Hopp til hovedinnhold

Bli med på en digital historisk vandring

KulturPunkt lar deg oppdage og fordype deg i steder i det kulturelle landskapet rundt deg.

Nå trenger du ikke lenger en app! Klikker du på banneret under og legger nettstedet til på hjem-skjermen din, vil du likevel få opplevelsen av å bruke en app. Med utgangspunkt i stedet du befinner deg, vil du oppdage kulturpunkter fra mange museer, både norske og svenske. Fra Anno finner du flere presentasjoner - fra løyper a la de tradisjonelle audioguder, til digitale reiser du like godt kan ta fra din egen stue. 


Utforsk KulturPunkt her:

24. april Bombingen ved Telneset

Etter kamphandlingene ved Lønnerusten og Skarklettene var Østerdalsgruppen på flukt gjennom Rendalen, på riksveien i Sollia og på jernbane fra Koppang mot Tynset og Røros.  Luftwaffe var på vingene i sine Heinkel 111 bombefly og bestrøk alle veier med mitraljøseild. I Sollia falt tre soldater som offer for beskytningen.


Da toget med soldater, etter å ha fortsatt nordover fra Tynset, sto på Telneset stasjon ble det utsatt for et kraftig bombardement og bruk av mitraljøser fra de tyske flyene. Til sammen ble tretten bomber ble sluppet. Sju soldater og en sivil ble drept som følge av angrepet, og mange var såret. Etter denne hendelsen gikk Østerdalsgruppen i oppløsning.

  • Toget med soldater bombes
    Toget med soldater bombes Et siste uhell for Østerdalsgruppen og major Røds utslitte soldater på Telneset stasjon, da de rammes av tyske bomber og mitraljøseild. Illustrasjon: Andreas Hauge
i
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2