Hopp til hovedinnhold

Krigsutbruddet i Hedmark 1940 – dag for dag

På grunn av teknisk feil vises dessverre ikke en del bilder på disse sidene. Dette rettes så snart som mulig.

14. april: Morskogen og Strandlykkja

Morskogen/Strandlykkja

Om morgenen 14. april ankom fortroppen til den tyske divisjonen til Morskogen på østsiden av Mjøsa. En norsk forpostering på 12 mann bevæpnet med en mitraljøse, to maskingeværer og geværer åpnet ild mot den tyske forpatruljen. Etter heftig skuddveksling trakk gruppen seg ut da tysk infanteri tok seg frem i dypsnøen på venstre flanke. Fire tyskere falt ved Morskogen.

Tyskerne ankom hovedstillingen ved Strandlykkja ved 18-tiden. Styrken på 74 mann klarte å holde tyskerne på avstand gjennom natten. Om morgenen 15. april ble de avløst av 1. gardekompani. Støttet av bombekasterild angrep tyskerne på nytt, denne gang i et flankeangrep. De fikk problemer i den råtne og dype snøen i det bratte terrenget. Flere tyske forsøk på å komme gjennom langs veien ble slått tilbake.

  • Tysk artilleri i stilling langs Mjøsa. Foto, Øyvind Leonsens billedsamling.
    Tysk artilleri i stilling langs Mjøsa. Foto, Øyvind Leonsens billedsamling. Øyvind Leonsens billedsamling

17. april gjennomførte et kompani fra Infanteriregiment nr. 5 et angrep mot den tyske kolonnen noen kilometer sør for hovedstillingen. To tyskere falt. Den tyske divisjonssjefen Pellengahr innså at han ikke kom gjennom langs veien eller i høyre flanke. Isen på venstre flanke betraktet han som usikker, inntil han får underretning om at den er trygg. Med nedholdene ild fra artilleri mot de norske stillingene ved Strandlykkja kunne tyskerne gå uhindret på Mjøsisen og i land utenfor rekkevidde for forsvarerne. Fem nordmenn og 11 tyskere falt ved Strandlykkja.

i
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2