Hopp til hovedinnhold

Anno Kongsvingerregionen 2023

Besøkstallet gikk noe tilbake i 2023 og endte på cirka 14 500. Dette etter flere år med oppgang etter pandemien. Avdelingen merker fortsatt konsekvensene etter strømkrisen i 2022, blant annet gjennom kutt i personalressurser som ikke er erstattet.  Likefullt er det gjort mye godt arbeid ved avdelingen i 2023. Særlig gledelig er ansettelsen av en bygningsvernrådgiver for regionen.

Anno Kongsvingerregionen har driftsansvar for fire museer lengst sør i Innlandet: Kvinnemuseet har et nasjonalt ansvar for å formidle norsk kvinnehistorie, Kongsvinger museum er et by- og regionmuseum, Odalstunet er et tradisjonelt bygdetun som formidler byggeskikk og kulturhistorie fra begge Odalskommunene, mens Eidskog museum, etablert som økomuseum, formidler kulturhistorie knyttet til hverdags- og arbeidsliv fra Eidskog kommune. Avdelingen har ansvar for 48 kulturhistoriske bygg, og har 6,4 årsverk pluss en nytilsatt bygningsvernrådgiver i 80 prosent stilling som delvis er finansiert gjennom Innlandet fylkeskommune. I tillegg kommer prosjektansatte og museumsverter.

Avdelingens prioriteringer og aktiviteter følger Anno museums Strategiske plan samt Kulturstrategi for Innlandet.

  • Bilde tatt fra verandaen i en sveitservilla ut i hagen der det står en trommetropp og spiller.
    1/1
    Drum ladies i hagen på Kvinnemuseet. Ingun Aastebøl

Formidlingsaktiviteter

Nye utstillinger

Ved Odalstunet stod utstillingen “Drømmen om malmen” fra 2022, men i tillegg ble det laget en liten utstilling knyttet til ei samling gjenstander som hadde tilhørt en sjukepleier fra Sør-Odal.

Gjennom Norsk seterkultur har vi deltatt i utformingen av utstilling om seterdrift til Oste-VM i Trondheim, et samarbeid med Norsk gardsost.

Ved Kongsvinger museum ble ytterligere arbeid i utstillingen Hjemland (som delåpnet i 2021) utført. Prologen (introduksjonen) som fikk en midlertidig versjon i 2021, ble oppgradert og fullført med nye innslag. Eventyrkroken og filmrommet fikk også nye elementer.

Ved Kvinnemuseet lanserte vi nettutstillingen Lesbene gjør opprør – lesbiske feminister på 1970- og -80-tallet, som tok utgangspunkt i den fysiske utstillingen museet viste i forbindelse med Skeivt kulturår i 2022. Videre åpnet Bunadsgerilajen som et nytt tilskudd til basisutstillingen I all offentlighet.

I utstillingshallen på Gaustadsjøsaga er det påbegynt et arbeid med å stille ut gjenstander som er brukt til skogdrift.

Pedagogiske opplegg

Avdelingen har gjennomført følgende opplegg i Den kulturelle skolesekken:

  • Gaustadsjøsaga, sagdag (5.trinn)
  • Soot-kanalen, skogsdrift og fløting (8.trinn)
  • Eidskog skolemuseum: «Skolen i gamle dager» (4. trinn)
  • Almenninga: Biologisk mangfold og naturvern. (1.trinn)
  • Sagstua skolemuseum – Sigurd Hoels barndomshjem «Skolen i gamle dager» (3.trinn)
  • Oppistun Børli – om Hans Børlis forfatterskap (9. trinn i Eidskog, Nord-Odal og Sør-Odal)

Skoletilbudet for Eidskog kommune er i hovedsak tilknytta DKS. I tillegg var vi med på deler av “Pilegrimsuka i Eidskog”, et samarbeid med kirken, hvor elevene går fra svenskegrensa til Matrand kirke i etapper. På høsten hadde vi også et eget undervisningsopplegg i snekkerverkstedet og hesteskosmia for Magnor skole i forbindelse med “Astrid Lindgren-uka.”  

