Hopp til hovedinnhold

Krigsutbruddet i Hedmark 1940 – dag for dag

På grunn av teknisk feil vises dessverre ikke en del bilder på disse sidene. Dette rettes så snart som mulig.

20. april: Lundehøgda

  • Tysk infanteri på vei nordover etter kampen på Lundehøgda. En tysk Neukampfwagen i vegkanten. Foto, Øyvind Leonsens billedsamling.
    Tysk infanteri på vei nordover etter kampen på Lundehøgda. En tysk Neukampfwagen i vegkanten. Foto, Øyvind Leonsens billedsamling. Øyvind Leonsens billedsamling
  • Sersjant Lidvard Kronen med sine karer i stilling på Øvre Kjos. Tegning Andreas Hauge
    Sersjant Lidvard Kronen med sine karer i stilling på Øvre Kjos. Tegning Andreas Hauge Andreas Hauge

19. april etablerte bataljon Thorkildsen en forsvarstilling fra Mjøsa og langs åsryggen Lundehøgda nord for Moelv. Bataljonen ble delt i en fremre og en bakre forsvarslinje. For første gang under felttoget, var det alliert støtte i form av et engelsk bombekasterlag og to panserverngeværer. Tyskerne angrep stillingene nede ved riksvegen langs Mjøsa natten til 20. april. Angrepet ble slått tilbake. Et forsøk på å omgå stillingen over isen mislyktes også. Deretter ble et nytt angrep iverksatt øst for riksveien. De kom til gården Kjos før de ble slått tilbake av gardekompaniet, til tross for fly - og artilleristøtte. Den sterke norske motstanden gjorde at general Pellengahr vurderte å flytte divisjonens tyngdepunkt til Østerdalen. På morgenen 21. april angrep tyskerne i fire kolonner i en stor høyreflankering. De norske styrkene klarte lenge å holde stillingen til tross for tung artilleribeskytning. Etter en lang flankemarsj, omgikk tyskerne de norske stillingene. Etter et norsk motstøt måtte stillingene allikevel oppgis. Åtte nordmenn falt. Ved Lundehøgda brøt tyskerne krigens regler ved å bruke sivile som skjold i angrepet og mange ble drept på grunn av dette.

i
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2