Hopp til hovedinnhold

Kongsvingerregionen 2017

I Kongsvingerregionen driver vi fire museer med ulik profil: Kvinnemuseet har ansvar for å formidle norsk kvinnehistorie, Kongsvinger museum er et by- og regionmuseum, bygdemuseet Odalstunet formidler byggeskikk og kulturhistorie fra begge Odalskommunene, samt Eidskog museum, etablert som økomuseum med anlegg bevart på opprinnelig sted i hele Eidskog. Totalt har avdelingen ansvar for mer enn 50 kulturhistoriske bygg. Avdelingen har sju medarbeidere i staben.

  • Deres Majesteter Kongen og Dronningen gjennomførte i perioden 11. til 14. juni 2017 en jubileumsreise med besøk til fylkene Hedmark og Oppland. Kongen og Dronningen avsluttet sin 80-års jubileumsreise i Innlandet med å besøke Kvinnemuseet og Kongsvinger.
    1/1
    Deres Majesteter Kongen og Dronningen gjennomførte i perioden 11. til 14. juni 2017 en jubileumsreise med besøk til fylkene Hedmark og Oppland. Kongen og Dronningen avsluttet sin 80-års jubileumsreise i Innlandet med å besøke Kvinnemuseet og Kongsvinger. Bård Løken

Forvaltning

Samlingsforvaltning
Det er gjort et stort forvaltningsarbeid ved avdelingen i 2017. Gjennom Digitaliseringsprosjektet på Tynset ble det scannet inn om lag 2300 katalogkort fra de fire museene. På Kvinnemuseet ble det utført om lag 200 nyregisteringer i PRIMUS, en fortsettelse av arbeidet som ble startet opp i fjor. Arbeidet med å legge Kvinnemuseets arkiv inn i arkivverkets ASTA-portal ble også påbegynt i 2016 og publiseringen ble gjennomført i 2017.

Kongsvinger museum mottok en fotosamling fra Tjernberg, samt fikk deler av Larssons fotoarkiv i deponi. Kongsvinger museum fikk også overført lokalavissamlingen fra Kongsvinger bibliotek. Det ble ryddet i magasin og innkjøpt fryser for gjenstandskonservering på museet.

Kvinnemuseet tok imot deler av arkivet til Torild Skard, private foto og filmopptak.

På Eidskog museum ble det påbegynt rydding på Almenninga og Bygdehuset. Eidskog museum har et stort etterslep i bevaringsarbeidet, og det gjenstår et omfattende arbeid på anleggene.

  • Ved Aamodtgården ble det iverksatt rehabilitering av alle vinduene i bygget.
    1/1
    Ved Aamodtgården ble det iverksatt rehabilitering av alle vinduene i bygget. Mona Pedersen

Bygningsforvaltning 
Bygningsforvaltning ble utført på alle museene våre. Smia på Odalstunet ble påbegynt høsten 2016, og arbeidet ble fullført til sesongåpning i juni 2017. Rehabilitering av alle vinduene i Aamodtgården ved Kongsvinger museum ble startet opp høsten 2017. Det samme gjelder Stallåven ved Eidskog museums Almenninga. Begge disse prosjektene skal ferdigstilles i 2018. De tre overnevnte prosjektene er støttet gjennom bygningsvernprosjektet i Anno museum.  Videre er det på Odalstunet i Gjersøyen-bygningen skiftet kjøkken, og det er drenert rundt samme bygning. Det ble gjort en kraftig tynningshogst med maskin langs vegen opp til tunet på ettervinteren. Trinn 2 i etablering av sti for bevegelseshemmede er utført. Nå er stiene fullført og kan følges fram til smia og kjona. Foran koia er det også laget til en plass slik at rullestolbrukere kan se inn i koia.

På Kvinnemuseet ble museumsbutikk, resepsjonsareal og bibliotek pusset opp. Det ble montert nye varmelister i bygget, samt at skilting av rømningsveier ble oppdatert.

For Odalstunet ble det iverksatt avhendingstiltak for Bakli. Videre ble det for Kongsvinger museum tatt kontakt med Statskog for oppsigelse av forvaltningsavtale vedrørende Abborhøgda.

Kongsvinger museum, med anleggene Gyldenborg og Aamodtgården, samt Kvinnemuseet, fikk nye fasadeskilter.