For Kongsvinger kommune er skoleoppleggene et tilbud utenom DKS. Kongsvinger museum deltok i utviklingen og gjennomføringen av et pedagogisk opplegg knyttet til Erik Werenskiold. Dette var et bredt samarbeid som Visit Kongsvingerregionen hadde fått prosjektmidler til. En pilot ble gjennomført i juni. Hjemland-utstillingen har hatt flere besøk fra vgs.

På Odalstunet ble det tradisjonsrike Liv i stuene-arrangementet for skolebarn gjennomført for 3. og 5. trinn som tidligere. Dette er ikke en del av DKS. Det er også laget et undervisningsopplegg om seterdrift i samarbeid med Valdresmusea. Arbeidet er finansiert av Unesco-midler gjennom Norsk Seterkultur.

På Kvinnemuseet har Voksenopplæringen, flere klasser ved helsefag ved Sentrum videregående skole, samt Jessheim videregående skole hatt spesialopplegg. Vi ser at Hysj!-utstillingen er særlig relevant for helsefag-linjer.  En reiselivsklasse, en historieklasse og to norskklasser fra Øvrebyen vgs. har også fått tilpasset opplegg. En klasse fra Kongsvinger Montessoriskole deltok på formidlingsopplegg i “Isbryteren” og i “Lek for livet”.

Til sammen har 1350 skolelever benyttet tilbudene våre i 2023. Det er en økning på om lag 300 elever fra 2022.

Arrangementer

Byvandringene er et populært innslag i sommersesongen ved Kongsvinger museum. 2023 var åttende sesongen med faste vandringer, og tilbudet varte i sju uker.  Også Aamodts leilighet ble åpnet med to omvisninger i juli. Det var også arrangert noen omvisninger i Levis skrivestue. I tillegg kan vandringer og omvisninger bestilles av grupper og skoleklasser utenom sommersesongen.

Kongsvinger museum hadde et eget familiearrangement under Vinterfestivalen med fortellerforestillingen “Trollklang”.  I mai arrangerte vi et dagsseminar med utgangspunkt i Hjemland-utstillingen ved Kongsvinger museum med lansering av kunsthistoriker Marit Werenskiolds to-binds bokverk Erik og Sofie Werenskiold. Ungdom og eventyr 1849-1889. Werenskiold holdt et spennende foredrag om farfarens liv og virke, og kunsthistoriker Jan Kokkin presenterte Erik Werenskiold kunst i lys av hvordan oppveksten på KOngsvinger hadde preget kunsten. I tillegg arrangerte museet byvandring i Werenskiolds KOngsvinger og omvisning i utstillingen.

Både Kongsvinger museum og Kvinnemuseet deltok på de tradisjonsrike arrangementene Liv i Leiren (juni) og Julemarked i Øvrebyen (første adventslørdag). 

Museumsåret på Kvinnemuseet ble innledet med omvisning i utstillingen Isbyteren – en hyllet stil Monica Kristensen hvor polarhelten selv viste rundt og fortalte om erfaringer fra sitt banebrytende virke som forsker og polfarer. 8. mars ble gjennomført ved Kvinnemuseet i samarbeid med 8.mars-komiteen i Kongsvinger med parole-tog fra Rådhusplassen og opp til Kvinnemuseet der det var appeller og innslag fra en rekke lokale aktører. Magnhild Folkvord var årets hovedtaler og snakket om Gina Krog som hun har skrevet biografien til. Arrangementet ble avslutta med filmen “Natt” av Mona Hoel på Rådhusteatret med digital hilsen fra regissøren.På Kvinnemuseet arrangerte vi urframføring av Solungoperaens forestilling Med rett til å komponere til fullsatt sal i juli. I september arrangerte vi debatt før valget med kvinnelige politikere fra Kongsvinger. Arrangementet ble innledet med en samtale med Karin Andersen om hennes erfaringer med å være en kvinne i politikken, moderert av Cia Maria Martinsen. I slutten av samme måned arrangerte vi filmprat i etterkant av førpremiere på filmen Bunadsgeriljaen på Rådhusteatret. Gerilja-grunnlegger Anja C. Solvik og filmens regissør Mari Neira samtalte med moderator Mona Pedersen om arbeidet med filmen. FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner, 25. november, ble som vanlig arrangert i samarbeid med 8. mars-komiteen i Kongsvinger. Vi startet med fakkeltog fra Rådhusplassen til Kvinnemuseet hvor det ble sterke appeller, dans og diktfremføring. Under Julemarkedet i Øvrebyen stilte Kvinnemuseet med utstillere, kafé og aktiviteter for barn.

