Forvaltning
Hovedbygning
Glomdalsmuseet har gjennom noen år hatt problemer med taklekkasjer i den vestre fløyen på driftsbygningen fra 1973. Ved hjelp av tilskudd fra Anno museum sine fellesmidler for bygningsmessige tiltak ble det lagt ny membran/ytterkledning på denne delen av taket. Etter at dette tiltaket ble gjennomført har det ikke vært lekkasjeproblemer. I den gamle utstillingssalen ble hele det elektriske anlegget skiftet ut samme med hovedbelysningen i rommet, en lenge tiltrengt oppdatering. Tak og vinduer ble malt, nye lysskinner, nytt LED utstillingslys og nytt betjeningspanel ble montert. Sammen med oppgraderingen av gulvet som ble utført i 2016 framstår dette utstillingsarealet nå i meget god stand.
Andre tiltak
I underetasjen i Steinbygningen er hele det elektriske systemet med sikringstavler, kabling og lyskilder skiftet ut. Garasjen på eiendommen Bali var i svært dårlig forfatning. Derfor ble det i 2017 oppført en ny garasje på samme tomt og med samme mål som den gamle.
Tiltak i friluftsmuseet
På Glomdalsmuseet er alle bygninger lagt inn med tilstandsvurdering i Primus FDV-modul. Av restaureringstiltak er følgende tiltak gjennomført:
- Første trinn i restaureringen av Stai-stua på Stor-Elvdalstunet ble gjennomført høsten 2017. Her ble gammel skifertekking fjernet og innledende utbedringer og sikring av taket ble gjennomført. Prosjektet vil bli videreført i 2018.
- På stabburet fra Messelt på Stor-Elvdalstunet ble skifertekkingen fjernet og taket sikret. Her skal det legges ny skifertekking.
- Restaureringsarbeidene på Åset-bygningen på Åmottunet fortsatte sommeren 2017. Dette er et meget omfattende restaureringstiltak som går over tre år. Arbeidet vil forhåpentligvis bli avsluttet i løpet av 2018.
- Museets gamle danserestaurant fra 1960 ble fredet med stor fredningsseremoni 29. september 2017. I den forbindelse ble det utført meget omfattende rydde- og rengjøringstiltak i hele bygningen i tillegg til noen mindre restaureringstiltak. Danserestauranten er nå omdefinert fra å være en driftsbygning, til å bli et antikvarisk hus som er innlemmet i bygningssamlingen. Planen er å tilrettelegge restaurantbygget slik at det blir tilgjengelig for publikum.
- I tillegg til de større restaureringstiltakene ble det i friluftsmuseet gjennomført ordinær parkpleie og fjerning av vegetasjon på takene av bygningene samt i området rundt disse.
Gjenstandssamlingen
Samlingene knyttet til medisinhistorien og apotekhistorien ble gjennomgått, systematisert og registrert. Dette arbeidet er utført i nært samarbeid med Hedmark legeforening. Tiltaket innebærer et prioriterings- og revisjonsprosjekt der samlingen tilføres informasjon og delsamlinger velges ut for utvikling innen digital formidling. Museet har brukt mye tid på å rengjøre og rydde magasiner og øvrige fellesarealer, samt pakke store deler av samlingene i plastkasser på grunn av at det er oppdaget et betydelig antall sjeggkre i hovedbygningen. Dette insektet livnærer seg av blant annet cellulose i papir.
Foto og registrering
Anno museums digitaliseringsenhet på Ramsmoen på Tynset, har digitalisert samtlige registreringskort for Glomdalsmuseet. Dette innebærer at hele gjenstandssamlingen nå er digitalisert. Det gjenstår fortsatt mye etterarbeid i form av kvalitetskontroll, supplering av opplysninger og i en viss utstrekning også avfotografering av gjenstandene.