Kulturlandskap
I Skålbergsetra (under Odalstunet), Børli (i Eidskog) og på Abborhøgda (under Kongsvinger museum) er det utført slått i tråd med plan for artsrike slåttemarker. Det ble også utarbeidet informasjonsskilt for artsrike slåttemarker i Børli støttet av Fylkesmannen i Hedmark.

  • Artsrike slåttemarker ble skjøttet i tre kommuner i regi av museene med støtte fra Fylkesmannen, her fra raking i Børli.
    1/1
    Artsrike slåttemarker ble skjøttet i tre kommuner i regi av museene med støtte fra Fylkesmannen, her fra raking i Børli. Mona Pedersen

Forskning og kunnskapsproduksjon

Kvinnemuseet var samarbeidspartner i utgivelsen av Dangy Juels samlede tekster, og boka inneholdt en nyskrevet introduksjon forfattet av to av museets medarbeidere.

I desember sendte Anno museums forskningskoordinator inn komplett manuskript for antologien Utdanning|Hedmark til Museumsforlaget. Fire av sju bidrag fra Anno museum i antologien er forfattet av Kongsvingerregionens medarbeidere.

Tre konservatorer har også deltatt i det nasjonale litteraturnettverkets forskningsprosjekt om litterære minnesteder. Et av nettverkets samlinger ble avholdt på Kongsvinger museum. Prosjektet resulterer i en antologi som utkommer på Samlaget i 2018. Her har to av avdelingens konservatorer samskrevet en artikkel som ble ferdigstilt i desember.

Tidsskriftet Solør-Odal kom ut med fire nummer, og avdelingens ansatte bidro med flere artikler.

Avdelingen har vært representert med innlegg på vitenskapelige konferanser og seminarer. To av avdelingens konservatorer har arbeidet med kulturminneplan for Eidskog kommune, dels med ekstern finansiering. Avdelingens førstekonservator har fra høsten 2016 20% permisjon for å arbeide som førsteamanuensis II i museologi og kulturarv ved Universitetet i Oslo. Avdelingen var vertskap og innholdsprodusent for oppstartsseminar for studentene ved masterstudiet samme sted. Avdelingsdirektøren har fra august hatt en 20 % stilling som førsteamanuensis II tilknyttet Masterutdanningen i digital kommunikasjon og kultur ved Høgskolen i Innlandet.

  • Tora Augestad i rollen som Dagny Juel i operakabareten DAGNY av Henning Sommerro.
    1/1
    Tora Augestad i rollen som Dagny Juel i operakabareten DAGNY av Henning Sommerro. Naust productions

Formidling

Utstillinger
Det ble produsert tre nye utstillinger for Kvinnemuseet som alle er permanente: Lek for livet I all offentlighet Din Dagny. Disse åpnet i begynnelsen av juni, sammen med gjenåpningen av Kvinnemuseet. Fornyelsen av utstillinger og publikumstilbud har vært et stort løft for avdelingen i 2017. På åpningen ble Kvinnemuseets hederspris delt ut for første gang. Prisen gikk til Torild Skard. Den 14. juni var også kongeparet på besøk på Kvinnemuseet.

Videre viste Kongsvinger museum Landskap i endring med fotografier av Oscar Pushmann i sommersesongen. Odalstunet huset jubileumsutstillingen til Odal Sparebank.

For øvrig har 1814 – En annen historie (åpnet i 2014) og Solør-hijab (åpnet i 2016) vært vist på Kongsvinger museum.

Annen formidling:
Om lag 60 ulike arrangementer er avholdt, enten med museene som enearrangør eller i samarbeid med andre aktører.  De årlige arrangementene som Liv i stuene, Liv i Leiren, Barnas dag, Jul i stuene og Julemarked i Øvrebyen hatt gode besøkstall.

  • Eirik Veums foredrag om svenskenes svik under 2. verdenskrig var populært på Kongsvinger museum.
    1/1
    Eirik Veums foredrag om svenskenes svik under 2. verdenskrig var populært på Kongsvinger museum. Mona Pedersen

– I februar besøkte Eirik Veum Kongsvinger museum med foredraget Det svenske sviket, basert på hans egen bok om svenskenes handlinger under 2. verdenskrig.

– 6. mars inviterte Nord-Odal bibliotek i samarbeid med Anno Museum/Odalstunet til årets Sigurd Hoel-markering. Arrangementet hadde tittelen «Fra Sigurd Hoel til Bob Dylan.». Foredragsholder var Terje Nordby.

– Kvinnedagen 8. mars ble i år markert på Kongsvinger museum i samarbeid med lokal komité. Markeringen trakk fullt hus.