På Eidskog museum, Almenninga var det åpent for publikum fra i juli.  Som før, er det i hovedsak lokalbefolkningen ispedd litt hytteturister som besøker anlegget.  Smiegruppa på Eidskogen har hatt faste samlinger en lørdag i måneden, i hovedsak på Magnor. Det har blitt ei aktiv gruppe med smieinteresserte, som også bidro med å holde Iversmia åpen med aktivitet hver helg under sommersesongen. Det er i første omgang uteområdene som trekker folk, både hageanlegget med de historiske staudene, mating av sauer, fisking og bading. Mange legger turen innom også utenom sesongen. Arrangementene Grøtdagen og Før i væla var svært bra besøkt i år.

Arrangementer ved Odalstunet har blitt avholdt etter mal fra tidligere år. Som tidligere opplever vi at arrangementene har god oppslutning, men at vi ikke når de samme høyder som i “gamle dager” med Liv i stuene. Vi er nå i en fase hvor vi ser på hvordan arrangementet kan fornyes for å tiltrekke seg nye besøksgrupper, samt markedsføringstiltakene. Til Barnas dag og Jul i stuene er besøket fortsatt veldig godt. Skålbergsætra hadde åpent en måned, denne gangen med åpning ei uke seinere enn tidligere. På denne måten traff vi bedre tidsrommet da folk har ferie.  På grunn av manglende dekning i området er fortsatt elektronisk betaling vanskelig. Som tidligere produserte vi rømme, smør og pultost av mjølka, noe som er svært kjærkomment. Det ble dessuten laget en egen etikett for varene som ble veldig fin. På Sagstua skolemuseum er gruppa med frivillige aktive og veldig positive. De betjener de åpne søndagene, denne gangen med en sommeransatt ungdom som hjalp til med betalingsløsningen.

Frivillige sørget også for sommeråpent ved Eidskog skolemuseum på Matrand og Skinnarbøl skolemuseum i Kongsvinger.

I Oppistun Børli har avdelingen bidratt i planlegging og gjennomføring av arrangementet Junikveld, samt tatt imot flere grupper på omvisning. Vi bidro også ved konserten på Hans Børlis bursdag i desember.

Sigurd Hoel-arrangementet En dag i oktober var i 2023 et samarbeid med Nord-Odal bibliotek. Her var det et kåseri ved Ester Solberg med tittelen “Sigurd Hoel: Møte ved Milepelen – mer selvbiografisk enn vi trodde?”

Annen formidling

Avdelingen utgir det lokalhistoriske tidsskriftet Solør-Odal. I 2023 utga vi to dobbeltnummer med variert innhold hvor staben har vært aktive blant skribentene.  Ingun Aastebøl er redaktør.

I tillegg har avdelingas ansatte bidratt med annen formidling som for eksempel:

