11. april: Bombingen av Elverum og Nybergsund
Adolf Hitler var rasende over tapet av krysseren Blücher, fallskjermjegernes mislykkede raid mot Midtskogen, og ikke minst Kong Haakons nei til samarbeid med tyskerne. Derfor valgte tyskerne å sette inn Luftwaffe, det tyske flyvåpen for å slå ut den norske kongen og regjeringen. Den 11. april 1940 ble Elverum sentrum og tettstedet Nybergsund i Trysil bombet. Ingen kom til skade i Nybergsund og kongen og regjeringen slapp uskadet unna, men i Elverum ble svært mange omkomne funnet umiddelbart. Utover våren ble flere funnet og noen døde av skadene. Til sammen døde minst 34 mennesker i Elverum grunnet bombingen. De materielle ødeleggelsene var store begge steder.
Klokken 10.30 den 11. april fikk Luftwaffes 10. flykorps ordre fra den tyske øverstkommanderende, general von Falkenhorst, om å iverksette et rekognoseringstokt mot Elverum. Med tre Heinkel 111 bombefly ble Terningmoen militærleir og deler av Elverum sentrum angrepet. Et begrenset antall bomber ble sluppet og skadene var små.
Om ettermiddagen ble et større angrep iverksatt. Dette var rettet mot både Elverum og Nybergsund. Kongen og regjeringen oppholdt seg i Nybergsund. Angrepet ble gjennomført med 19 Heinkel 111 bombefly mot Elverum og 11 fly mot Nybergsund. Planen var at et kompani fallskjermjegere skulle etterfølge bombeangrepet mot Nybergsund.
Klokken 17.45 angrep de tyske bombeflyene Nybergsund. Angrepet varte i en time. Heldige omstendigheter førte til at kongen og regjeringen kom uskadd fra hendelsen. De materielle skadene var store, både kjøretøy og bygninger ble satt i brann. Tyskerne vurderte angrepet som så vellykket at det var unødvendig å sette inn fallskjermjegere. Dette viste seg å være en feilvurdering.
I Elverum var store deler av sentrumsbebyggelsen ødelagt, og mange mennesker omkom. Tyskerne var vel vitende om at kongen ikke befant seg i Elverum på det tidspunktet bombingen ble gjennomført, og den må derfor betraktes som terrorbombing og hevn for det mislykkede raidet på Midtskogen dagen før og kongens nei på Folkehøgskolen.
Tallet vi og flere andre kilder har brukt på antall drepte har vært 41 personer, og flere andre tall har også versert. I 2015 gjorde imidlertid lokalhistoriker Trond Bækkevold i Elverum et grundig arbeid for å finne fram til et korrekt tall, og kom til minimum 34, antakelig 35. Artikkelen hans om dette er å finne i Sør-Østerdal Slekthistorielags tidsskrift "Tjukke slekta" 1/2015, og du kan lese om arbeidet på NRK Hedmark og Opplands sider.
Neste avsnitt kommer 14. april og omhandler kampene på Morskogen og Strandlykkja.