– Eidskog museum inviterte til markering av Frigjøringsdagen i mai med krigshistorisk vandring på Vestmarka, med påfølgende foredrag og bespisning på Almenninga.

– De årlige DKS-oppleggene ble gjennomført ved Eidskog museum og Odalstunet, samt at mange skoleklasser har besøkt Kongsvinger museum og Kvinnemuseet.

  • Tøffe tak under Middelalderdagen på Almenninga, Eidskog museum.
    1/1
    Tøffe tak under Middelalderdagen på Almenninga, Eidskog museum. Ingrid Brustad
  • Fra friluftsgudstjeneste i Skålbergsætra.
    Fra friluftsgudstjeneste i Skålbergsætra. Knut Ola Storbråten

– Sommersesongen inneholdt et variert tilbud og var godt besøkt ved alle museene. Almenninga i Eidskog holdt sommeråpent i juli med servering og smådyr samt velholdt hageanlegg. De faste søndagsarrangementene var populære, særlig det nyoppretta tilbudet om Middelalderdag for barn.

– I Skålbergsætra i Nord-Odal fikk besøkende oppleve seterlivet på ei fullt operativ seter med mjølking, ysting og rømmeproduksjon. Kongsvinger museum tilbød byvandringer i Øvrebyen og omvising i museumsleiligheten i Aamodtgården to dager i uka gjennom åtte sommeruker. Videre har skolemuseene på Matrand (Eidskog museum), Skinnarbøl (Kongsvinger museum) og Sagstua (Odalstunet) hatt åpent enkelte dager i juli, dette ved hjelp av frivillig innsats.

– NRKs Sommertoget ankom Kongsvinger 20. juli og ga særlig god eksponering for Kvinnemuseet med plass i kveldens direktesending. Også Odalstunet fikk noe eksponering under togstoppet på Skarnes dagen etter, hvilket resulterte i besøksrekord på sætra påfølgende søndag.

– I anledning Eilert Sundts 200 års jubileum var Anno Kongsvingerregionen med i prosjektet Eilert Sundt leseseminar, et samarbeidsprosjekt mellom oss, Norsk Folkemuseum og Universitetet i Oslo ved fagene kulturhistorie og historie.

  • Henning Sommerro intervjuet av NRK før urpremieren på DAGNY.
    1/6
    Henning Sommerro intervjuet av NRK før urpremieren på DAGNY. Mona Pedersen
  • Lise Fjeldstad besøkte Kvinnemuseet i anledning Dagny Juels 150 årsjubileum.
    2/6
    Lise Fjeldstad besøkte Kvinnemuseet i anledning Dagny Juels 150 årsjubileum. Mona Pedersen
  • Glimt fra det tradisjonsrike julemarkedet i Øvrebyen.
    3/6
    Glimt fra det tradisjonsrike julemarkedet i Øvrebyen. Mona Pedersen
  • Fra 8.marsmarkeringen på Kongsvinger museum.
    4/6
    Fra 8.marsmarkeringen på Kongsvinger museum. Mona Pedersen
  • Frivilliggruppa ved Kvinnemuseet la ned stor dugnadsinnsats, blant annet malte de utstillingssalene.
    5/6
    Frivilliggruppa ved Kvinnemuseet la ned stor dugnadsinnsats, blant annet malte de utstillingssalene. Mona Pedersen
  • Tre egenproduserte utstillinger på Kvinnemuseet var et stort løft for avdelingen i 2017.
    6/6
    Tre egenproduserte utstillinger på Kvinnemuseet var et stort løft for avdelingen i 2017. Mona Pedersen

– Kvinnemuseet hadde i 2017 ansvar for markeringen av Dagny Juels 150 årsdag. Foruten den nye utstillingen om Juels liv og virke, ga museet ut Juels samlede tekster i samarbeid med Kulturforlaget Brak. Videre var flere av museets arrangementer viet Juels kunstnerskap, blant annet med besøk av Lise Fjeldstad som tolket Juels tekster. Kvinnemuseet var også medprodusent på operakabareten DAGNY, urframført på museet 16. september. Verket er komponert av Henning Sommerro, og ble framført av Tora Augestad, Håvard og Øyvind Gimse, Marianne Thorsen og Espen Furuseth. Naust Productions var hovedprodusent, med Teater i Glåmdal og Kongsvinger kommune som bisto i gjennomføringen.

Totalt har 22 235 personer besøkt museene i Kongsvingerregionen i 2017.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1