Etter at Trysil historie- og museumslag overdro eierskapet til sine eiendommer og samlinger til Trysil kommune, er det nå kun kommunale eiere av museumsanleggene i Trysil og Engerdal kommuner. Av grunn ønsker begge kommuner å gå inn i et direkte eierskap i Anno museum. Stiftelsen Trysil Engerdal museum framstår derfor uten noen hensikt. Gjennom hele 2017 har det vært arbeidet med avvikling av denne stiftelsen. Administrasjonen i Anno museum og Anno Glomdalsmuseet har bistått tungt i dette arbeidet. På slutten av året ga endelig Lotteri- og stiftelsestilsynet sitt samtykke i oppløsning av stiftelsen. En kompliserende faktor var at stiftelsens anlegg og samlinger ikke kan overdras til de kommunene som har opprettet stiftelsen. Saken ble behandlet i Anno museums styre i desember 2017 med vedtak om at det skal søkes dispensasjon fra denne bestemmelsen. Anno museum har foreløpig ikke mottatt noe svar. Avviklingen av Stiftelsen Trysil Engerdal museum kan ikke gjennomføres før det foreligger positivt svar på omtalte søknad.
Formidling
Trysil bygdetun og Blokkodden villmarksmuseum var åpne med tilbud om daglig omvisninger i perioden fra 25. juni slutten av august. Ved begge museer ble det gjennomført helgearrangementer og familieprogram knyttet til museenes faglige profil. I tillegg ble det i Trysil gjennomført et eget skoleformidlingsopplegg i form av en vandring i Innbygda hvor alle 5. kassene i kommunen fikk en innføring historien og utviklingen av kommunesenteret i Trysil. Tiltaket ble finansiert gjennom «Den kulturelle skolesekken».
I anledning 100-års jubileet for det første samiske landsmøtet i Trondheim i 1917, gjennomførte Trysil Engerdal museum sammen med Anno Glomdalsmuseet og representanter fra Svahken Sijte i september et formidlingsprosjekt for elever på mellomtrinnet i grunnskolen med deltakelse fra Elverum, Trysil og Engerdal. Elever fra Engerdal ble invitert til Daniel Mortenssons boplass i Valdalsfjellet i Femundsmarka, mens elever fra Trysil og Elverum ble invitert til Glomdalsmuseet. Tiltaket ble meget godt mottatt blant deltakende skoler og 100 elever fra Trysil og Engerdal deltok.
Høsten 2015 ble det nedsatt en arbeidsgruppe som skulle gjennomføremarkeringen av Sametingsjubileet i 2017 i Hedmark. Gruppen har vært sammensatt av representanter fra Svahken Sijte, Engerdal kommune, Hedmark fylkeskommune, Anno Glomdalsmuseet og Trysil Engerdal museum. Markeringen ble gjennomført i pinsen 2017 og startet med åpning av Daniel Mortenssons gamle vinterboplass på Valdalsfjellet. Anno museum hadde sammen med en gruppe fra Svahken Sijte ansvaret for restaurering og gjenoppføring av boplassen, samt en mindre utstilling. Jubileumsarrangementet fortsatte på Elgå 3. og 4. juni med seminarer, konserter og festlig samvær. Jubileet ble en stor suksess med deltakelse fra Sametinget, det offisielle Hedmark og stor oppslutning fra samefolket i det sørlige Norge.
Forvaltning
Kvern fra Rundfloen, Trysil bygdetun, var ferdig remontert våren 2017. Remonteringen ble utført av eksternt innleid tømrerfirma. Grunnarbeider ble bekostet av Trysil historie- og museumslag, restaurering av tømmer ble utført av håndverker ved Trysil Engerdal museum, stikketaket ble lagt med dugnadsinnsats fra medlemmer i Trysil historie- og museumslag.
Ljørbua fra Kvassberget, Trysil bygdetun, ble flyttet fra en plassering hvor bekken tidvis oversvømmer grunnen til en tørrere plass litt lenger nord på museumsområdet. I forbindelse med restaurering og remontering av ljørbua ble det er arrangert et kurs i legging stikketak. Dette ble gjennomført med ekstern kursleder og tre tradisjonsbærere fra Trysil historie- og museumslag. Kurset var åpnet for både intern deltakelse fra Anno museum og eksterne. I alt ni personer deltok på kurset.
