Musea i Nord-Østerdalen favner museer og besøkssteder i seks kommuner. Den sentrale enheten i Anno museum avd. Musea i Nord-Østerdalen er Museumssenteret Ramsmoen på Tynset, der en finner kontorer, utstillingslokaler, arkiv og magasiner, hvor fagpersonale for bygninger, gjenstander, foto og arkiv betjener hele regionen med sin kunnskap. Ramsmoen har også et omfattende bibliotek, med tilknytta publikumsarbeidsplasser. Vi fungerer som veiledere innen kulturvern overfor offentlig og privat sektor i regionen, og bistår med mye veiledning og lokalhistorisk kunnskap til hele regionen.
Forvaltning
Musea i Nord-Østerdalen består av veldig mange bygdetun og anlegg med rundt 130 bygninger. Det sier seg selv at behovene er store både for restaurering og mindre vedlikeholdsarbeider på alle disse byggene. Med få ressurser synes vi likevel at vi får utført mye arbeid med bygningene, og i 2017 har Ryeng skole i Folldal og Bullmuseets loft nydt godt av Annos vedlikeholdsmidler. Videre er det gjort et meget viktig arbeid på Husan-tunet i Alvdal, hvor en har senket terrenget rundt bygningene for å kunne forebygge fremtidig forfall. Likeså er det gjort mindre restaureringer i Museumsparken på Tynset og ved Tylldalen Bygdetun. Arbeidet ved Odden-tunet i Narjordet har fortsatt, og vi er svært glade for å ha fått på plass en renovering av det elektriske anlegget, samt et komplett oppdatert sikringsanlegg ved det meget spesielle tunet.
Sammen med Tynset museums og historielag og Tynset Bondelag fikk vi tynnet skogen i museumsparken, slik at parken fremstår enda bedre rustet til å huse flere store arrangement, samt at dette trygger bygningene for fremtiden. Responsen har vært veldig god, og museumsparken fremstår som lys og romslig på en helt ny måte.
De nye reolene i arkivmagasinet vårt har gitt oss plass til langt flere arkiver, og de fleste gamle er ordnet og kommet på plass igjen. Dette arkivet representerer store deler av vår regions hukommelse og innholdet søkes lett opp gjennom arkivportalen.no. Ved å få registrert våre samlinger på søkbare systemer via internett, når vi ut til langt flere enn tidligere, og oppfyller dermed vår forpliktelse overfor samfunnet. Vi er også i ferd med å få orden på mottaks- og registreringsrom for gjenstander i andre etasje i gammelstua, slik at uregistrerte og nye gjenstander blir ivaretatt på en forskriftsmessig trygg og god måte. Digitalisering av fotografier og negativer gjøres kontinuerlig, og vi har også i 2017 mottatt verdifullt materiale som allerede er blitt påbegynt digitalisert.
Formidling
Også i 2017 har det vært mange arrangementer i regi av Ramsmoen, så som allsangkveld, lysbildeforedrag, julemarked med kåseri-kvelder, samt aktiv deltagelse på Landbrukets dag og Tynsetmartn. Spesielt for året var markeringen av 100 års jubileet for samenes første landsmøte i 1917, og vi hadde to meget godt besøkte foredragskvelder rundt temaet. I og med at Nord-Østerdalen rommer mye sørsamisk historie og tilstedeværelse i dag, mener vi at temaet er aktuelt for avdelingen også videre, uavhengig av jubileer.
Det er stadig etterspørsel etter kurs fra ulike hold, og i høst valgte vi å lage «gotisk oktober» med fem kvelder fordypning i gotisk skrift. Dette går hånd i hanske med den økende interessen ute blant folk når det gjelder gransking av eldre dokumenter og skrifter, gjerne relatert til slekts- og gardshistorie.
I forbindelse med NRKs satsing Sommertoget inngikk Musea i Nord-Østerdalen et samarbeid med Tynset Husflidslag, hvor vi inviterte til en Hælteppedugnad for å hylle alle de som har kjørt Rørosbanen opp og ned i 140 år. Teppet ble satt sammen av små lapper/hæler som folk fikk være med å brodere under Sommertog-arrangementet, og ble senere overrakt til representanter for NSB og BaneNor på 140 årsdagen for Rørosbanens åpning 13. oktober 2017.
Etter et år uten årbok i 2016, bestemte vi oss for å lage en årbok igjen dette året. Denne publikasjonen er svært etterspurt blant regionens befolkning og årets bok var den 35 i rekken av gode utgivelser. Et bredt spekter av forfattere, både egne ansatte og frivillige, bidro med spennende og interessante artikler om ulike tema fra hele Nord-Østerdalen. Årboka er en viktig formidler av kulturhistorisk kunnskap, og vi ønsker for fremtiden å utfordre stadig nye bidragsytere til å skrive om enda flere tema, og da gjerne enda mer fra vår nære fortid.
Aktiviteten ved våre underanlegg er spesielt stor i sommerhalvåret, og flere tusen besøker Dølmotunet på Tolga og Museumsparken på Tynset ved henholdsvis Olsok og Landbrukets Dag. Videre er det ulike arrangement ved Uppigard Streitlien, Husan-tunet, Tylldalen bygdetun, Oddentunet og Rendalen Bygdetun. Opplevelsen er at våre anlegg brukes mye i forskjellige sammenhenger og at folk har et positivt eierskap til det museet er satt til å forvalte. Vi setter stor pris på det fantastiske engasjementet som blir vist lokalt rundt omkring i hele regionen, og det samarbeides godt med både enkeltpersoner og lag og foreninger.
Fornying
Anno museum startet i 2017 opp et treårig prosjekt for å få oversikt over registrerte gjenstander i alle avdelingene, med henblikk på det kommende Dokumentasjonssenteret. Arbeidet går ut på å skanne protokoller, katalogkort og bilder knyttet til hver gjenstand, og nærmere 160 000 skanninger ble utført i løpet av året, og drøyt 100 000 registreringer er ført i databasen Primus. Digitaliseringsenheten ligger under Musea i Nord-Østerdalen administrativt mens Dokumentasjonsenheten har det faglige ansvaret. En person er ansatt i Anno museum for å lede arbeidet, mens 23 ulike personer på forskjellige tiltak har utført skanning og registrering. Vi meget godt fornøyd med arbeidet som er gjort, og dette gir et utrolig godt utgangspunkt for å få oversikt samtidig som våre gjenstander kan bli synlige internt via Primus og for allmennheten via Digitaltmuseum.no.
Vi forsøker hele tiden å bli mer synlige og relevant i vår formidling av vår felles kulturhistorie, og vil også fremover prøve ut flere ulike former for formidling.