  • Ingun Aastebøl holdt kåseri om Sigurd Hoel på Nes bibliotek i september.
  • Fagdag for masterstudenter ved UiO september, Odalstunet, Kongsvinger museum og Kvinnemuseet
  • Knut Ola Storbråten holdt foredrag om Skålbergsætra på Skigardsdele-konferanse på Lillehammer i mai, samt et innlegg om Norsk Seterkulturs Unesco-prosjekt på konferanse om immateriell kulturarv - også det på Lillehammer.
  • Line Helstad holdt et foredrag på Eidskog prestegård i oktober, hvor temaet var norske svartebøker.
  • Ellinor Maurstad holdt presentasjon om norsk og new zealandsk kvinnestemmerettskamp på jubileum for utvandring fra Odalen til New Zealand.
  • Mona Pedersen og Tilla Solli har holdt en rekke kurs og presentasjoner av Museumsverktøy for om lag 400 museumsansatte som en del av prosjekt “Kjønnets verdi i et museumshierarki” - se mer under Prosjekter.
  • På Kvinnemuseet er det gitt en rekke spesialtilpassa opplegg til blant andre en utvesklingsklasse med japanske sykepleierstudenter, en gruppe flytninger fra Grue kommune, Inner Wheel-lokallaget i Kongsvinger med de nasjonale og internasjonale lederne som gjester, to vinnere av en likestillingspris i Nederland, etterkommere etter Anna Stang, og styret i Historieforeningen Østlandet.
  • To menn som slakter en gris.
    1/3
    Slakting til jul på Odalstunet. Ingun Aastebøl
  • En kvinne i gammeldagse kær kjevler en deig på et bakstebord.
    2/3
    Gorobakst under Jul i stuene på Odalstunet. Ingun Aastebøl
  • Barn som hopper i høyet.
    3/3
    Liv i stuene på Odalstunet.

Forvaltningsoppgaver

Samlinger

Samlingen etter Varden fylkeslag ble tatt inn ved Kongsvinger museum i 2022/23, og med samlingen fulgte en gave som skal dekke ordning og registrering av materialet, et arbeid som tar til i 2024.

Videre er det ryddet i lagerarealer på Kvinnemuseet, og her kom det fram en del gjenstander som tilhører Kongsvinger museum. Arbeidet med å gjennomgå og registrere disse vil pågå inn i 2024.

Til Kvinnemuseet ble det tatt inn en samling (hovedsakelig arkivmateriale) fra Nittedal og Hakadal bygdekvinnelag. Det følger en pengesum til ordning og katalogisering i ASTA av materialet. Hele gjenstandssamlingen fra Bunadsgeriljaen er registrert.

Levi Henriksens skrivestue på Kongsvinger museum ble utsatt for insektangrep, og etter kyndig veiledning fra bevaringssenteret ble hele skrivestua pakket ned. Møbler ble sendt til varmebehandling på Bevaringssenteret, mindre ting ble fyst ned på museet. Etter støvsuging og nedvasking ble alt remontert i oktober.

Det er også gjennomført fotoregistreringskurs med historielagene i distriktet.

 

Bygningsvern

Av bygningsvernprosjekter støttet av Annos sentrale midler er følgende tiltak gjennomført:

  • Prosjektet med nye låvebruer på Sjøviklåven på Odalstunet fortsatte fra 2022 og ble fullført i 2023.
  • På Almenninga ble det lagt nytt stikketak over utstillingslåven på våren. Prosjektet var et godt samarbeid mellom avdelingens ansatte, frivillige og bygningsverngruppa i Anno. 
  • Restaurering av fjøset på Almenninga ble startet opp i 2023 med pigging av sement, fjerning av båser - arbeidet videreføres i 2024.

 

Arbeidet med kaldtmagasinet på Odalstunet går framover.  Det ble lagt inn el og panelt i 2023, samt at arbeidet med bevaring og formidling av gjenstandene er begynt prosjektert.  Landskapet i Skålbergsætra er skjøttet med slått og beite. Kulturlandskapet i Børli er skjøttet av avdelingen med midler fra Statsforvalteren. Avdelingen har benyttet innleid mannskap til slått, mens raking utføres av staben over to dager.

I Oppistun Børli ble det utført restaureringsarbeider på kjellerbua. Terrenget rundt bua måtte senkes, det ble drenert, råteskadd treverk ble byttet ut, og vinduet ble restaurert. Entreprenør som utførte gravearbeidet, la på noe ny jord. Den berømte kjøkkentrappa har vært utsatt for frostsprengning, og det ble i høst laget et provisorisk overbygg for å beskytte trappa.  Museumshandverker identifiserte skader på låven og fjøset, og prosjektering av dette la grunnlag for videre arbeid samt søknad om finansiering for tiltakene.