Eltedalsstugua, Trysil bygdetun, skulle ifølge planen ha vært restaurert i løpet av 2017. Her er det stilt kr. 400 000 til disposisjon fra Nysted-fondet. Tiltaket er ikke gjennomført da det ikke har vært mulig å finne et kvalifisert tømrerfirma med ledig kapasitet.
Planarbeid
Arkitektbua i Trysil er engasjert til å utarbeide en ny arealplan for Trysil bygdetun. Planen har som mål å gjøre museumsanlegget med publikumsvennlig, blant annet i form av universell utforming og nye stier. Planverket er foreløpig ikke ferdigstilt.
Sikringsarbeider
Det er gjennomført noe sikringsarbeid ved at alle gamle låser er byttet ut med nye systemlåser. Museet mangler foreløpig en sikringsplan. Før videre sikringsarbeider kan starte må dette planverket på plass, noe som vil bli prioritert kommende år.
Den sørsamiske boplassen, Blokkodden villmarksmuseum, er under restaurering. Denne skulle ha vært sluttført i 2017. Fagpersonen som skulle delta under restaureringen av vintergamma satte i gang arbeidet, men har ikke hatt anledning til å stuttføre tiltaket. Museets egen håndverker vil avslutte prosjektet i 2018. Skjelettet for gamma er gjenreist og all never er innkjøpt slik at det kun er torv som må skaffes før gamma kan ferdigstilles.
Fornying
Anno museum var i 2017 tungt involvert i restaurering og gjenreising av Daniel Mortenssons gamle vinterboplass på Valdalsfjellet i Femundsmarka. Vintergamma er gjenreist som kopi, mens stabburet er restaurert og gjenoppført. I dette bygget har Anno museum laget en mindre utstilling om Daniel Mortensson og hans kamp for samiske rettigheter, samt informasjon om dagens reindrift i området og organisasjonen Svahken Sijte. Tiltaket er finansiert gjennom tilskudd fra Sametinget og åpnet fredag 2. juni 2017. Boplassen inngår i Engerdal museums sine samlinger og forvaltes av Anno museum.
I samarbeid med Engerdal kommune utarbeidet Anno museum ny museumsplan for Engerdal museum som ble vedtatt i kommunestyret i desember 2016. Med bakgrunn i handlingsdelen i dette planverket avsatte Engerdal kommune over 2 millioner kroner i budsjettet for 2017 til utviklingstiltak på Blokkodden villmarksmuseum. Servicebygningen ble utvidet med nytt toalettanlegg. Da det høsten 2017 ikke var mulig å finne en entreprenør med ledig kapasitet, har det nye toalettanlegget foreløpig ikke blitt tilkoblet vann og kloakk. Planen er at anlegges skal stå ferdig ved åpning av sommersesongen 2018.
Det største tiltaket på Blokkodden villmarksmuseum var oppføring av en ny utstillings- og lagerhall for gjenstandssamlingen ved museet. Bygge som er på 282 m² ble sluttført høsten 2017. Anno museum er i gang med utvikling av planer for utstilling i dette arealet. Denne skal åpne i juni 2018. Selve hallen er et kaldt lager og er utelukkende tenkt brukt til lagring og utstilling av objekter som tåler vekslende klimatiske forhold. Det er avdelt et oppvarmet rom på 53 m² som vil bli benyttet til ulike formidlingstiltak. Oppføringen av dette bygget vil bidra til både å løfte formidlingsarbeidet og forlenge sesongen ved museet.
Fløterkoia Røskjota, som i dag står nord for Sølenstua i Engerdal, skal flyttes til Blokkodden villmarksmuseum og vil bli innlemmet i samlingen av antikvariske bygninger. Denne bygningen inngår i dag i samlingen til Trysil Engerdal museum, men på grunn av beliggenheten har den aldri vært benyttet til formidling. Ved flytting vil dette bygget bidra positivt i formidlingsarbeidet. Fundamenteringsarbeidet for denne bygningen ble ferdigstilt høsten 2017 og flytting gjennomføres i 2018.