Klevfos industrimuseum er ett av 15 anlegg som ligger på Riksantikvarens verneplan for tekniske og industrielle kulturminner. Museet er også tillagt et ansvar for formidling av treforedlingshistorien.
Besøk
Samlet sett har Norsk skogmuseum hatt et godt besøksår. De tre museene som inngår i stiftelsen hadde i 2017 et samlet billettert besøk på 104 284, hvorav 99 521 besøkte avdelingen i Elverum, 4090 løste billett på Klevfos og 676 på Sørlistøa. Mange voksne og barn i grupper har fått omvisning og museene tilbyr et stort skoleopplegg. Nedgangen i besøket på Klevfos og Sørlistøa skyldes at museene har hatt redusert åpningstid, samt at en valgte å stenge Klevfos en periode pga. funn av kjemikalier etter produksjonstiden. Sistnevnte ble raskt tatt hånd om.
Arrangementer
Naturskolen ved Norsk skogmuseum tilbyr 15 ulike temaopplegg for skoleklasser gjennom året. 16 218 barn og unge deltok i slike opplegg for 2017. Museet har også arrangert 30 små og store arrangementer i løpet av året. Barnas dager, fluefiskedagene, akvariets dag og sommeraktiviteter for å nevne noen. Deltagelsen på arrangement og skoleopplegg er stabil god. Det arbeides med nye konsepter og elevopplegg i forbindelse med den nye utstillingen Ulvetider og nytt temaopplegg ble utviklet og gjennomført på tema fotosyntesen i 2017.
De Nordiske jakt- og fiskedager ble i august avholdt for 55. gang og hadde et besøkstall på 32 755. Arrangementet er det største og viktigste for Norsk skogmuseum i løpet av året. Besøket ligger på et stabilt høyt nivå. Det arbeides med fornying, kvalitetssikring og utvikling av jakt- og fiskedagene for kommende arrangement.
Forvaltning
Norsk skogmuseums bygningssamling omfatter 67 antikvariske bygninger fordelt på de tre avdelingene Norsk skogmuseum, Klevfos industrimuseum og Sørlistøa fløtermuseum. Denne delen av samlinga har ikke hatt noen tilvekst i 2017, men de 9 av bygningene som befinner seg i Sørlistøa er grundig registrerte i året som har gått. Det er også tilrettelagt for liknende arbeid knyttet til 11 av 15 bygninger på Klevfos, som ennå ikke er skikkelig beskrevet i Primus-databasen. Fullstendig restaurering av Kvannstranddamkoia i friluftsmuseet på Prestøya ble påbegynt høsten 2016 og fullført i 2017. Parallelt med dette er også råteskader i svillsonen på våningshuset på Klokkergarden Fossum reparert. Eksteriøret på denne bygningen har dessuten fått to strøk med linoljemaling.
Museets elektroniske database for gjenstander består nå av 14 478 poster, hvorav 11 283 med elektroniske bilder. Det er foretatt 74 nyregistreringer, hvorav 19 i kategorien kunst. Med bistand fra Annos digitaliseringsenhet på Tynset er 577 gjenstander fra Boli’n på Klevfos gjort søkbare på betegnelsesnivå. Museet driver fortløpende overvåking av skadedyrsituasjonen i utstillinger og magasiner.
Primus-databasen for fotografier omfatter nå 38 433 motiver, hvorav tilveksten i 2017 var på 1 270. I tillegg har museet prioritert nyskanning og nyregistrering av en del eldre materiale. Vi har gjennomført to fotodokumentasjonsprosjekter i 2017, ett i Altaelva i Finnmark (elvemiljø og laksefiske) og ett på Vestlandet (skogreising, Vestlandets forstlige forskningsstasjon). Fotografen har også løst en stor mengde oppgaver for andre instanser i Anno-organisasjonen.
Primus-databasen er Norsk skogmuseums viktigste hjelpemiddel i forvaltningen av bygnings-, gjenstands- og fotosamlinger. En noe nedredigert webversjon av informasjonen i denne basen er tilgjengelig for alle interesserte internettbrukere gjennom nettstedet DigitaltMuseum. Her er Norsk skogmuseum representert med 35 321 poster samt 8 tematiske «mapper». Det arbeides stadig med å utvikle denne formidlingsportalen, både kvantitativt og kvalitativt.
Ved utgangen av 2017 forvalter Norsk skogmuseum om lag 800 hyllemeter arkivmateriale, inkludert 130-150 hyllemeter ved Klevfos industrimuseum. I 2017 fikk denne samlinga en tilvekst på cirka 1,5 hyllemeter. Materialet registreres i databaseprogrammet ASTA og presenteres for et eksternt publikum gjennom den digitale «Arkivportalen». I 2017 har det vært arbeidet med registrering i sju privatarkiver, hvorav materiale fra Klevfos Cellulose- & Papirfabrik og Follum fabrikker ble tilgodesett med flest timeverk.
