Omvisninger på museene
Har du tenkt deg på Norgesferie i Innlandet i sommer? Eller bor du her, og ser etter kulturopplevelser i dagsturavstand? Hele «gamle» Hedmark er krydret med nasjonale museer og kulturhistoriske perler du burde få med deg! Flere av museene tilbyr spennende og lærerike omvisninger som kan gi opplevelsen det lille ekstra.
Ta en titt på omvisningene vi tilbyr denne sommeren!
Domkirkeodden
Domkirkeodden har seks daglige omvisninger i høysesongen, som alle er inkludert i inngangsbilletten. Les mer om hver omvisning under.
Musikalsk omvisning
Opplev vår musikalske omvisning på Domkirkeodden! De besøkende inviteres til å delta på en halvtimes omvisning med gregoriansk sang/musikk og fortelling. Denne omvisningen er fast og finner sted hver dag museet har åpent, uansett når i sesongen. Til vanlig foregår omvisningen i Hamardomen, men til tider er det vielser eller andre arrangementer som tar plass i domen. Da flyttes omvisningen til Borgstua, som er et annet vernebygg med vakker akustikk.
Folkemuseumsomvisning
Bli med inn i noen av de eldste husene som finnes i friluftsmuseet på Domkirkeodden og lær om byggeskikken og hverdagslivet på Hedmarken for to-tre hundre år siden. Det er sjeldent vi åpner disse husene for publikum, så vi anbefaler at du benytter deg av denne unike muligheten til å beundre disse vakre bygningene på innsiden.
Urtehageomvisning
Den fargerike og velduftende Urtehagen på Domkirkeodden er en av landets største i sitt slag. Her har du mulighet til å bli med på fast omvisning hver dag museet er åpent. Lær om medisin i middelalderen, spiselige planter, nyttevekster og planter som har røtter på Hedmarken fra middelalderen.
Spenningsomvisning for barn i alle aldre
I denne spennende omvisningen får du høre om Djevelens finger, sjøormen i Mjøsa, Lobus i brønnen, fangehullet i bispeborgen – og kanskje blir det også en tur ned i mørke katedralkjellere fra middelalderen?!? Vi kan garantere spenning og høy puls!
Middelalderomvisning
Lær mer om Hamarkaupangen, biskopene som bodde i byen og livet i Hamar for mange hundre år siden gjennom denne middelalderomvisningen.
Arkitekturomvisning
På Domkirkeodden finnes flere arkitektoniske perler; både Storhamarlåven av Sverre Fehn og vernebygget over domkirkeruinen, «Fornuftens poesi» av Lund & Slaatto, er kjent verden over. Det nyeste tilskuddet er under bygging; «Shelter» av Lorentzen & Langkilde skal stå ferdig i 2026.
Humlevandringer
La Humla Suse er en idealistisk forening som jobber for å sikre humlers levekår i Norge. De har gitt oss kunnskap som vi ønsker å dele med flere. I den anledning arrangerer vi flere gratis humlevandringer i løpet av sommeren. En humleinstruktør fra La Humla Suse holder en kort innledning om humlenes livssyklus og økologi, før det blir mulig å fange, studere og artsbestemme humlene. Humlene fanges under trygge omstendigheter så verken insekt eller menneske kommer til skade.
Klevfos industrimuseum og Munchsenteret i Løten
Omvisning i Munchsenteret og Boli’n
Lær om verdenskunstneren Edvard Munch og hans livslange forhold til Løten, hvor han ble født i 1863. Her hentet Munch mye inspirasjon i sin tid som kunstner. Mange av Munchs tidligere kunstverk er portretter av personer han kjente i sitt tidlige liv. Vi tør å påstå at han alltid hadde Ådalsbruk sitt hjerte nært!
Omvisning i fabrikken
Bli med på omvisning med våre sommerguider, og få et innblikk i industriarbeiderlivet for 70 år sida! Lær om hvordan Klevfos Cellulosefabrikk AS ble den første fabrikken i landet som videreforeldet egenprodusert cellulose til kraftpapir eller gråpapir. I vår omvisning får du høre om hvordan denne industrien skapte arbeidsplasser og inntekter basert på norske naturressurser, skog og vannkraft, samt at den også ga oppdrag til norske verksted. På søndager kan du i tillegg være med på en kort konsert etter omvisningen.
Omvisninger på Klevfos tilbys på fire språk – norsk, engelsk, fransk, tysk. De to sistnevnte må forhåndsbestilles.
Glomdalsmuseet
Omvisning i museumsparken
Glomdalsmuseet har en stor museumspark som inneholder nesten hundre hus! Husene er samlet inn fra hele Glommadalføret, og forteller en historie om byggeskikken i Østerdalen og Solør. Her har du mulighet til å delta på omvisning og bli med inn i noen av de gamle husene, og lære om fortidens folk, liv og arbeid.
Musea i Nord-Østerdalen
Oddentunet
Opplev det godt bevarte og fredede gardsanlegget, Oddentunet, som står pent på sin opprinnelige plass i Narjordet i Os. Hovedbygningen er fra tidlig 1800-tallet og er spesielt verdt å få med seg, da bygget er kjent for sin sjeldne innvendig dekorasjonsmaling og snekkerkunst.
Vingelen kirke- og skolemuseum
Lær om kirkehistorien til Vingelen kirke- og skolemuseum i Tolga! Hva har bygget blitt brukt til? Når ble det bygget? Hvem hørte til her? Få hele historien på kun 15 minutter!
Rendalstunet
Berik deg med de nydelige kulturhistoriske omgivelsene i «Vesleblakkens rike»! På Rendalstunet kan du få omvisning på Prestegården, der Jacob Breda Bull vokste opp, og lære om hans rike forfatterskap (også kalt Bullmuseet). Du kan også få omvisning i utstillingene på Gammelskola; «Skolestua» og «Ottar E. Akre og trekkspillet».
Kvinnemuseet
Gjennom sommerens omvisninger på Kvinnemuseet kan du lære om Dagny Juels liv som bohem og kunstner, om tabubrytende og samtaleengasjerende fortellinger om abort og seksualitet, om kvinnekampen i Norge fra midten av 1800-tallet til i dag, om verdens første kvinne som ledet en polarekspedisjon, og om hvordan barnelek har endret seg gjennom tidene!
Kongsvinger museum
Følg oss inn i historien om Kongsvingers gamleby, og lær om Øvrebyen med hovedvekt på perioden fra 1855 til 1905. I sommer vil det også være to byvandringer med fokus på Kongsvingerforfatteren Levi Henriksen forfatterskap.
Odalstunet
Opplev Odalstunet og 100-årsjubileet til Skarnes speidergruppe i en flott omvisning rundt på storgardstunet, husmannsplassen og tømmerhoggerkoia. Hus og rom vil bli åpnet under omvisningen med mulighet til å gå inn.