På vårparten ble det oppdaget et skadedyrangrep på en vegg inne i stua i Austtun på Almenninga. Alt panel, samt blomsterbrett som var skadet av innsekter ble fjernet, og alt tømmer som var skadet ble hugget vekk. Det var tydelige spor etter borebiller, men kun et panelbord påvist spor etter stokkmaur. Selv om alt tydet på at angrepet ikke var aktivt, ble det besluttet å sprøyte treverket i området. Deretter ble det montert nytt panel, tak- og gulvlister ble remontert.

Det er over 400 meter med skigard på Almenninga, og ansatte sammen med frivillige har reparert og satt opp ny skigard ned mot elva og rundt sauejordet.

Det er også gjennomført ENØK-tiltak, som skifte til led-lysrigg ved Kvinnemuseet, i et forsøk på å få ned strømforbruket. Videre ble det prosjektert montering av løfteplattform på museet i 2023. Arbeidet fullføres tidlig i 2024. For vannlekkasjen som oppsto i Aamodtgården på tampen av 2022 ble det opprettet forsikringssak og skaden ble utbedret i 2023.

 

Bygningsvernrådgiver for regionen

Hans Johnsson er nytilsatt bygningsvernrådgiver for Kongsvingerregionen. Han har lang erfaring som håndverker og rådgiver innen bygningsvern og kulturarv. Johnsson kjenner kulturarven i regionen vår godt. Han har blant annet bidratt i arbeidet med kulturminneplanen for Eidskog, Kongsvinger og Sør-Odal. Tidligere har han jobbet for Kulturminnefondet, Viken og Innlandet fylkeskommuner, samt at han har drevet eget firma for rådgivning og handverkertjenester.

Bygningsvernrådgiverstillingen er et samarbeid mellom Anno museum og Innlandet fylkeskommune. Planen er at kommunene i regionen også skal bidra økonomisk. I 2023 var det bare Eidskog som gjorde dette, og tjenesten var derfor foreløpig gratis bare for Eidskogs innbyggere. Det arbeides med å få de andre kommunene med inn i ordningen.  Kontorsted er Gyldenborg på Kongsvinger, men arbeidssted vil være i samtlige kommuner i regionen. Ordningen vil bringe midler til restaureringsprosjekter i regionen, noe som er svært viktig da Kongsvingerregionen har ligget dårlig an på tildeling av midler. Bygningsvern har et tydelig bærekraftperspektiv, og bevisstheten rundt dette er heldigvis økende. Hans Johnsson ble presentert under Før i væla-arrangementet på Eidskog museum i september, og interessen for tjenesten har vært stor – både under arrangementet og ellers har vært stor. Mange har tatt kontakt med ønske om bistand til ulike restaureringstiltak i regionen.

  • En gruppe håndverkere som legger nytt tak på en tømmerbygning.
    1/1
    Nytt stikketak legges på utstillingslåven på Almenninga, Eidskog museum. Anno Kongsvingerregionen

Forskning

Mona Holm startet et 4-årig ph.d.-stipendiat november 2021. Det skal resultere i en artikkelbasert avhandling om kvinnebevegelsens transatlantiske forbindelser mellom Norge og Amerika 1880–1925, og ferdigstilles i jubileumsåret for utvandring 2025. Arbeidstittel på prosjektet er Dreams about «Nylænde». Transatlantic connections among women’s rights’ activists and suffragists in Norway and the USA 1880-1925.)

Knut Ola Storbråten har skrevet et artikkelutkast til antologien Ting i kontekst. Artikkelen handler om bygging av kontekst rundt gjenstander med lite opplysninger, med eksempel fra redskapen geit- og bukkedoning. Artikkelen bygger på intervjuer med tidligere tømmerkjørere som har blitt spurt om hvordan de oppfattet arbeidet med denne redskapen. I tillegg til å være et bidrag til antologien, er det tenkt at intervjuene skal danne grunnlaget for en del av tekstene til utstillingen om skogsredskap i kaldtmagasinet på Odalstunet.  