Hedmark musikkarkiv
Hedmark musikkarkiv har i 2017 prioritert samtidsdokumentasjon og formidling gjennom deltakelse på 13 ulike konserter, samt Landskappleiken. Arbeidet med CD-utgivelsen
«I fedres arv» basert på arkivmateriale fra museet, ble ferdigstilt lansert under festivalen «Heme dine» i Engerdal 15. juli 2017. CD-utgivelsen ble nominert til Folkelarmprisen for beste dokumentasjonsutgivelse. Det er etablert samarbeid med musikkarkivene i Oppland innenfor fagområder knyttet til dokumentasjon, musikkfaglige tema og problemstillinger knyttet til arkivdrift.
Forskning og kunnskapsproduksjon
Flerkulturelt senter
Sigurd Nielsen har hatt tre års studiepermisjon for å skrive sin P.h.D. finansiert gjennom stipend fra NTNU i Trondheim. Han var tilbake i arbeid ved museet høsten 2017. Temaet for dette arbeidet er knyttet til flerkulturell formidling på Glomdalsmuseet.
Romanifolkets/taternes kultur og historie
I løpet av året produserte konservatoren to fagfellevurderte artikler innenfor temaet formidling av romanifolkets kultur og historie:
– «Taterne og Glomdalsmuseet. Identitet, formidling og medvirkning», vil publiseres i februar 2018.
– «Rollespillet «Latjo drom» – den gode reisen?» vil publiseres senere, i påvente av en passende publiseringskanal.
– Konservatoren var også redaktør for jubileumspublikasjonen «Daniel Mortenson og Svahken Sijte». Denne ble utgitt i samarbeid med Svahken Sijte (Elgå reinbeitedistrikt) i forbindelse med 100 års jubileet for samenes første landsmøte.
– Fornyingsarbeidet med utstillingen Latjo drom ble avsluttet og markert med en nyåpning 25. januar. Dette tiltaket var finansiert gjennom Kulturrådets samfunnsprogram.
Konservatoren startet i oktober 2016 på et fire åring Ph.D.-løp der Universitetet i Leicester i Storbritannia er gradsgivende institusjon. Doktorgraden delfinansieres med offentlig Ph.D-stipend fra Forskningsrådet. Oppgaven har arbeidstittelen «Det mangfoldige museet». Dette studiet ble videreført i 2017.
Formidling
Det totale besøkstallet ved Anno Glomdalsmuseet i 2017 var 30 603.
Arrangementer
Følgende store arrangementer er gjennomført: Veterandagen, Liv i stuene, Seterdagen, Julestue, Gammelmart’n på Rådhusplassen under Grundsetmart’n, Sommertoget på Elverum stasjon i juli, Natt på museet, Taternes julekonsert, samt flere spesialomvisninger og foredrag. Foredrag og omvisninger i tilknytning til «Kongens nei» har blitt formidlet til 1500 personer i 2017.
Øvrig aktivitet
Møter, kurs, utleie ligger på samme nivå som fjoråret. 1020 personer har deltatt på bestilte omvisninger. Faste omvisninger har blitt gjennomført to ganger daglig i sommersesongen fra mai til september.
Pedagogiske opplegg
De faste årlige omvisningene for Elverum ungdomsskole og Elverum videregående skole ble gjennomført som planlagt. «Møt sørsamene» i samarbeid med Svahken Sijte/Elgå reinbeitedistrikt og Anno Engerdal Museum var et DKS-opplegg støttet av Hedmark Fylkeskommune, som ble gjennomført i september. Nye undervisningsopplegg er under utvikling for de to nye utstillingene og ble prøvd i desember 2017 for elever fra Elverum videregående skole med gode tilbakemeldinger. Totalt har 1807 elever deltatt på disse oppleggene. I tillegg har museet hatt besøk av 1155 barnehagebarn, med en tydelig besøkstopp i juni etter at husdyra var kommet på plass på Elverums-tunet.
