Hopp til hovedinnhold

Migrasjonsmuseet 2017

Året 2017 var et aktivt år for Migrasjonsmuseet i forhold til de fire f’ene – forvaltning, forskning, formidling, og fornying – og for så vidt den femte – finansiering.

Museet hadde to hovedutstillinger i 2017. Den ene var «Nordmenn i Latin Amerika» som ble åpnet i 2016 og skal stå til høsten 2018. Museets satsing på dette området ga positivt resultat, da restene av eiendelene til de norske La Platasamfundet i Buenos Aires, ble gitt til museet høsten 2017.

Den andre var utstillingen om Den norske Amerikalinjen, som har vært museets største utstilling i flere år. Denne utstillingens vedvarende popularitet viser seg ved at besøkende fortsetter å donere gjenstander og arkivalia om den norske Amerikalinjen til oss. Samlingen er nå av en slik omfang at museet på enkelte områder har en større samling om emnet enn Maritimt Museum i Oslo.

Ellers ble utstillingen om Utvandringen og fortidens flyktninger (som tidligere ble vist ved Normanhuset), utlånt til og vist ved Det Vestnorske Utvandrersenteret i 2017.

Museet har ellers vært opptatt med oppgaver innen formidling og samlingsforvaltning. Vår nye hjemmeside ble ferdig i 2017, og er nå oppe. Gjenstandssamling er blitt registret gjennom registreringsprosjektet i nord-Østerdalen, og både denne og fotosamlingen publiseres etter hvert på Digitalt Museum. Museets brevsamling digitaliseres, og en stor donasjon fra professor David Mauk, som omfatter mye originalt forskningsmaterial fra hans yrkesliv, registreres inn i museets arkivsamlinger.

Det største prosjektet i museets uteareal i 2017 var arbeidet med gjenreisingen av Bjørgo-Ingvalsonhuset. Som nevnt i tidligere årsmeldinger, arvet eierstiftelsen ca. 1,1 mill. kroner fra The Mary Embertson Trust i San Diego, USA, i 2014. Disse midlene gjorde det mulig for å finansiere gjenreisingen av Leet-Christopher skolen i 2015, og Ingvaldsen-Bjørgohuset i 2016 og 2017. Ingvalson-Bjørgohuset er nå ferdig utvendig, men må innredes innvendig. Landskapet omkring må også ferdigstilles, og når det er gjort, vil museets antikvariske bygningsmasse være ferdig.

Museet fikk ellers et tilskudd fra Annos midler til vedlikehold av antikvariske bygninger. Dette var mulig fordi noe av arvemidlene kunne anvendes som eierens egenandel i forbindelse med dette vedlikeholdsprosjektet.  Dermed kunne vi gjennomføre helt nødvendige vedlikeholdsarbeid på Saquitne-låven, bl. a. det å skifte hele taket.

Museets stab var ikke i utlandet i 2017, men Knut Djupedal var flere ganger på reise i Norge for å holde foredrag om norsk migrasjonshistorie. Han holdt også flere foredrag i Hedmark relatert til det amerikanske presidentvalget i 2016. Av andre aktiviteter kan spesielt nevnes museet deltagelse i «Natt på Museene» sammen med bl. a. Domkirkeodden. Migrasjonsmuseet satset på å vise frem Latin-Amerikanske rytmer, med bl. a. vinsmaking og salsaband.

To viktige momenter i 2017 var diskusjonen om museet skulle flytte tilbake til Hamar og Domkirkeodden, og ansettelse av Inger-Maren Slagsvold som formidler.

Flyttesaken fikk et endelig svar om høsten, da det ble bestemt at museet skal bli i Åkershagan. Ansettelsen av en formidler er det første leddet satsingen på å øke museets besøkstall og dermed museets egeninntekter.

  • En mann står utenfor et lite, hvitt tømmerhus og forteller om Gundersenstua. Det står en stor gruppe mennesker rundt han.
    1/1
    Gundersonstua

Tallet på besøkende i 2017 var 3408, omtrent det samme som i 2016. Som året før, var en del av de besøkende skoleelever fra Stange, som deltok i museets skoleopplegg i Leet-Christopher skolehuset, og grupper og individer fra USA. I tillegg var museets friluftsområde mye brukt av mennesker som ville gå en tur eller ha en piknik. Ellers har Migrasjonsmuseet hatt jevnlig besøk av forskere som ville bruke museets samlinger i sitt arbeid.

Til slutt kan det nevnes at museet i 2017 har hatt mye frivillig hjelp av sin venneforening og organisasjonen «Sons of Norway.» Med en liten stab med fast ansatte, er museet avhengig av de frivillige for å kunne drive så mange aktiviteter som vi gjør. De gir også dette museet – som formidler et internasjonalt emne – en viktig lokal forankring i det daglige.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1