Mona Pedersen har bidratt i et samskrevet artikkelutkast som per i dag er under vurdering for publisering i Norsk museumstidsskrift. Artikkelen har tittelen “Stumme ting og påfallende fravær - kjønnsperspektiver i museale praksiser” og er samskrevet med kolleger fra Oslo museum, Norsk teknisk museum og Anno bevaringssenter.

  • En gruppe mennesker utendørs står og hører på en mann snakke.
    1/3
    Litteraturnettverket på besøk på Børheim. Ingun Aastebøl
  • En kvinne som står foran en skjerm og snakker til en gruppe i et klasserom
    2/3
    Mona Pedersen holder kurs i Museumsverktøy. Vilde Strid
  • En gruppe mennesker som sitter i et kafelokale og hører på noen snakke.
    3/3
    Kongsvinger museum holdt seminar om Erik Werenskiold. Anno Kongsvingerregionen

Nettverk, prosjekter, verv og samarbeid

Avdelingen bidrar i mange nettverk og har en lang rekke samarbeidspartnere lokalt, nasjonalt og internasjonalt. 

Kvinnemuseet leder Museumsnettverk for kvinnehistorie. Den årlige nettverkskonferansen ble i år arrangert i Oslo, med Teknisk museum og Nasjonalmuseet som vertskap og nær 50 deltakere fra hele landet. Det er nå 23 institusjoner med i nettverket, foruten Annos egne museer. Vi viser ellers til innsendt årsrapport fra nettverket av 14.12.2023. Kvinnemuseet er ansvarlig for prosjektet «Kjønnets verdi i et museumshierarki. Om representasjon av kvinner, kjønn og mangfold på museum» i Kulturdirektoratets utviklingsprogram for museer.  Se mer om det under Prosjekter.

Ola Storbråten deltar i Museumsnettverk for kulturlandskap. Nettverksarbeidet har ligget brakk et års tid, men er tatt opp igjen i 2023. Avdelingen har deltatt i planlegging og gjennomføring av nettverksmøte i Valdres i august med tema seterlandskapet. Vi deltar også i et forarbeid for en mulig søknad om et prosjekt i Kulturdirektoratets utlyste utviklingsprogram for museer 2024. Arbeidet ledes av Viti – Musea i Sogn og Fjordane.

Anno Kongsvingerregionen var vertskap for Litteraturnettverkets samling i oktober. Her deltar Ingun Aastebøl og Knut Ola Storbråten fra avdelingen. Programmet besto blant annet av en innføring i bruk av Museumsverktøy, utviklet av Kvinnemuseet, besøk i utstillingene ved Kongsvinger museum og Kvinnemuseet og Øvrebyvandring. Levi Henriksen tok imot i skrivestua på Kongsvinger museum, og det var utflukt til Børheim, hjemmet til Magnhild og Hans Børli og besøk og vandring på Børli-stien ved møbelfabrikken The Plus.

Line er med i nettverket Uppsala runforum og er med på månedlige Teams-møter hvor nytt om runer og runeforskning blir diskutert. Hun deltok på et seminar i Uppsala 13.-14. mars.

Prosjekter
«Kjønnets verdi i et museumshierarki. Om representasjon av kvinner, kjønn og mangfold på museum» gjennomføres ved Kvinnemuseet i samarbeid med museumsnettverk for kvinnehistorie og ni museumspartnere i perioden januar 2022 – juli 2024 med en ramme på 5,1 millioner kroner. Å oppnå likestilling mellom kjønnene samt styrke kvinners og jenters plass i samfunnet er et av FNs bærekraftsmål. Det vi samler og formidler i våre museer skal speile samfunnet vårt. Men hvem sitt samfunn er det vi finner i museenes magasiner og utstillinger? Undersøkelser viser at det er langt færre objekter tilknyttet kvinners liv, produksjon og arbeid enn menns i museenes samlinger. Fortsatt formidles det «universelt menneskelige» gjennom mannlige representanter, mens kvinnelig representasjon knyttes til «kjønn». Prosjektet bygger videre på erfaring og kunnskapsproduksjon fra forrige programperiode. Ni institusjoner samarbeider om tre arbeidspakker som fra ulike perspektiver skal styrke arbeidet med kjønn og mangfold i museenes praksiser. Prosjektet har hatt god fart i 2023.