Utstillinger
2017 var et hektisk år på Glomdalsmuseet med åpning av i alt seks nye utstillinger:
– Delen om «Den mørke historien» i utstillingen «Latjo drom» ble gjenåpnet i januar etter omfattende endringer.
– Museet åpnet en mindre draktutstilling i forbindelse med Norsk Folkedraktforums årsmøte som ble arrangert på Glomdalsmuseet i mars.
– «Kongens Nei» del 2, åpnet i mai med statsråd Monica Mæland til stede.
– Utstillingen «Lykke og Rigdom forplikter» ble åpnet i slutten av juni i forbindelse med markeringen av at det i 2017 var 100 år siden Helge Væringsaasens død. I denne forbindelse ble det også laget en liten utstilling som ble vist på kjøpesenteret Amfi Elverum.
– Utstillingen «#hedmarking» åpnet 25.oktober. Dette er museets første permanente utstilling om kulturelt mangfold og integrering i Hedmark.
– Utstillingen «Min Flukt» forteller historiene til et utvalg av flyktninger som nå er bosatt i Hedmark. Denne utstillingen fungerer på mange måter som en introduksjon til «#hedmarking» og er bygget i sammenheng med denne.
Flerkulturelt senter
Arbeidsressursen tilknyttet flerkulturelt senter har vært forbeholdt arbeidet med de to nye utstillingene «Min Flukt» og «#hedmarking». David Berget ble ansatt i en aspirantstilling i 50% finansiert gjennom Norsk kulturråd, og har arbeidet med film og intervjuer som inngår som elementer i de nye utstillingene. Sigurd Nielsen kom tilbake i oktober etter permisjon i forbindelse med doktorgradsstudier. Han går over i stilling som konservator innenfor flerkulturelt arbeid og knyttes til seksjon for kulturhistorie. Christine Furuberg fortsetter som flerkulturell formidler. Hun fikk fast stilling ved museet fra 1. januar 2018.
Vidar Sandbeck
Arbeidet i 2017 har vært rettet mot 100-års jubileet for Vidar Sandbeck i 2018. Jubileums-prosjektet ledes av Åmot kommune og Glomdalsmuseet er med i arbeidsgruppe, hoved-komite og styringsgruppe. Årets Sandbeck-dager gikk av stabelen i juni, med samme aktivitet og programposter som tidligere. Vidar Sandbecks kulturpris «Regnbågåbrua» ble tildelt Øystein Sunde. Til sammen 1245 personer har deltatt på arrangementene under Sandbeck-dagene, eller omvisninger i Kafe Sandbeck på Rena. «Påsan»-forestillingen ble vist i for elever fra Åmot, Elverum og Våler og samlet 550 elever og 50 voksne. Det har vært arbeidet med utgivelse av Sandbecks komposisjoner i samarbeid med Norsk Musikkforlag. Videre arbeides det også mot en ny plateutgivelse i anledning 100-års jubileet,
Biblioteket
På lik linje med 2016 har bibliotekarstillingen i 2017 vært delt mellom Glomdalsmuseet og Dokumentasjonsenheten i Anno museum. Besøkstallet i biblioteket lå på ca. 400 registrerte besøkende og det er mottatt 38 referansespørsmål. Det ble arbeidet med en gjennomgang og kartlegging av de eldste norske trykkene i Væringsaasens samling i forbindelse med Nasjonalbibliotekets markering av 500 årsjubileet for trykkekunsten i Norge i 2019.
Bibliotekar har deltatt på Nasjonalbibliotekets seminar om skillingstrykk.
Fornying
Glomdalsmuseets arbeid med fornying var i 2017 hovedsakelig rettet inn mot arbeidet med nye utstillinger. Videre benytter museet store ressurser på å heve vedlikeholdsstandarden i friluftsmuseet, en prosess som vil gå over mange år. Det som muliggjør økt satsing på forvaltningsarbeidet er Anno museums fellesmidler til bygningsmessige tiltak.