bygge opp et byhistorisk museumstilbud og vil samarbeide med museet om dette i et nytt museumsbygg. Arbeidet med reguleringsplan er igangsatt.

Domkirkeodden har behov for å aktivisere museumsparken ved hjelp av lett tilgjengelig informasjon. Museet har gjennom flere år arbeidet med KulturPunkt, som ved hjelp av mobiltelefoner skal hente informasjon om antikvariske bygninger i museets friluftsområde. I arbeidet med årets reformasjonsutstilling ble det laget 3-D animasjonsfilm om middelalderens domkirke. Denne er sammen med tre andre punkter gjort tilgjengelig via KulturPunkt. I tillegg er det utarbeidet materiale for bygningene i Hedmarkstunet for KulturPunkt-formidling.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1