Utstillinger
Norsk skogmuseum har vist 5 kunstutstillinger i 2017. I tillegg har vi presentert en temporær knivutstilling med nylagde tollekniver, en utstilling om ugler utlånt fra Agder Naturmuseum og en utstilling om flettverk, «Viva Basket». Den siste er en vandreutstilling fra Vestlandet, som Skogmuseet har supplert med materiale om østnorsk meisbinding og neverfletting. En større temautstilling med tittelen «Ulvetider» er påbegynt, men vil ikke bli ferdig før våren 2018. I samarbeid med NVEs museumsordning har museet arbeidet med en nettutstilling og vandreutstilling om utbyggingen av Altaelva.
Forskning
Arbeidet med artikkelprosjektene «‘Alle børn er jo af naturen friluftselskere’. Friluftsliv som oppdragende prosjekt rundt 1900» og «Konflikt i molteland», som ble påbegynt i 2016, ble sluttført ved årsskiftet 2017-2018. Skogfrøverket har nå skaffet midler til trykking av bokmanuskriptet med arbeidstittel «Den menneskeskapte skogen». Redigering og korrekturlesing av teksten ble påbegynt høsten 2017.
Bygningsmessige tiltak på hovedbygningen
Norsk skogmuseum har gjennom Annos vedlikeholdsfond mottatt tilskudd til utskiftning av regulatorer til fire ventilasjonsanlegg og to varmeanlegg, samt installert et nytt SD-system til overvåking av disse anleggene i hovedbygget ved museet.
Det er utført noen reparasjoner på foliebelegget til byggetrinn 1991. Her er det behov for omtekking av 1700m² i nær fremtid.
Det ble i løpet av høsten oppdaget en stor vannlekkasje på tilførselen til byggetrinn 1991 som har ligget nedgravd under betonggulvet. Denne tilførselen ble erstattet med et nytt rørstrekk som er montert oppunder taket, slik at vi i fremtiden har kontroll på alle rørstrekk i huset etter vannmåler. Det er søkt Elverum kommune om refusjon på deler av kloakkavgiften, da dette ikke har belastet deres system.
Uteareal og friluftssamlingen
NVE har utført utbedringer på Bekkeverkstedet. De har erstattet og festet en del granittsteiner som hadde løsnet og blitt borte de siste årene, samt utbedret noen skader av bunnen i elveløpet. Det er utført ordinært vedlikeholdsarbeid på museets parkanlegg.
Klevfos Industrimuseum
En brannteknisk gjennomgang av museet har blitt utført og museet har med dette et verktøy for å gjøre nødvendige tiltak. I forbindelse med den brannteknisk gjennomgangen, ble det gjort en vurdering av restene av kjemikalier fra produksjonstida som gjorde at en valgte å stenge museet en periode. Takket være en rask reaksjon fra Riksantikvaren, fikk vi sanert kjemikaliene.
I forbindelse med bevaringen av kulturminnet, tok saneringen av kjemikalier et stort fokus. Et eksternt firma sto for arbeidet og museet har fått tilbake mye av den originale emballasjen. Likevel er en rekke tiltak blitt utført. Inntakskanalen har blitt mudret opp og en forstøtningsmur ved inntaket til kanalen er blitt reparert og sikret. På bygningen Skjærdal er all maling skrapet av og tømmeret skal preserveres og males i riktig maling. Det er gjort store utbedringer på det elektriske anlegget spesielt i fabrikken. Pipa i Arbeiderboligen er utbedret og mye vegetasjon har blitt fjernet rundt bygningene og på området.
Ved Klevfos industrimuseum har det også blitt gjennomført skoleopplegg, arrangementer og konserter. Den kjente teaterforestillingen Arbeidsdager av Tor Karseth ble spilt fem ganger. På bakgrunn av stengingen har noe av den planlagte aktiviteten måtte utgå.
Sørlistøa fløtermuseum
Ved Sørlistøa fløtermuseum har det blitt gjennomført et variert sommerprogram med friluftsgudstjeneste, visning av treskjæring, fiskerøyking, båtparade, omvisninger, servering og opplegg for Høgskolen i Oslo. Mange besøkende har også fått gleden av å bli med på båttur med slepebåten MS Trysilknut. Båten, med mannskap, har blitt leid ut til grupper og deltok under Sammartreffet i Søre Osen. Museet har holdt sommeråpent i helger fra slutten av juni til første helga i august. Grupper har kunnet bestille omvising og opplegg utover museets faste åpningstid.
Tykkelsesmåling av skroget og årlig kontroll av båten fra sjøfartsdirektoratet ble utført i mai og juni. En lekkasje på sirkulasjonspumpa til hovedmotoren ble reparert av Jordkjent Båt i Ottestad før båten kunne settes i drift. Ny maskinist har blitt kurset og inngått i museets sommerstab. Vedlikeholds-arbeid har blitt utført på flytebrygga hvor hengsler, bolter og bord har blitt skiftet ut.