I Arbeidspakke 1 har det pågått kursvirksomhet i stor utstrekning. Kursene er utviklet med en generell del, og deretter valgfrie fordypningselementer med utgangspunkt i veiledningen Museumsverktøy - handbok for god kjønnsrepresentasjon lagd av Kvinnemuseet i 2021. Kursene gjennomføres i samarbeid med vertskapsinstitusjonen. Det ble i 2023 arrangert 11 slike kurs med nær 400V museumsansatte og studenter fra NTNU og UiO.

Representanter fra museumsnettverket deltok også på samling i Mangfoldsnettverket på Stiklestad i mai, hvor også Museumsverktøy ble presentert for medlemmene her.

I Arbeidspakke 2 er det gjort et stort arbeid ved samtlige institusjoner i prosjektet. Siden mange arbeider med registrering av samlinger, er det opprettet en intern PRIMUS-gruppe i prosjektet, og i høst ble det gjennomført møte med Kultur-IT for å drøfte om det er mulig å gjøre endringer i programvaren som bedrer brukergrensesnittet og som bidrar til å synliggjøre kvinnehistorie, blant annet gjennom endringer i hvordan personposter føres – særlig med hensyn til navn. Herunder inngår også et revisjonsprosjekt som omhandler tre delsamlinger ved Kvinnemuseet.

I Arbeidspakke 3 er det gjort avtale med Norsk museumstidsskrift om et temanummer med fire vitenskapelige artikler som tematiserer ulike deler av arbeidet fra prosjektperioden. Arbeidet pågår nå, og skal sendes inn for fagfellevurdering i januar 2024. Ellers har Kilden kjønnsforskning publisert to artikler fra prosjektet i 2023, og en tredje er under arbeid.

Anno museum ved Kongsvingerregionen er ansvarlig for «Forfatterprosjektet» som har som mål å etablere en varig organisering av arbeidet med forfatterarven i Hedmark med ressurser til fagstillinger og drift i Annos fire museumsregioner. Etter et kartleggingsprosjekt 2019–2020 fikk vi midler fra fylkeskommunen til et treårig pilotprosjekt som startet opp høsten 2022. Prosjektet skal utvikle tiltak rund tre forfattere – Hans Børli, Rolf Jacobsen og Levi Henriksen.

 Ingun Aastebøl er prosjektleder og har ansvar for arbeidet med Hans Børli-piloten og Levi Henriksen-piloten. Hanne Lillebo er prosjektmedarbeider i 40%, knyttet til Domkirkeodden og jobber vesentlig med utvikling av Rolf Jacobsen-piloten. Det er etablert ei intern styringsgruppe for prosjektet og et internt faglig nettverk med representanter fra alle fire museumsregionene. Det er også etablert ei bredt sammensatt referansegruppe.

Prosjektet skal blant annet utvikle grensesnitt for ansvar og samarbeid innenfor både forvaltning og formidling mellom Anno museum og eier- og venneforeninger/kommuner og rettighetshavere – knyttet til de fysiske arenaene, men også uavhengig av disse. I 2023 har man fått på plass flere samarbeidsavtaler. Pilotene skal ha overføringsverdi og gi løpende inspirasjon til å løfte arbeidet med forfatterarven i hele Hedmark. Det vises ellers til egen statusrapport for prosjektarbeidet utført i 2023.

Norsk Seterkultur og Svensk Fäbodsforening leverte inn søknad om UNESCO-listeføring i mars 2023. Nominasjonen er en felles nominasjon fra Norge og Sverige og er resultatet av et stort arbeid med dokumentasjon og søknadsskriving. Avdelingen har deltatt aktivt gjennom Knut Ola Storbråtens verv som nestleder i organisasjonen Norsk Seterkultur. Norsk Seterkultur er en frivillig organisasjon som jobber for å ta vare på – og videreføre seterdrifta som anses som like sentral i norsk kulturarv som stavkirkene, bergkunsten og trehusbebyggelsen i Røros. Norsk seterkultur er også sentrale i innspillmøtene til faglaga i jordbruket før jordbruksforhandlingene. I 2023 førte innspillene til et løft for tilskudd for seterdrift i Norge.

Gjennom vervet i Norsk Seterkultur har Ola deltatt i utviklingsprosjektet «Eit skigardsdele - frå stølskultur til hytteindustri» i Kulturdirektoratets museumsprogram. Det er gjennomført blant annet et større arrangement på Maihaugen i mai med tema seterdrift. Fra desember er Anno museum fullverdig deltaker i “Eit skigardsdele”.  

Avdelingen har tatt på seg oppdrag med å utforme kulturminneplan for Nord-Odal kommune. I 2023 har arbeidet gått ut på å utføre flere befaringer av aktuelle grupper kulturminner samt deltakelse på KIK-seminar på Hamar, arrangert av Riksantikvaren, samt oppstart av sjølve kulturminneplandokumentet. Arbeidet fortsetter i 2024.  

Øvrig nettverk, samarbeid og kompetanse

  • Mona Holm sitter som vise-president i styret for IAWM (The International Association of Women’s Museums).
  • Kvinnemuseet bidrar inn i forskningsprosjektet QUEERDOM – Ordinary lives and marginal intimacies in rural regions. Contrasting cultural histories of queer domesticities in Norway, ca 1842-1972 ledet fra Universitetet i Bergen, støttet av Norges forskningsråd.
  • Knut Ola Storbråten er nestleder i Norsk Seterkultur. Se mer under Prosjekter.
  • Ingun Aastebøl er redaktør for Hans Børli-selskapets medlemsblad Tyristikka, tre nummer i 2023, skrev 11 artikler/tekster til bladet. Anno har siden 2016 en plass i styret for Hans Børli-selskapet. Det er avholdt åtte styremøter i 2023. Aastebøl er styrets sekretær. Hun har også for andre året på rad vært medlem av juryen for fotoutstillingen «Hans Børlis dikt i bilder» i regi av Elverum Fotoklubb. Hun deltar i museumsnettverket for litteratur, se mer under Prosjekter og Arrangementer.
  • Mona Pedersen er styremedlem i selskapene Filminvest AS og Movies on War AS.
  • Ingun Aastebøl er ansattvalgt styremedlem i Anno museum, og er inne i sin tredje toårsperiode i dette vervet.
  • Avdelingen deltar i et samarbeidsprosjekt med DNT og Eidskog kommune om informasjonstavler langs Den Wingerske Kongevei fra Nor skanse til Morokulien. Det er holdt en rekke arbeidsmøter i 2023. Prosjektet ferdigstilles vinteren/våren 2024.
  • Avdelingen har deltatt på møte med Fortidsminneforeningen om “Hedmarkspotten”, en mulig finansieringsordning for istandsetting av museale bygninger.  
  • I regi av ARKO-regionen ble det arrangert seminar/workshop om grensesamarbeid og mulig Interreg-prosjekt på Charlottenberg i mai hvor Ann KOngsvingerregionen presenterte seg.
  • NRKS Julenøtter gjorde opptak på museene i Kongsvinger i august, med påfølgende programinnslag i romjula.

 

Endringer i stabens sammensetning

  • Mona Holm er fortsatt i permisjon fra sin vanlige stilling ved Kvinnemuseet, og Ellinor Maurstad er hennes vikar til og med november 2025.
  • Mats Gullikstad er tilsatt som vikar i 40% stilling for å frikjøpe Ingun Aastebøl for arbeid med Forfatterprosjektet.
  • Tilla Solli er ansatt som prosjektmedarbeider i “Kjønnets verdi...”-prosjektet.
  • Hans Johnsson tiltrådte stillingen som bygningsvernrådgiver for Kongsvingerregionen i september 2023.

 

  • En kvinne ser på en utstilling.
    1/1
    "Hjemover" - prologen til utstillingen Hjemland på Kongsvinger museum. Ingun Aastebøl
Museum24:Portal - 2024.10.08
Grunnstilsett-versjon: 2